Zo investeren we jouw geld
Wat bedoelen we met duurzaamheid?
We beheren het geld van klanten met respect voor mens, dier en natuur. En met oog voor de toekomst. Zo willen we bijdragen aan duurzame ontwikkeling.
Wat we daarmee bedoelen? De Verenigde Naties hanteert een definitie waar we ons goed in kunnen vinden: ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’ We willen dus dat het vandaag én over 30 jaar, en lang daarna, goed gaat met de wereld.
Serieus over duurzaamheid
Bij ASN Bank nemen we duurzaamheid heel serieus. Je kunt zeggen dat het in ons DNA zit. Het was namelijk een grote vakbond die ons in 1960 oprichtte, als spaarbank voor haar leden.
Hier maakt ASN Bank zich sterk voor
Een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat is onze missie. Hoe we dat doen? Door ernaar te streven duurzaamheid voor iedereen bereikbaar te maken. Zo dadelijk lees je hoe en met wie we dat doen. Eén van de manieren om ons duurzame karakter te tonen is door te vertellen wat we met het geld op je rekening doen. Je spaarsaldo bijvoorbeeld ligt niet in een kluis stof te vangen.
Jouw spaargeld
Focus op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten
Het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank én van de Volksbank is gebaseerd op drie duurzaamheidsthema’s: klimaat, biodiversiteit en mensenrechten. De projecten, organisaties en landen waarin we het geld van klanten uitzetten moeten oog hebben voor deze thema’s. En doelen hebben om bijvoorbeeld hun CO₂-uitstoot de komende jaren te verkleinen.
Klimaattop Parijs 2015
Waar ASN Bank en de Volksbank wel en niet in investeert
Om te bepalen waar het geld van klanten wel en niet voor gebruikten, zette ASN Bank in de jaren ’90 ons duurzaamheidsbeleid op papier. Dat beleid is sindsdien flink uitgebreid en vernieuwd. In 2017 nam de Volksbank het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank over waardoor het ook geldt voor SNS, BLG Wonen en RegioBank - de andere 3 merken van de Volksbank.
Waar investeren we niet in? In landen, projecten en bedrijven die - direct of indirect - betrokken zijn bij de productie van wapens, kernenergie, de opwekking of verwerking van kolen, olie en gas. En ook niet in bedrijven en projecten die mensenrechten schenden.
Meer details over de investeringen
Hoe draag je met een ASN product bij aan een duurzamere samenleving?
Zoals we eerder uitlegden blijft je spaargeld niet in een kluis liggen. Het spaargeld van ASN Bank komt op de balans van de Volksbank. Alle financieringen van de Volksbank voldoen aan het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank. Met een groot deel van het spaargeld van onze klanten financieren we onder meer hypotheekleningen voor eigenaren van Nederlandse woningen; aan klanten van ASN Bank maar ook aan klanten van SNS en BLG Wonen.
ASN Ideaalsparen
ASN Jeugdsparen
Duurzame organisaties waar we mee samenwerken
Duurzame leningen
Voorbeelden van onze duurzame financieringen
Onze duurzame producten
Woningverduurzaming stimuleren
Duurzamere verzekering via ASN Bank
Beleggen met financieel én duurzaam rendement
Meer over deze producten
Meer over woningverduurzaming
Meer over verzekeren
Meer over beleggen
Hoe meer banken met ons meedoen, hoe blijer we zijn
We willen niet alleen duurzame vooruitgang stimuleren door het geld van onze klanten op de juiste manier uit te zetten, we zien ook het belang in van samenwerking en het aanjagen van duurzaamheid binnen de financiële sector. In volgorde van tijd een paar voorbeelden:
Verantwoording
Leefbaar loon
Biodiversiteit
Media en lobbywerk
Over onze roots en hoe we je kunnen helpen bij duurzame keuzes
Ben je nieuwsgierig naar onze roots? Maak een tijdreis vanaf 1960, het jaar waarin we werden opgericht (als spaarbank voor vakbondsleden).