1. Wat kun je en wil je betalen?
Als je een huis wilt gaan kopen, is het prettig te weten wat je ongeveer kunt lenen. Zorg dat je genoeg geld overhoudt om de dingen te doen die je leuk vindt. Houd je van vakanties, uitjes, etentjes? Of heb je een andere kostbare hobby of sport? Dan is het misschien niet verstandig om het maximale bedrag te lenen. Een indicatie van wat je maximaal kunt lenen bereken je zelf eenvoudig online. Maar je kunt dit ook bespreken in een gratis oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur.
Tip: gebruik onze handige rekentool
Weten wat je ongeveer kunt lenen? Met onze rekentool bereken je eenvoudig je maximale hypotheek.
2. Op zoek naar het juiste huis
Als je weet wat je ongeveer kunt lenen en wat voor huis je zoekt, kun je gericht gaan zoeken. Dat kan online op websites als funda.nl en huislijn.nl. Je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Denk goed na over de eisen waaraan je huis moet voldoen. Pas als je een huis bezichtigt, ervaar je of het aan je wensen voldoet. Informeer bij de verkopende makelaar of de verkoper naar gebreken, raadpleeg het bestemmingsplan en vraag of er speciale overheidsregels gelden voor de woning die je bezichtigt. Vraag ook of de VvE actief is als je een appartement koopt en wat de jaarlijkse kosten zijn als er sprake is van erfpacht.
3. Energiebesparende maatregelen checken
Als je een huis op het oog hebt, kan je het huidige energielabel checken op energielabel.nl. En met de huisscan van Solease bekijk je vrijblijvend wat mogelijk is voor dit huis aan energiebesparende maatregelen en wat je daarmee kunt besparen. Het is ook mogelijk om een schatting van het huidige energieverbruik opvragen bij de verkoper en te informeren welke energiebesparende maatregelen (bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of zonnepanelen) al aanwezig zijn. Zo kan je bepalen wat je zelf nog aan het huis zou willen verduurzamen. Met energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, isolatie of een (hybride) warmtepomp gaan je energielasten omlaag. En je huis wordt vaak een stuk comfortabeler. En denk ook eens aan mogelijkheden om het huis meer klimaatbestendig of natuurinclusief te maken, bijvoorbeeld met groen dak.
4. Bieden en onderhandelen
Heb je je droomhuis gevonden? En past het bij je wensen en mogelijkheden? Dan kun je een bod uitbrengen. Bepaal van tevoren de hoogte van je openingsbod en je maximale bod. Om te bepalen wat een redelijk bod is, kun je de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen. Houd bij de hoogte van je bod ook rekening met de kosten koper en eventuele kosten voor verbouwing of verduurzaming. Na je openingsbod kun je van de verkoper een tegenbod ontvangen. Je kunt zelf onderhandelen of een aankoopmakelaar de onderhandelingen voor je laten doen. Het is altijd verstandig om een voorbehoud van financiering en een voorbehoud van bouwkundige keuring op te nemen in je bod. Dit worden dan ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract. Dat betekent dat je de koop nog kunt ontbinden, als je de hypotheek toch niet rond zou krijgen. Of als uit de bouwkundige keuring blijkt de kosten voor achterstallig onderhoud hoger zijn dan wat je in je voorbehoud had opgenomen.
5. (Voorlopig) koopcontract tekenen
Is je bod geaccepteerd? Dan teken je een (voorlopig) koopcontract waarin alle afspraken zijn vastgelegd. De verkoper tekent ook. Neem eventuele voorbehouden uit je bod op in de ontbindende voorwaarden. Als aan alle voorwaarden uit het koopcontract is voldaan, is de koop definitief. In deze fase kun je ook al een notaris gaan zoeken voor de overdracht van de woning.
6. Bouwkundige keuring, taxatie en energieadvies
Zodra je bod geaccepteerd is, is het verstandig om meteen een bouwkundige keuring en een taxatie in te plannen. En als je precies wilt weten hoe je het huis energiezuiniger kunt maken, laat dan ook een erkende energieadviseur langskomen. Die adviseur geeft je uitgebreid en specifiek inzicht in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp. Uit de bouwkeuring volgen de kosten voor noodzakelijk onderhoud aan de woning. In het taxatierapport staat onder andere de waarde van woning en de kosten voor VvE of erfpacht. En in het energieadvies staan de kosten en besparingen van energiebesparende maatregelen. Deze informatie kan je gebruiken bij je hypotheekaanvraag.
7. Hypotheek afsluiten
Kies je hypotheek zorgvuldig, want je gaat de hypotheek voor lange tijd aan. Een hypotheekadviseur kan je hierbij adviseren en een offerte voor je aanvragen. De bank toetst of je voor een hypotheek in aanmerking komt. Voor dit hypotheekgesprek, de begeleiding en het afsluiten van de hypotheek betaal je de hypotheekadviseur advieskosten. Voor een ASN Hypotheek maak je een afspraak met een adviseur van SNS of een onafhankelijk adviseur.
Als je het huis gaat verduurzamen, kun je energiebesparende, klimaatadaptieve of natuurinclusieve maatregelen financieren met ASN Duurzaam Wonen, als je aan de voorwaarden voldoet. Dit is een apart leningdeel met een lagere rente. Als je je ASN Hypotheek combineert met ASN Duurzaam Wonen, dan krijg je korting op de rente van je ASN Hypotheek.
8. Waarborgsom/bankgarantie
Nadat je de koopovereenkomst hebt getekend, is de koop pas helemaal definitief zodra je bij de notaris bent geweest voor de overdracht. Tot dat moment wil de verkoper zekerheid dat hij 10% van de koopsom krijgt als de koop toch niet doorgaat. Deze zekerheid geef je met een waarborgsom. De meeste mensen hebben dit geld niet zomaar. Geldt dat ook voor jou, dan kun je een bankgarantie regelen. Hiervoor betaal je een vergoeding.
9. Verzekeringen
Voordat je naar de notaris gaat voor de overdracht, moet je nog enkele zaken regelen, zoals de verplichte opstalverzekering. Dit is een goed moment om ook je andere verzekeringen na te lopen en aan te passen naar je nieuwe situatie. Koop je samen met een partner een huis? Informeer dan bij je hypotheekadviseur ook naar een levensverzekering.
Duurzaam verzekeren via ASN Bank
Je huis of je inboedel verzekeren? Dat kan ook via ASN Bank. Wij vinden dat duurzaam verzekeren de nieuwe standaard moet worden. Naast de optie om te vervangen, wordt er ook gekeken of je spullen hersteld kunnen worden. En je premie wordt duurzaam belegd.
10. Naar de notaris
Voorafgaand aan de overdracht bij de notaris bekijk je de woning om te zien of alles volgens afspraak is achtergelaten. Na inspectie van de woning teken je de akte van levering en de hypotheekakte bij de notaris. Je ontvangt dan de sleutel van het huis. Het huis is dan echt van jou. Gefeliciteerd!
Lees meer over hypotheken
Er komt een hoop op je af als je een huis gaat kopen. We helpen je graag op weg met de belangrijkste informatie. We leggen je graag meer uit over: