Den Haag • 13 januari 2023
De eerste 100 duizend handtekeningen zijn binnen voor het Europese burgerinitiatief ‘Good Clothes Fair Pay’ dat zich hard maakt voor een leefbaar loon voor kledingmakers wereldwijd. Bijna 60% van de handtekeningen is gezet door mensen met een Nederlandse nationaliteit. Het behalen van de mijlpaal van 100 duizend is belangrijk om in meer Europese landen handtekeningen te werven voor het wetsvoorstel.
De ondertekenaars vragen om Europese wetgeving waarmee alle bedrijven die in Europa kleding, schoenen of textiel verkopen verantwoordelijk worden voor het betalen van een leefbaar loon in hun productieketens. Dit wetsvoorstel is voor de zomer van 2022 ingediend door ASN Bank, samen met andere maatschappelijke organisaties en experts.
Meer ambitie nodig in huidige richtlijnen
Het wetsvoorstel van ‘Good Clothes Fair Pay’ sluit aan bij de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese richtlijn voor bedrijven om te rapporteren over hun impact op mens en milieu maar is specifieker en ambitieuzer dan deze brede Europese wetgeving. Daarnaast sluit het voorstel aan bij het Nederlandse voorstel voor een ‘Initiatiefwet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen’. Deze wordt aanstaande woensdag besproken door de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer.
Op tijd betalen en vooraf annuleren
Kirsten Kossen, senior adviseur mensenrechten bij ASN Bank zegt over het wetsvoorstel: ‘Het is veelomvattend. Er staat bijvoorbeeld in dat de kledingleverancier op tijd wordt betaald, met een termijn van 60 dagen. Wat we namelijk zagen, zeker tijdens de pandemie, is dat kledingbedrijven orders cancelden die al in productie of zelfs klaar waren.
Op weg naar 1 miljoen
De Europese Commissie behandelt het wetsvoorstel als er 1 miljoen handtekeningen zijn uit minimaal zeven Europese landen. Dat moet voor 19 juli 2023 gebeuren. Het is nu dus zaak dat meer internationale partners zich aansluiten bij het initiatief om in de komende maanden nog eens 900 duizend handtekeningen te verzamelen. Meer informatie is te vinden op www.vanafhier.nl/kledingindustrie (NL) en www.goodclothesfairpay.eu (ENG)