Geen kledingbedrijven meer in ASN Beleggingsfondsen
Den Haag • 20 augustus 2024
Wie belegt in ASN-fondsen, belegt niet meer in de kledingindustrie. Want ASN Impact Investors – het bedrijf dat de ASN Beleggingsfondsen beheert - heeft alle
beleggingen in de kledingindustrie verkocht. De reden hiervoor is dat de kledingbedrijven te weinig doen om te verduurzamen en geen circulair bedrijfsmodel gebruiken.
Voor fast fashion is geen plaats in de ASN Beleggingsfondsen
De fondsbeheerder belegde via het ASN Duurzaam Aandelenfonds, ASN Duurzaam Small & Midcapfonds en de ASN Duurzame Mixfondsen in internationale kledingbedrijven en -merken. Denk daarbij aan Hennes & Mauritz, Zara, Puma, en Asics.
ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Defensief
ASN Duurzaam Mixfonds Defensief
ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal
ASN Duurzaam Mixfonds Offensief
ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief
ASN Duurzaam Aandelenfonds
ASN Duurzaam Small & Midcapfonds
ASN Milieu & Waterfonds
Te weinig vooruitgang geboekt
“We hebben de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de kledingindustrie en zijn meermaals in gesprek gegaan met kledingbedrijven. Desondanks is er te weinig vooruitgang geboekt. De concurrentie met Chinese partijen zoals Shein en Temu helpt hier niet bij”, vertelt San Lie, directeur van ASN Impact Investors. Omdat de bedrijven onvoldoende stappen nemen om te verduurzamen, is besloten om niet meer te beleggen in de kledingindustrie.
“Met onze beleggingen willen we ervoor zorgen dat het geld de goede kant op rolt. Richting een duurzamere toekomst”, vervolgt San Lie. “Met de verkoop van de beleggingen geven we een stevig signaal aan de kledingbedrijven om nu echt vaart te maken met het verduurzamen. We moeten niet achteruit, maar vooruit.”
ASN Impact Investors sluit beleggingen in de fossiele industrie al sinds de oprichting uit. De impactinvesteerder ziet kleding echter als basisbehoefte. Nu en in de toekomst. San Lie: “Dit betekent dat we in de toekomst weer kunnen gaan beleggen in de kledingindustrie. Maar dan moeten de bedrijven wel op weg zijn naar een circulaire kledingindustrie.”
Inzet voor leefbaar loon
ASN Bank zette zich de afgelopen jaren in om een leefbaar loon in de kledingindustrie te agenderen en bevorderen. Het Expertise Centrum Duurzaamheid van ASN Bank voerde in opdracht van ASN Impact Investors engagement met kledingmerken over het implementeren van leefbaar loon. Daarnaast spande ASN Bank zich in voor Europese wetgeving voor het mogelijk maken van een leefbaar loon door kledingbedrijven. We blijven ons inzetten voor wetgeving gericht op goede arbeidsomstandigheden in internationale productieketens.
Kirsten Kossen, expert mensenrechten van ASN Bank: “Ondanks de stappen op het gebied van leefbaar loon zet de kledingindustrie zich onvoldoende in om te verduurzamen. Naast het signaal dat we hiermee aan kledingbedrijven en de financiële sector afgeven, zal ook nieuwe wet- en regelgeving nodig zijn om de kledingindustrie in actie te laten komen.”
Bekijk voor meer informatie en contact het persbericht van ASN Impact investors.