Stichting De Noordzee
Een interview over de ontwikkelingen binnen het project De Rijke Noordzee.
Je hebt geld staan op je betaalrekening, en misschien ook op een spaar- en beleggingsrekening. Dat geld ligt niet werkloos in een kluis onder het bankgebouw. Net als andere banken beleggen we geld onder andere in staatsobligaties (van landen) en zetten we het uit in hypotheken voor woningen. Het verschil zit vooral in wat we níet doen, zoals de financiering van zware industrie en de productie van olie en gas. En in wat we wél doen. Zoals het financieren van duurzame energie en de verduurzaming van gebouwen.
Een mooi voorbeeld dat laat zien hoe geld van onze klanten bijdraagt aan een betere wereld is de financiering van HalloStroom. HalloStroom biedt woningeigenaren de kans om zonnepanelen te huren. Daarmee wordt ons land op nog grotere schaal van zonne-energie voorzien. Zo werken we samen aan een duurzamer Nederland.
Of de financiering van windpark Blauwwind, dat een equivalent van 2,5% van de Nederlandse elektriciteitsvraag duurzaam opwekt. Bijzonder aan dit windpark is de aandacht voor onderwaternatuur in de Noordzee. Om de dieren zo min mogelijk te storen, golden er geluidsbeperkingen tijdens de bouw van het windpark. Vogels en vleermuizen worden op hun beurt beschermd door een speciaal systeem dat vogelmigratie voorspelt en waarneemt. Zijn er veel vliegende dieren in de lucht? Dan worden de windturbines stilgezet. En rondom de turbines zijn platte oesters uitgezet, die zich er goed voortplanten.
Geld in de ASN Beleggingsfondsen wordt belegd op basis van dezelfde duurzame uitgangspunten. Afhankelijk van het fonds beleg je in bedrijven, projecten, landen of microfinancieringsinstellingen. Of een combinatie hiervan.
Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
Nederland heeft in het Klimaatakkoord afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49% terug te dringen ten opzichte van 1990. Wij willen duurzaam wonen makkelijk en betaalbaar maken voor iedereen. Daarom helpen we je graag met informatie over het verduurzamen van je huis. En als je een ASN Hypotheek afsluit met ASN Duurzaam Wonen, leen je tegen een lagere rente geld voor energiebesparende maatregelen.
Duurzame verandering realiseer je niet in je eentje. Daarom werken wij al jaren samen met een aantal vaste maatschappelijke partners, zoals Natuur & Milieu, Amnesty International en Stichting de Noordzee. Zij dragen op hun manier bij aan onze lange termijndoelen op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten. Namens onze klanten met ASN Ideaalsparen en de particuliere of zakelijke ASN Creditcard dragen wij bij aan duurzame projecten van deze partners.
Lees hier interviews met de directie van ASN Bank en haar partners:
Een interview over de ontwikkelingen binnen het project De Rijke Noordzee.
Met de ASN betaal- en spaarrekeningen draagt je geld automatisch bij aan een duurzamere wereld. Daar hoef je zelf niets voor te doen. ASN Bank beheert je geld met respect voor mens, dier en natuur.
Je geld beleggen bij ASN Bank doe je op een duurzame manier. Zo streef je naar optimaal rendement voor jezelf én voor de wereld.
De nieuwe duurzame ASN-verzekeringen zijn er voor jou, als je waarde hecht aan je spullen én aan de wereld.
Wil je een hypotheek afsluiten bij een bank die werkt aan een duurzamere wereld? Of je nieuwe woning verduurzamen? Dan past de ASN Hypotheek wellicht goed bij jou.