Bloembollen planten en zaadjes zaaien
Wist je dat de herfst een heel goed moment is om bloembollen te planten en zaadjes uit te strooien? Door juist in het najaar bollen en zaden in de grond te stoppen, staat de tuin al vroeg in bloei. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar is ook fijn voor bijen en andere insecten die zo lekker vroeg in het voorjaar kunnen bijtanken na de winter. Tip: kies voor biologische bollen van Sprinklr of inheemse zaden van Cruydt-Hoeck. Dat zijn zaden van planten en bloemen die in de Nederlandse natuur thuishoren. Daar maak je Nederlandse beestjes extra blij mee!
Maak een egelpoortje in de tuin
Egels gaan er ’s nachts op uit om te eten, maar in de stad of het dorp is het steeds lastiger voor ze om dat veilig te doen. Doordat we onze tuinen afsluiten met schuttingen kunnen egels niet goed van tuin naar tuin lopen om hun maaltijd bij elkaar te scharrelen. En dus gaan ze de straat op, wat natuurlijk gevaarlijk voor ze is. Om onze stekelige vriendjes te helpen kun je een egelpoortje maken in de tuin: een gat in de schutting of heg van minimaal 13cm x 13cm. Wel even afspreken met de buren natuurlijk! Misschien maken zij dan ook een poortje in de schutting met hun andere buren.
Zelf vetbollen maken voor vogels
Niet echt een tuinklusje, maar wel leuk om te doen: vetbollen maken voor vogels. Zo kunnen vogels in jouw tuin de hele winter hun buikje rond eten. Een vetbol maak je in 4 stappen:
- Verwarm kokosolie in een pannetje totdat het een beetje zacht is.
- Roer er strooizaad voor tuinvogels doorheen en laat het mengsel een beetje afkoelen.
- Giet het warme mengsel in een vorm, bijvoorbeeld een kopje of blik en stop er een stuk touw in (liefst van natuurlijke materialen).
- Laat de vetbol verder hard worden en haal hem uit de vorm. Lukt dat niet zo goed? Houd het kopje of blik dan even onder de warme kraan.
Klaar is kees! Hang de vetbol buiten op, of snijd hem in stukjes voor in je zelfgemaakte voederhuisje.
Bladeren en takken: lekker laten liggen
Het makkelijkste klusje is een klusje dat je niet hoeft te doen! Het ziet er misschien wat minder netjes uit, maar je maakt de natuur in je tuin heel blij als je bladeren en takken lekker laat liggen. Dieren zoals egels en muizen kunnen zich verschuilen onder de blaadjes en ook andere beestjes zoals spinnen en wormen voelen zich thuis in het bladerdek. Handig voor de vogels bij wie deze kleine beestjes op het menu staan! En de bladeren zijn niet alleen nuttig voor dieren. Bladeren isoleren namelijk goed, en kunnen andere planten dus beschermen tegen de vorst.
Bladeren en takken die op tegels liggen kun je beter wel weghalen. Die kunnen glibberig worden en we willen natuurlijk niet dat je valt! Bladeren die je opveegt kun je bewaren en extra over de planten strooien als het erg koud wordt.
Voor meer groen hoef je niet altijd moeite te doen
De natuur een handje helpen kan heel simpel zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je met het ASN Jongerenpakket er zeker van bent dat het geld van jouw kind wordt beheerd met respect voor de natuur? ASN Bank investeert namelijk alleen in bedrijven die goed omgaan met de natuur.