Tips voor het kopen van een huis

Ga je een huis kopen, dan kunnen deze informatie en tips je helpen. Over het energielabel, de vaste lasten, tips voor de bezichtiging en de aankoop, voorlopig koopcontract, VvE, erfpacht en nog veel meer. Wil je weten of je voldoende financiële middelen hebt om je huis te kunnen verduurzamen? Neem dan contact op met een financieel adviseur om de mogelijkheden te bespreken.

Energielabel

Aan het energielabel woningen kun je zien hoe energiezuinig een huis is. Energielabels lopen van A tot G, waarbij G het minst zuinig is en A het zuinigst. Toen het energielabel werd ingevoerd, heeft de overheid ieder huis een voorlopig energielabel gegeven. Het voorlopige energielabel is een schatting die gebaseerd is op algemene gegevens over je huis, zoals het bouwjaar en het soort huis. Dit was bedoeld als kennismaking met het energielabel. Koop je een huis, dan heb je recht op een definitief energielabel. Zodat je weet hoe zuinig het huis is dat je koopt. Het energielabel zegt alleen iets over het huis zelf. Je energieverbruik hangt uiteindelijk af van je eigen manier van leven. Wil je weten welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen? Neem dan eens een kijkje bij onze duurzame partner Solease en doe de huisscan op hun website. Met een persoonlijk stappenplan geeft de uitkomst van de huisscan aan wat mogelijk is in jouw situatie, wat daarvan de kosten ongeveer zijn en wat je mogelijk kunt besparen.

Duurzaam wonen hoeft niet duur te zijn

Koop je een huis dat je binnen twee jaar energiezuiniger wilt maken? Dan kan de ASN Hypotheek met ASN Duurzaam Wonen geschikt zijn voor jou. Sluit je de ASN Hypotheek af en leen je geld met ASN Duurzaam Wonen om je woning te verduurzamen? Dan krijg je er een voordeel bij. Want als je minimaal € 2.500 leent voor energiebesparende maatregelen, kun je onder voorwaarden korting krijgen op je hypotheekrente van je ASN Hypotheek. Als je je woning verduurzaamt, bespaar je ook op je energielasten, woon je vaak comfortabeler en behaal je winst voor het klimaat. Met de huisscan op de website van onze partner Solease ontdek je wat mogelijk is in jouw situatie, wat daarvan ongeveer de kosten zijn en wat je mogelijk kunt besparen.

Sluit je geen ASN Duurzaam Wonen af? Deze korting kan je ook krijgen als je een nieuwbouwwoning koopt of een woning met energielabel A of hoger.

Vaste lasten koophuis

Bij een eigen huis horen verschillende vaste lasten. Je betaalt de rente op je hypotheek. Meestal betaal je ook aflossing. Maar er zijn meer kosten. Hierna zie je de belangrijkste.

Verzekeringen

Onderhoud

Belastingen en heffingen

Kosten VvE

Belastingvoordeel

Als je je hypotheekrente kunt aftrekken, heb je belastingvoordeel. Hoe werkt dat en welke regels zijn er?

Hypotheekrente aftrekken in je aangifte

Hypotheekrenteaftrek: de regels

Welke kosten mag ik nog meer aftrekken?

Samen een huis kopen

Tips bij de bezichtiging

Een huis zoeken kan spannend en leuk zijn, maar ook stress opleveren. Maak eerst een wensenlijst met wat je wel en niet wilt. Voldoet een huis aan genoeg punten op je lijst en past het binnen je budget? Dan kun je een afspraak maken om een kijkje te nemen. Houd daarbij deze tips in gedachten.

Tip 1: neem iemand mee

Tip 2: kijk rustig rond

Tip 3: let ook op geluiden, geuren en temperatuur

Tip 4: maak kennis met de buren

Tip 5: ga vaker kijken

Tip 6: onderzoek of er niets mis is

Huis kopen zonder aankoopmakelaar?

Overweeg je een huis te kopen zonder makelaar? Dan bespaar je kosten, maar je moet ook zelf aan belangrijke dingen denken. Dit zijn de verschillen.

Aankoopmakelaar Zelf kopen
Altijd het meest actuele huizenaanbod Niet het meest recente aanbod
Bekend met de regio Zelf de markt verkennen
Kan voor je onderhandelen over de prijs Zelf onderhandelen over de prijs
Weet hoe het zit met vergunningen, bodemonderzoek etc. Zelf vergunningen, bodemonderzoek etc. onderzoeken of regelen
Weet waar je op moet letten bij een bezichtiging Zelf de woning inspecteren
Je betaalt de makelaar vaak een percentage over de aankoopprijs Geen kosten voor aankoopmakelaar

Het bestemmingsplan

Als je een huis koopt, bouwt of verbouwt, is het belangrijk om te weten wat er in het bestemmingsplan staat.

Wat is een bestemmingsplan?

Wat betekent het voor jou?

Bestemmingsplan wijzigen

Bouwkundige keuring

Het is verstandig een bouwkundige keuring te laten doen voordat je een huis koopt. Je weet dan wat de toestand van het huis is.

Wat is een bouwkundige keuring?

Waarom een bouwkundige keuring?

Wat wordt er bij een bouwkundige keuring bekeken?

Wat staat er in het keuringsrapport?

Zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Tips bij de onderhandeling

Heb je het huis gevonden dat past bij je wensen en mogelijkheden? Dan kun je een bod uitbrengen. Daar kan een makelaar je bij helpen. Zelf onderhandelen kan ook. Heb je geen ervaring hierin? Dan is het risico dat je niet alles uit de onderhandeling haalt.

Negen tips

Kosten bij het kopen van een huis

Bij de meeste huizen die je te koop ziet staan staat 'k.k.' (kosten koper) achter de vraagprijs. Die kosten zijn een percentage van de koopsom. Maar wat houdt dat percentage eigenlijk in?

Wat zijn de kosten koper?

Waaruit bestaan de kosten koper?

Vrij op naam (v.o.n.)

(Voorlopig) koopcontract

Ben je eruit met de verkoper? Dan teken je een (voorlopig) koopcontract waarin alle afspraken zijn vastgelegd.

Wat staat er in een (voorlopig) koopcontract?

Hoe voorlopig is het voorlopige koopcontract?

Vereniging van Eigenaren (VvE)

In een Vereniging van Eigenaren regelen de eigenaren van de appartementen samen het onderhoud van hun gebouw. Bijvoorbeeld schoonmaak, onderhoud van liften en schilderwerk.

VvE en de wet

Regels en documenten

Servicekosten

Zes punten om op te letten bij een VvE

Erfpacht

Als je een huis koopt, koop je meestal ook de grond waar het op staat. Maar soms is die grond van iemand anders. Dan betaal je erfpacht.

Wat is erfpacht?

Afkopen van erfpacht

Particuliere erfpacht: pas op!

Hypotheek en erfpacht

Verduurzaam je woning:

Zonnepanelen, spouwmuur-, vloer- of dakisolatie of een (hybride) warmtepomp? ASN Bank zet voor jou de mogelijkheden op een rijtje. Met een persoonlijk stappenplan na het doen van de huisscan van onze partner Solease krijg je vrijblijvend te zien wat mogelijk is in jouw situatie en wat daarvan ongeveer de kosten en mogelijke opbrengst zijn. Onze installatiepartner Solease kan ook zorgen voor offertes en de installatie van de energiebesparende maatregelen.

Lees verder over onze duurzame partners