Hier kun je speelgoed en boeken een tweede leven geven

Speelgoed, je denkt dat je er nooit genoeg van krijgt, maar op een dag weet je ineens: hier ben ik nu echt te oud voor. Dan ligt die mooie houten treinbaan alleen maar in de weg, struikel je over de legoblokken en kijken je knuffels elkaar in de kast verloren aan. Wat denk je, verdienen zij een tweede leven bij een ander kind?

Het is best moeilijk om afscheid te nemen van speelgoed waar je jarenlang mee speelde. Toch word je er niet alleen maar verdrietig van. Als je iets wat voor jou bijzonder is aan iemand anders geeft, dan krijgt niet alleen de ander daar een blij gevoel bij, maar krijg jij dat ook. Geven maakt namelijk misschien nog wel gelukkiger dan krijgen.

Wat zeg je. Ga je ervoor? Zo ja, dan helpen wij je met een handig stappenplan.

Stap 1: Je speelgoed uitzoeken en opruimen

Opruimen is eigenlijk helemaal niet zo vervelend als je denkt. Door je kamer eens goed onder handen te nemen en spullen weg te doen die je niet meer gebruikt, maak je ruimte. En dat is fijn. Je kunt dan namelijk alles gemakkelijk vinden. Als je gaat opruimen, doe dat dan wel stap voor stap. Of eigenlijk plank voor plank. Dus gooi niet alles tegelijk(ertijd) uit al je kasten, want dan heb je geen overzicht meer.

Zo pak je dat aan

  1. Begin met de eerste plank, la of bak met speelgoed.
  2. Haal alles van de plank of uit de la of bak en verdeel het in drie stapel:

    • Dit wil ik echt houden
    • Dit gebruik ik niet meer en mag weg
    • Hier twijfel ik over
  3. Zoek alles wat je weg wilt doen bij elkaar en stop het geordend – bijvoorbeeld lego bij lego - in een handige doos of zak.
  4. Doe datzelfde met de spullen waar je over twijfelt (en haal de dozen niet door elkaar!). Deze doos of zak kun je misschien een maand in de schuur, kelder, zolder of garage zetten. Mis je het speelgoed niet, dan kun je het alsnog weggeven.
  5. Leg de spullen die je wilt houden weer terug op de plank in de kast of in de bak.
  6. Herhaal dit voor alle planken in je kast en alle bakken speelgoed. En dat hoeft echt niet allemaal op een dag.

Stap 2: weggeven van je speelgoed

Als je al je speelgoed hebt uitgezocht, kun je gaan bedenken aan wie je het zou willen geven. We geven je wat ideeën.

1. Familie en vrienden

Zijn er jongere kinderen die je goed kent? Vraag dan of zij het leuk vinden als je jouw speelgoed aan hen geeft. Hebben ze het al, dan kun je het beter aan iemand anders geven.

2. De speelgoedbank

Je kunt speelgoed wegbrengen naar de speelgoedbank. Dan gaat het naar kinderen, die van hun ouders niet zo snel nieuw speelgoed krijgen. Deze kinderen mogen dan speelgoed bij de speelgoedbank komen uitzoeken.

3. Stichting babyspullen

Heb je nog mooi speelgoed van toen je heel klein was? Dan kun je het weggeven aan stichting babyspullen. Zij zorgen dan dat het terechtkomt bij families die het heel goed kunnen gebruiken.

4. Vluchtelingencentrum

Er komen elk jaar kinderen in Nederland uit landen waar het veel minder fijn is dan in Nederland. Zij vluchten bijvoorbeeld voor een oorlog in hun eigen land. Deze kinderen hebben meestal nauwelijks speelgoed en zullen heel blij zijn met dat van jou. Je kunt aan vluchtelingen doneren via het Rode Kruis.

5. Kringloopwinkels

Je kunt je speelgoed ook naar de kringloopwinkel bij jou in de buurt brengen. Daar kunnen mensen het dan voor een klein bedrag weer kopen. En als je daar toch bent, misschien vind je dan ook wel weer wat leuks voor jezelf.

6. Peuterspeelzaal, crèche of kleuterschool

Bij scholen en peuterspeelzalen zijn ze altijd blij met verkleedkleren. Heb je nog leuke verkleedkleren, die je niet meer passen? Breng ze dan schoon en compleet naar je eigen school, of een school in de buurt.

Stap 3: verkopen van je speelgoed

Je kunt er ook voor kiezen om je oude speelgoed te verkopen. Zo krijg je er misschien nog wat geld voor, waar je zelf weer iets anders van kunt kopen. Je kunt dit het gemakkelijkst doen via Marktplaats. Hier moet je wel wat hulp van een volwassene bij vragen om een account te gebruiken. Samen kun je het speelgoed dan goed fotograferen, omschrijven en online plaatsen. En voor dat je het weet, ben je het kwijt. Ontvanger blij. Jij blij.


Heel veel succes!

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant