PSD2 - bedrijven toegang geven tot je betaalrekening

Er gelden Europese regels voor betaaldiensten: Payment Services Directive 2, ofwel PSD2. Deze regels gelden voor alle banken in Europa. Waar gaat het om? En hoe gaat ASN Bank om met jouw gegevens?

Wat verandert er met PSD2?

Met drie nieuwe diensten krijg je met een betaalrekening meer keuzevrijheid. Beide diensten zijn alleen mogelijk als jij er zelf het initiatief toe neemt. Je moet ons uitdrukkelijk toestemming geven om het verzoek uit te voeren.

    Dit zijn de diensten:

    1. Al je betaalrekeningen in één overzicht

    2. Direct betalen via een andere partij

    3. Bestedingsruimte op je betaalrekening laten checken


    Hoe zorgt ASN Bank ervoor dat je gegevens veilig zijn?

    Wij passen al sinds 1960 goed op het geld van onze klanten. Je persoonlijke en financiële gegevens beheren we op een veilige, verantwoorde manier. Dat blijven we doen. Als jij niet wilt dat een andere partij gegevens ontvangt, je bestedingsruimte checkt, of een betaalopdracht kan geven, dan doen wij niets met je gegevens.Denk je erover om de gegevens van je betaalrekening wel aan een andere partij ter beschikking te stellen? Toestemming te geven om de bestedingsruimte op je betaalrekening te checken? Of te betalen via een andere partij? Dan zorgen we ervoor dat dat op een veilige manier gebeurt. We doen het alleen als we zeker weten dat deze partij dat mag én dat je er toestemming voor geeft. Zo werkt dat:

    Andere partijen hebben standaard geen toegang tot je betaalrekening

    Je bevestigt elke opdracht met je ASN Digipas of app ASN Mobiel Bankieren

    Een andere partij moet goedkeuring hebben van een Europese toezichthouder

    Je krijgt af en toe de vraag om je toestemming opnieuw te bevestigen

    Je kunt je toestemming altijd weer intrekken


    Tip: lees altijd de voorwaarden voordat je een opdracht geeft

    Als je een andere partij toegang geeft tot je betaalrekening, dan vraagt ze jou om haar voorwaarden te accepteren. In die voorwaarden staat wat ze precies met je betaalgegevens kan doen. En wat ze met je gegevens doet als je de toestemming weer intrekt. Lees die voorwaarden daarom altijd goed voor je een andere partij een opdracht geeft.

    Hoe geef je een andere partij toegang tot je betaalrekening?

    Je geeft een andere partij als volgt toegang tot je betaalrekening:

    Zorg dat de mogelijkheid om toegang te geven tot je betaalrekening is ingesteld

    Geef toestemming voor iedere opdracht via een andere partij

    Let op!

    Ben je nog geen 18 jaar? Dan kan alleen je vader, moeder of andere wettelijk vertegenwoordiger voor jou toestemming geven om je gegevens te delen met een andere partij of aan een andere partij toestemming geven om te controleren of je voldoende bestedingsruimte hebt. Je kan een ander bedrijf wel een betaalopdracht geven als je 12 jaar of ouder bent. Bijvoorbeeld in plaats van betalen via iDeal.

    Heb je een zakelijke betaalrekening? Dan regel je het in ASN Online Bankieren Zakelijk of ASN Mobiel Bankieren Zakelijk. Om toestemming te geven scan je de QR-code met de app of gebruik je je zakelijke ASN Digipas.

    Toestemmingen beheren

    Je kunt een toestemming altijd weer intrekken. Dat kan via ‘Zelf regelen’ > ‘Rekeningen’ > ‘Beheren toestemmingen andere partijen’ in ASN Online Bankieren. Die partij ontvangt dan geen nieuwe gegevens meer. Maar je kunt eerder verstrekte gegevens niet terughalen. Controleer daarom altijd goed wat die andere partij met jouw gegevens doet voordat je toestemming geeft.

    Je kunt ook in één keer de toegang tot je betaalrekening voor alle partijen uitzetten op de manier zoals hierboven onder 'Zorg dat de mogelijkheid om toegang te geven tot je betaalrekening is ingesteld' staat. Maar let op als je de toegang weer aan zet. De eerdere toestemmingen worden dan ook weer actief. Die zijn niet verwijderd.

    Goed om te weten

    Niet alleen zelf kun je je betaalrekening zo instellen dat andere partijen toegang kunnen krijgen. Ook mederekeninghouders, gemachtigden en wettelijk vertegenwoordigers op jouw rekening kunnen dat. Maak dus goede afspraken met iedereen die bij je rekening kan.

    Kan een ander bedrijf mijn gegevens zien terwijl ik heb aangegeven niets te willen delen?

    Ja, dat kan. Stel, degene aan wie je geld overmaakt heeft een bedrijf of instelling wél toestemming gegeven voor het bekijken van zijn/haar bij- en afschrijvingen. Dan is jouw overboeking bij dat bedrijf of instelling zichtbaar als binnenkomende betaling. Ook als je dus zelf geen toegang tot je eigen rekening hebt gegeven. Daarbij kunnen je naam, IBAN, de omschrijving en het door jou overgemaakte bedrag worden getoond. Dat bedrijf ontvangt behalve deze informatie uiteraard geen andere gegevens van jou.

    Alle banken zijn vanuit PSD2-wetgeving verplicht om hieraan mee te werken. Het is goed om te weten dat een ander bedrijf of instelling de gedeelde gegevens alleen mag gebruiken voor de dienst waar de begunstigde om heeft gevraagd. Jouw gegevens mogen vanuit privacywetgeving niet voor andere doelen worden gebruikt.

    Voorwaarden

    De regels uit PSD2 hebben we opgenomen in onze voorwaarden. In de Voorwaarden ASN Online Bankieren en het Reglement Privérekeningen voor particuliere klanten. En de Voorwaarden ASN Online Bankieren Zakelijk en het Reglement Betaalrekeningen Zakelijk voor zakelijke klanten.


    Informatiebrochure van de overheid