Een bijenhotel maken: zo doe je dat!

Een bijen- of insectenhotel maken doe je heel makkelijk. Wij hebben een stappenplan gemaakt. Dan kun je direct aan de slag!

Niet iedereen houdt van bijen, maar ze zijn heel goed voor de natuur. De honingbij is vooral bekend van de honing die hij geeft. Met deze soort gaat het goed. Maar er zijn ook andere soorten waar het minder goed mee gaat. Bijvoorbeeld met de wilde bij. Deze soort zorgt voor de bestuiving van planten.

Waarom een bijenhotel maken?

Wist je dat er zonder bijen geen noten, fruit, groenten of zelfs chocolade bestaat? Bijen zorgen voor de bestuiving van 80% van de planten op aarde.

Maar er zijn in de natuur steeds minder plekken gekomen waar bijen hun eitjes kunnen leggen. Tuinen worden netjes bijgehouden en rieten daken zie je bijna nergens meer. Daarom onze duurzaamheidstip: maak een bijenhotel en help de natuur.

Met een bijenhotel help je de natuur een handje. Beeld: Pixabay.

Wat is een bijenhotel?

Een bijenhotel is een plek waar bijen hun eitjes kunnen leggen. Het is gemaakt door mensen. Bijen leggen hun eitjes in gangetjes. Bijvoorbeeld in holle stengels van bamboe en riet. De bijen vullen de gaatjes met stuifmeel en leggen een eitje. Uit de eitjes komen nieuwe bijen.

De meeste bijen maken ook zelf gaatjes in de grond. Daarom houden ze ook zo van onkruid, want dan zitten ze lekker beschut. Lees meer over het verduurzamen van je tuin!

Hoe maak je een bijenhotel?

En nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In vijf stappen maak je het mooiste insectenhotel.

  • Gebruik voor de muren van het insectenhotel een houten kistje, kratje of een conservenblik. Het is belangrijk dat het hotel een dakje heeft, want bijen houden niet van natte pootjes 😉.
  • Voor de gangetjes gebruik je bamboe of riet. Zorg dat de gangetjes tussen de 3 en 20 centimeter diep zijn. Als de gangetjes niet diep genoeg zijn willen de bijen niet nestelen. De diameter van de buisjes mag variëren van 2 tot 12 millimeter.
  • Zorg dat de gangetjes aan één kant dicht zijn. Gebruik klei om gaatjes te dichten. De binnenkant van de buisjes moet glad zijn, anders beschadigen de bijen hun vleugeltjes.
  • Bind de stengels van bamboe en riet aan elkaar met een touwtje. Dan gaat het niet schuiven. Leg het bundeltje in het houten kistje, kratje of conservenblik.
  • Hang het kastje op een droge, beschutte plek. Zorg dat het kastje stevig hangt of staat. Bijvoorbeeld tegen een muur. Bijen houden ook van warmte, maar niet van volle zon.

    Maak je tuin bij-vriendelijk

    Wil je een tuin waar wilde bijen op afkomen? Zorg dan dat er bloemen in je tuin staan die in verschillende maanden bloeien. Bijen zijn namelijk van het voorjaar tot het najaar bezig met nestelen.

    Delen op: