Een ander huis kopen

Je wilt verhuizen naar een ander koophuis. Je hebt dan waarschijnlijk een hypotheek voor je nieuwe huis nodig. Maar er komt meer bij kijken. Hier vind je handige informatie om te helpen bij de verkoop van je huidige woning. En tips over de aankoop van je volgende huis.

Je huis verkopen in vier stappen

Zodra je hebt besloten je huis te gaan verkopen, heb je veel te doen. De volgende stappen kunnen je helpen om je huis sneller te verkopen.

Weten wat je ongeveer kunt lenen voor je nieuwe huis?

Bereken je maximale hypotheek

Stap 1: verkoopklaar maken

Een goede voorbereiding helpt om je woning sneller en voor een betere prijs te verkopen.

Opruimen en schoonmaken
Een opgeruimd huis verkoopt beter. Kijkers doen straks de inbouwkasten en keukenkastjes open. Zorg dus dat die er netjes uitzien. Poets de keuken en de badkamer grondig. Voor donkere aanslag in de douche kun je speciaal schoonmaakmiddel kopen dat tegels en voegen weer mooi wit maakt.

Klussen
Achterstallig onderhoud kan kopers afschrikken en er voor zorgen dat je taxatie lager uitvalt. Loop dus het schilderwerk na en laat eventueel houtrot repareren. Maak goten en regenpijpen schoon en zorg dat alle afvoeren goed doorlopen. Repareer kleine dingen, zoals loszittend behang, beschadigde deuren of scheefhangende keukendeurtjes.

Nadenken over de prijs
Kies voor een concurrerende vraagprijs. Als de vraagprijs te hoog is, trek je minder kijkers. Wil je snel verkopen? Dan helpt het om je huis dus scherp te prijzen. Luister hierbij vooral naar het advies van je makelaar. Als het goed is kent die de markt. Maak met jezelf, je partner en je makelaar goede afspraken over hoe ver je eventueel omlaag kunt en wilt in de onderhandelingen.

Tijd vrijmaken
Een huis verkopen kost tijd, bijvoorbeeld omdat je voor een bezichtiging moet schoonmaken en opruimen.

Definitief energielabel
Als je je huis gaat verkopen, moet je een definitief energielabel hebben.

Stap 2: te koop zetten en adverteren

Is je huis op orde? Dan kun je je huis te koop zetten. Gebruik je een verkoopmakelaar, dan worden de meeste zaken voor je geregeld. Er zijn veel plaatsen waar je je huis onder de aandacht kunt brengen, zoals lokale kranten, het makelaarsblad, Funda en sociale media. Een verkoopmakelaar kan je helpen een keuze te maken en contacten te leggen. Goede foto’s zijn belangrijk als je adverteert. Kies dus voor een professionele fotograaf. Let er wel op dat de foto’s het huis niet te mooi maken. Als je huiskamer veel groter lijkt op de foto’s, kan dat een afknapper zijn bij een bezichtiging.

Stap 3: de verkoop

Als je huis te koop staat, ben je vooral druk met bezichtigingen. Is er een serieuze koper, dan volgen er onderhandelingen. Als het goed gaat eindigen die met het tekenen van een (voorlopig) koopcontract. Verhuis je al voordat je huis verkocht is, denk er dan aan om tijdig een overbruggingskrediet te regelen als je je huis deels financiert met de overwaarde uit je huidige woning.

Stap 4: de overdracht

Heb je een koper voor je huis gevonden en zijn jullie het eens geworden over prijs en voorwaarden? Dan is het tijd om de overdracht bij de notaris te plannen.

Je huis duurzaam verzekeren

Wanneer je een ander huis koopt wil je natuurlijk dat dit goed verzekerd is tegen schade. Met verzekeringen via ASN Bank is je huis duurzaam verzekerd tegen schade door onder andere diefstal, inbraak, brand, lekkage, neerslag en storm. De premie wordt belegd in lijn met het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank.

Lees meer over onze duurzame verzekeringen

Energielabel verplicht

Als je je huis verkoopt, moet je een definitief energielabel hebben. Heb je dat niet, dan kun je een boete krijgen. Waarschijnlijk vragen kopers al bij het bekijken van het huis naar het energielabel. Het is dus het beste om het energielabel definitief te maken voordat je je huis te koop zet.

Je hoeft geen energielabel voor je huis te hebben als:

  • je huis een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument is
  • je huis een recreatiewoning is die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik is, onder voorwaarden
  • je huis een vrijstaand gebouw is met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlak

In dit overzicht zie je voor welke gebouwen het energielabel verplicht is en voor welke een uitzondering geldt.

Overbruggingskrediet

Staat je oude huis langer te koop dan je had gedacht? Of is de verkoop nog niet afgerond bij de notaris? Dan kun je een deel van je overwaarde toch alvast gebruiken dankzij een overbruggingskrediet, soms ook overbruggingshypotheek genoemd. Met een overbruggingskrediet gebruik je de verwachte overwaarde van je oude huis om deels je nieuwe huis te betalen. Als je je oude huis hebt verkocht, los je het overbruggingskrediet af met de verkoopopbrengst. Je kunt een overbruggingskrediet aanvragen als je je nieuwe hypotheek regelt. Vraag je adviseur of een overbruggingskrediet in jouw geval handig is. Voor het overbruggingskrediet betaal je rente.

Restschuld

Als je huis minder waard is dan je hypotheek, dan staat je huis 'onder water'. Levert het bij verkoop minder op dan het bedrag dat je geleend hebt voor je huis? Dan heb je een restschuld. Bij ASN Bank kan je je restschuld niet meefinancieren.

Meer informatie over het kopen van een huis

Hierboven heb je vooral informatie gelezen voor het kopen van een volgend huis op de woningmarkt. Maar bij het kopen van een huis komt nog veel meer kijken. Lees Tips voor het kopen van een huis over de volgende onderwerpen: energielabel, duurzaam wonen hoeft niet duur te zijn, vaste lasten koophuis, belastingvoordeel, tips bij de bezichtiging, huis kopen zonder makelaar, het bestemmingsplan, bouwkundige keuring, tips bij de onderhandeling, kosten bij het kopen van een huis, voorlopig koopcontract, Vereniging van Eigenaren (VvE), erfpacht.



Gratis oriënterend gesprek

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om een ander huis te kopen? Een gesprek met een hypotheekadviseur kan je inzicht bieden.

Maak een afspraak



Verduurzaam je woning: zonnepanelen, isolatie of warmtepomp

Zonnepanelen kopen? Spouwmuur-, vloer- of dakisolatie? Of een (hybride) warmtepomp? ASN Bank helpt jou graag op weg met het verduurzamen van je huis. Dit doen we door een overzicht te geven van onze met zorg geselecteerde bedrijven en je naar hen door te verwijzen. Met de huisscan op de website van Solease bekijk je vrijblijvend wat mogelijk is in jouw situatie en wat daarvan ongeveer de kosten en mogelijke opbrengsten zijn. Solease kan ook zorgen voor offertes en de installatie van de energiebesparende maatregelen.

Doe de huisscan van Solease

Lees meer over hypotheken

Er komt een hoop op je af als je een huis gaat kopen. We helpen je graag op weg met de belangrijkste informatie. We leggen je graag meer uit over: