2 september 2018

ASN Bank maakt De Rijke Noordzee mede mogelijk. Dit is een uniek project van Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu voor het versterken van onderwaternatuur in windparken. Tijdens een pilot in windpark Luchterduinen onderzoeken we hoe natuurversterking en het opwekken van duurzame energie elkaar kunnen verrijken. De pilot wordt uitgevoerd samen met Eneco en Van Oord.

Duiker bij een octopus op de Doggersbank.

Aanhechtingsplek voor zeeleven

Anderhalve eeuw geleden waren er nog veel natuurlijke riffen in de Noordzee, waaronder grote oesterbanken. Door menselijk ingrijpen en ziektes is de biodiversiteit in de Noordzee nog maar veertig procent van wat deze zou kunnen zijn. Natuurlijke riffen, vaak schelpdierbanken, zijn nagenoeg volledig uit de Noordzee verdwenen.

Binnen windparken mag niet met sleepnetten worden gevist en de palen van de windmolens bieden een aanhechtingsplek voor zeeleven. Daarmee zijn windparken de ideale locatie om actief de onderwaternatuur te versterken.

Innovatief

In het windpark worden verschillende soorten kunstriffen geplaatst en oesters uitgezet. De oesters produceren larven die er aan bijdragen dat in het gebied een volwaardig rif ontstaat dat allerlei andere soorten aantrekt, zoals krabben, vissen en zeehonden. De lessen die hieruit getrokken worden leveren een blauwdruk op voor natuurherstel onder water in alle windparken op zee. Ons doel is dat dit straks de standaard kan worden bij de bouw van nieuwe parken. Dit najaar worden de rifstructuren geplaatst. Bekijk hieronder de animatiefilm ‘De Rijke Noordzee’.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Voordelen voor klimaat én biodiversiteit

ASN Bank draagt graag bij aan dit project, waarin duurzame energie en biodiversiteit elkaar versterken. Als duurzame bank financieren wij geen fossiele energie, maar wel wind- en zonne-energie. Want alleen door het gebruik van schone energie kunnen we de opwarming van de aarde tegengaan. Daarnaast werken wij aan behoud van biodiversiteit. Onder meer via ons langetermijndoel: in 2030 veroorzaken we netto geen verlies van biodiversiteit meer met al onze financieringen en beleggingen.

Lees meer over ons langetermijndoel op het gebied van biodiversiteit.

Delen op: