Wat is duurzaamheid in kindertaal?
We gebruiken bij ASN Bank de definitie van duurzaamheid van de Verenigde Naties. ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’ Maar hoe leg je dat nou makkelijk aan kinderen uit?
Je zou duurzaamheid zo kunnen uitleggen. ‘Duurzaamheid betekent dat je rekening houdt met mens, dier en milieu. Je houdt niet alleen rekening met wat iedereen nu nodig heeft, maar ook wat goed is voor later.’
Duurzaam eten met kinderen: 4 tips
20% tot 35% van de milieubelasting komt door de productie en consumptie van eten. Let je op duurzamer eten, dan ben je al een heel eind. Wat kun je doen om je kinderen bewust om te leren gaan met eten?
- Bezoek een boerderij of groente- en fruitteler. Zo zien je kinderen waar hun eten vandaan komt.
- Heb je nog oud fruit in je fruitschaal liggen? Maak dan waterijsjes van oud fruit met je kinderen.
- Probeer minder vlees op tafel te zetten. Zo krijgen je kinderen mee dat vlees geen standaard onderdeel van een maaltijd hoeft te zijn.
- Verminder het kopen van plastic verpakkingen. Zoek met je kinderen in de supermarkt naar kartonnen verpakkingen. Lees hier meer tips voor het kiezen van duurzame verpakkingen.
Kom in actie voor mensenrechten
Mensenrechten zijn ook onderdeel van duurzaamheid. We vinden dat iedereen recht heeft op onderwijs, voedsel en een woning. Je kunt ook samen met je kind in actie komen. Dat is leuk én het creëert bewustzijn.
Doneer je statiegeld aan War Child
Ga samen met je kind het huis door. Vind je lege PET-flessen? Lever die dan in bij de automaat en doneer het statiegeld aan War Child. Lees hier welke andere acties van War Child je kunt steunen.
Stuur een ansichtkaart naar een mensenrechtenactivist
Mensenrechtenactivisten krijgen het steeds moeilijker. Ze krijgen te maken met intimidatie, geweld of worden opgesloten. Daarom kun je met je kind een kaartje sturen naar een activist.
War Child en Amnesty International zijn partners van ASN Bank. Lees hier waarom we het belangrijk vinden om deze partijen te steunen.
Bewust leren omgaan met geld
Duurzaam leven betekent ook bewust omgaan met geld. Om je kinderen te leren omgaan met geld, kun je ze zakgeld geven. Hoeveel zakgeld je geeft, bepaal je natuurlijk zelf.
Als je kind wat ouder is, is het goed om te beginnen met digitaal geld. Bijvoorbeeld door een ASN Jongerenpakket te openen. Met het ASN Jongerenpakket leren kinderen veilig en verantwoord omgaan met een betaal- en spaarrekening. Ze kunnen zelf geld sparen en pinnen met een eigen betaalpas. Je kind krijgt een eigen betaalpas met weeklimiet. Als ouder kun je toezicht houden op de rekening. En het mooie is: het geld op de rekening van je kind wordt beheerd met respect voor mens, dier en klimaat. Wel zo fijn!