Beleggen of speculeren: bepaal zelf wat het beste bij je past

In je zoektocht naar alternatieven voor sparen ben je wellicht ook aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, crypto’s en opties tegengekomen. Door het verschil te kennen tussen beleggen en speculeren bepaal je eenvoudiger wat het beste bij je past.

Beleggen en speculeren: twee verschillende takken van sport met verschillende risico’s

In de media worden beleggen en speculeren vaak op één hoop gegooid. Gaat een artikel over beleggen in crypto’s? Eigenlijk bedoelt de auteur speculeren met crypto’s. Bij jou kan zo het idee ontstaan dat beleggen en speculeren hetzelfde is en deze stijlen evenveel risico met zich meebrengen. Dat is niet zo! In onderstaande tabel lees je over de belangrijkste verschillen.

Beleggen Speculeren
Zo behaal je rendement Je investeert voor de lange termijn (voor 3 jaar of langer) in aandelen en obligaties van bedrijven, projecten en overheden. Je rendement behaal je doordat bedrijven, overheden en projecten waarde creëren voor de maatschappij waar voor hen inkomsten tegenover staan. Deze inkomsten kunnen leiden tot jouw rendement wat kan bestaan uit dividend, rente en koersresultaat. Je handelt met als doel om op korte termijn winst te maken als gevolg van koersstijgingen. Dat kan onder meer met crypto’s, opties, goud of aandelen. Eventuele winst behaal je door slimmer te zijn of meer geluk te hebben dan andere speculanten. Speculeren wordt daarom ook wel eens vergeleken met gokken: sommigen winnen veel en veel anderen zijn hun geld kwijt.
Dit risico loop je Je bepaalt zelf of je weinig, gemiddeld of veel risico wilt nemen. Dit beïnvloed je door te kiezen voor:
* aandelen of obligaties of een combi van beide,
* het aanbrengen van spreiding
* beleggen met geld dat je voor een langere periode vrij beschikbaar hebt.

Kies je voor een beleggingsfonds? Dan laat je de mate van spreiding over aan experts. Je risiconiveau en je termijn bepaal je altijd zelf.
Je neemt een hoog risico. Je kunt namelijk al je ingelegde geld verliezen in korte tijd zonder kans op herstel.
Voor de lange of korte termijn? Je belegt voor de lange termijn (voor 3 jaar of langer). Hoe langer je belegt hoe groter de kans op een goed rendement en hoe minder tussentijdse koersdalingen effect hebben op het eindresultaat. Je handelt op korte termijn.

Beleggen of speculeren: wat past het beste bij jou?

Als je op zoek bent naar een alternatief voor sparen dan ligt beleggen misschien meer voor de hand dan speculeren. Hoewel je in beide gevallen risico gaat nemen is een belangrijk verschil dat je met beleggen meer grip krijgt op de risico’s dan met speculeren. Bovendien kun je met beleggen profiteren van de toenemende kans op een goed rendement door voor de lange termijn te beleggen. Dat is een belangrijk voordeel als je financiële reserves wilt opbouwen of laten groeien.

Beleggen kan een passende oplossing zijn als je:

  • Een financieel doel voor ogen hebt, financiële reserves wilt opbouwen of financiële reserves wilt laten groeien en…
  • bereid bent om risico te nemen op het niveau dat je zelf bepaalt en…
  • geld voor 3 jaar of langer vrij beschikbaar hebt.


Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Speculeren kan bij je passen als je:

  • Snel winst wilt maken en het acceptabel vindt dat je inleg kan halveren of € 0,00 kan worden en…
  • je denkt dat je de markt beter kan inschatten dan degene waarmee je handelt en…
  • het leuk vindt om een gokje te wagen en je het risico kan en wilt nemen dat je je hele inleg kwijt bent.

Beleggen voor de langetermijn, speculeren als hobby

Past gespreid beleggen voor de lange termijn beter bij je financiële situatie en plannen maar spreekt de spanning en sensatie van speculeren je ook aan? Dan kun je overwegen om met het grootste deel van je geld te beleggen, voor lange termijn vermogensopbouw, en met een klein deel te speculeren bij wijze van hobby.

Meer lezen over beleggen

Enthousiast geworden over beleggen maar ben je op zoek naar meer informatie? Lees dan verder over:
Beginnen met beleggen
Actief en passief beleggen
Beleggen voor de lange termijn
Beleggen met kleine bedragen
Zelf beleggen