Natuur
De lucht die je inademt. Het water dat je drinkt. Het voedsel dat je eet. Zonder biodiversiteit zouden ze er niet zijn. We moeten de biodiversiteit blijven beschermen anders sterven dieren en planten uit. En ook de opwarming van de aarde is slecht voor de natuur.
Vraag aan de klas: Wie kent het woord biodiversiteit?
Biodiversiteit betekent dat er in de natuur een goede mix is van dieren en planten. Als deze mix goed is, zorgt de natuur voor water, lucht en voeding. Helemaal gratis. Maar de natuur is heel kwetsbaar. Doordat de milieuvervuiling is toegenomen, is de natuur beschadigd en raakt de biodiversiteit uit balans.
Er sterven talloze dieren en planten uit doordat natuurgebieden en bossen ruimte maken voor onder meer steden, landbouw en wegen. En ook de opwarming van de aarde is slecht voor de natuur.
Biodiversiteit verdwijnt op een steeds hoger tempo. Dat komt door een domino-effect. Omdat dieren en planten afhankelijk van elkaar zijn, sterven ze uit wanneer andere soorten ook uitsterven.
Wist je dat...
Bron: Missing Chapter Foundation
Afval
In Nederland leven in totaal meer dan 17 miljoen mensen. Eén Nederlander zorgt al voor bijna 500 kilo afval per jaar. Dat is in totaal een enorme berg afval.
Zwerfafval
Zwerfafval is het afval dat wij weggooien op plekken waar het niet hoort. Zoals in de struiken, op straat of op het schoolplein. In Nederland wordt er ongeveer 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar weg gegooid.
Vraag aan de klas: Hoe kun jij er voor zorgen dat niemand meer afval op straat weggooit?
Veel mensen gooien afval op straat uit slordigheid, omdat ze geen vuilnisbak tegenkomen of omdat ze stoer willen zijn. En soms weten mensen niet wat slecht is voor het milieu. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat fruit afval weggooien geen kwaad kan. Maar dat is wel zo. Stel je voor dat iedereen op het schoolplein de bananenschil op de grond gooit? Dat wordt een hele grote berg. Want het duurt 2 jaar voordat één bananenschil helemaal is verdwenen. Afval hoort dus altijd in de vuilnisbak.
Hoe lang duurt het voor een product is vergaan?
Papieren zakdoek | 1 maand |
Bananenschil | 2 jaar |
Kauwgom | 20 jaar |
Cola blikje | 50 jaar |
Verpakking chips | 80 jaar |
Plastic rietje | misschien wel 500 jaar* |
* Dit weten we nog niet omdat plastic nog niet zo lang bestaat. Dus we weten niet precies hoe lang het duurt voordat een plastic rietje is vergaan.
Wist je dat...
Afval scheiding
Het allerbeste is om zo min mogelijk afval te produceren. Dat er bijvoorbeeld geen nieuwe plastic tasjes worden gemaakt en de huidige tasjes zoveel mogelijk worden hergebruikt. Het is ook belangrijk om afval te scheiden. Want dan is het mogelijk om het afval met recycling opnieuw te gebruiken. Recyclen is iets anders dan hergebruiken. Bij recyclen worden onderdelen van een product opnieuw gebruikt. Zo kan er van ingezameld plastic bijvoorbeeld aardolie worden gemaakt. En met deze aardolie kan energie worden opgewekt. En van ingezameld papier wordt bijvoorbeeld toiletpapier gemaakt.
Plastic soep
Tussen het zwerfafval zit veel plastic afval, zoals drinkflesjes, rietjes en verpakkingen. Plastic afval komt ook terecht in sloten, kanalen en rivieren. Dit water, met het plastic afval, stroomt allemaal naar de zee en hierdoor ontstaan er in de oceanen de ‘plastic soep’.
Wist je dat...
Zeedieren kunnen verstrikt raken in het plastic afval. Of het komt in de maag terecht. Plastic afval wordt in het water namelijk verbrokkelt tot hele kleine deeltjes. Vissen eten jaarlijks 12 tot 24 miljoen kilo plastic omdat een vis deze kleine deeltjes aan ziet voor voedsel. Via de vissen komt het plastic ook op ons bord en uiteindelijk in onze maag terecht.
Boyan Slat
Boyan Slat (geboren op 27 juli 1994) is een Nederlandse uitvinder die beroemd is geworden door het project ‘The Ocean Cleanup’. Met dit project wil Boyan al het plastic uit de oceanen halen. Hij heeft een installatie bedacht waarmee plastic wordt verzameld door rekening te houden met de natuurlijke stroming van de zee. Deze installatie is in september 2018 voor het eerst in gebruik genomen. Ondertussen is er al heel veel plastic uit het water gehaald en zijn er ook nieuwe producten van dit plastic gemaakt.
Welke (wereldwijde) veranderingen zijn al doorgevoerd?
Er zijn projecten en activiteiten die zorgen voor een betere biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan:
- Zwerfafval opruimacties op stranden.
- Meer bloemen en groen in de stad, zoals bijvoorbeeld de bijentuinen.
- Nationale bomenplant dag.
- Je krijgt geen plastic tasjes meer in de winkels.
Wat kun jij doen?
Om het zwerfafval te beperken is het belangrijk dat mensen weten wat de gevolgen zijn, dat er voldoende vuilnisbakken zijn maar vooral dat iedereen zelf voor minder afval zorgt. Dit kun je doen door:
- Kapotte spullen eerst repareren voordat je iets nieuws koopt.
- Zaadbommen maken voor in de tuin.
- Neem je brood mee naar school in een broodtrommel.
- Kook wat je nodig hebt.
- Gebruik herbruikbare rietjes of rietjes gemaakt van bijvoorbeeld bamboe.
- Doe mee met de jaarlijkse tuinvogeltelling.
Jij kunt een positieve bijdrage leveren aan de natuur als je zelf je afval beperkt en het sowieso niet op straat gooit.