Koffie & Knaken: Michel Bovy

“Met beleggen investeer ik in vrijheid”

Over financiën praten we liever niet. Tegelijkertijd nemen we maar al te graag een kijkje in andermans kasboekje. In Koffie & Knaken praten we onder het genot van een kop koffie over toekomstdromen, beleggen en andere geldzaken. Deze keer: Michel Bovy (39) uit Amsterdam: “Ik koop liever tijd dan spullen.”

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

4304x bekeken

Profiel

Naam: Michel Bovy
Leeftijd:
39 jaar
Beroep: projectleider/startend ondernemer
Woonsituatie:
huurhuis
Belegt voor:
pensioenaanvulling
Toekomstdroom:
een rendabele duurzame start-up
Houdt per maand over:
gemiddeld 200 euro


Hoe ga jij met geld om?

“Voor mij is geld een middel om de basisdingen mee te betalen. Als ik iets graag wil hebben, koop ik het. Maar er is niet veel wat ik écht graag wil hebben. En veel geld aan iets uitgeven, vind ik vervelend. Mooie dingen hoeven niet duur te zijn; de laatste broek die ik kocht, kostte 40 euro. Bewust met geld omgaan zit er van jongs af aan in. Toen ik de eerste keer zakgeld kreeg, begon ik op eigen initiatief met het maken van een boekhouding.”

Waar geef je wel graag geld aan uit?

“Vijftig procent van mijn inkomen gaat naar mijn huurwoning. Ik wil graag in Amsterdam wonen, dichtbij de squashclub. Het liefst zou ik daar pal naast wonen. Mijn squashspullen en -abonnement kosten natuurlijk ook geld. Verder besteed ik geld aan kleding, gezond eten en drinken, hier en daar een kroegje en zo eens in de maand uit eten. Meestal met mijn ouders. Het verschilt wie er dan betaalt. Ik denk dat ik morgen de portemonnee weer eens trek.”



Zijn er ook dingen waar je op bezuinigt?

“Bij bezuinigen denk ik aan iets heel gedisciplineerd níet doen. Ik probeer gewoon zo min mogelijk geld uit te geven en dat kost me weinig moeite. De laatste jaren heb ik bijvoorbeeld geen behoefte meer om verre reizen te maken. Laatst ging ik met de trein naar Berlijn. Ik koop liever tijd: met geld op mijn spaarrekening kan ik mijn baan opzeggen en iets anders gaan doen.”

Wat zou je graag willen doen?

“Mijn eigen digitale start-up opzetten. Ik bouw schaalbare softwareproducten voor duurzame doeleinden en dan specifiek natuur en biodiversiteit. Sinds dit jaar werk ik daaraan met een vriend, deze zomer gaan we een paar pilots doen. Als die aanslaan, is dat heel tof. Om hieraan te kunnen werken, is een buffer af en toe wel nodig.”

Hoe zorg je voor die buffer?

“Door te sparen. Momenteel heb ik een flexibel contract om naast mijn baan aan mijn start-up te werken. Daarom variëren mijn inkomsten. In sommige maanden geef ik meer uit dan dat er binnenkomt, maar gemiddeld genomen hou ik zo’n 200 euro per maand over. Daarvan gaat 100 euro naar m'n spaarrekening."

Beleg je daarnaast ook?

“Ja, sinds tien maanden. Tot voor kort werkte ik fulltime en had ik een aardig inkomen, daarvan spaarde ik 500 euro per maand. Als je zoveel spaart en weinig uitgeeft, staat dat geld maar op die rekening. Tegelijk heb ik door wisselende banen en contracten niet kneiterhard aan mijn pensioenopbouw gewerkt. Het werd tijd om daar iets aan te doen. Mijn eerste doel was vrijheid creëren om aan mijn eigen project te werken. Toen ik een prima buffer had gespaard, besloot ik te beginnen met beleggen.”

Welke ideeën had je vooraf over beleggen?

“Vroeger was ik niet met beleggen bezig en had ik er een vaag idee bij: dat je er vast heel veel geld voor moest hebben. En dat het iets slechts was om op die manier met geld bezig te zijn. De laatste jaren interesseerde ik me steeds meer voor beleggen. Zo ontdekte ik dat sommige mensen dat al met 50 euro per maand doen. Steeds vaker dacht ik: het is niet handig voor mijn toekomst om dat geld maar op die spaarrekening te laten staan.”


Hoe kom je aan informatie over beleggen?

“Door erover te praten met vrienden en mijn broer. Ik heb ook afleveringen van de podcast Jong Beleggen beluisterd. En natuurlijk door zelf online onderzoek te doen.”

En, wat was je eerste stap naar beleggen?

“Uitzoeken of ik zelf of via een klassieke bank ging beleggen. Zelf actief handelen in aandelen en obligaties, daar had ik geen zin in. Ook de indexfondsen, de ETF’s, vielen af. Dat zijn mandjes met verschillende aandelen erin. Na wat doorklikken op duurzame ETF’s ontdekte ik dat er tóch aandelen in zaten waar ik helemaal niet achter sta. Toen ik zag hoe strikt ASN Bank is in het beoordelen van bedrijven op basis van mensenrechten en duurzaamheid. Daar kon ik me helemaal in vinden.”

In welke fondsen beleg je?

“Met ASN Gespreid Beleggen beleg ik in het ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Offensief. Ik kwam al snel bij een mixfonds uit vanwege de risicospreiding. Dit fonds belegt namelijk in aandelen, obligaties en microkredieten. Het geld dat ik beleg kan ik voorlopig missen, ik ben van plan er de komende dertig jaar niet aan te komen. Als ik keek naar de prestaties van de aparte fondsen over de afgelopen jaren, dan zag ik dat het meest agressieve fonds het hoogste risico, maar ook het hoogste rendement gaf. Ik kan het lijden, dus waarom niet?”

Hoeveel beleg je maandelijks?

“100 euro. Dat is een eerste stap. Ik wil kijken hoe het gaat. Uiteindelijk wil ik naar een paar honderd euro per maand toe. Eerst maar eens een hoger inkomen organiseren met mijn start-up.”

Hoe bevalt het beleggen?

“Heel goed. Vooral omdat ik er geen omkijken naar heb. Het uitzoekwerk vond ik interessant, maar niet per se leuk. Ik heb een fonds gevonden dat voor mij werkt en ben nog steeds overtuigd van mijn keuze. Het gemak en de deskundigheid van de fondsbeheerder zijn de fondskosten waard. Af en toe kijk ik in de app om te kijken wat er gebeurt. Dan schommelt het een beetje. Dat is bekend: de meest offensieve fondsen schommelen meer, wat op de lange termijn als het goed is voor een hoger rendement zorgt. Prima, ik heb dertig jaar de tijd.”

Heb je - naast pensioenopbouw - een financieel doel voor de langere termijn?

“Een huis kopen zou ooit leuk zijn; huur is duur. Mijn focus ligt nu op het van de grond krijgen van mijn onderneming. Als dat lukt, komt dat koophuis er ook wel. En de Fire-beweging, financiële onafhankelijkheid, dat vind ik ook een mooi doel. Dan zou ik alsnog werken, maar dan alleen aan dingen waar ik achter sta.”

Wat zou je doen als geld geen rol speelt?

“Precies wat ik nu probeer te doen: een start-up van de grond krijgen die iets doet voor natuur en biodiversiteit. Iets creëren samen met andere mensen en daarmee impact maken. Dat lijkt mij één van de meest fantastische ervaringen die ik kan hebben in mijn leven.”


Beleggen met kleine bedragen?

Michel is een enthousiaste belegger en bouwt daarmee aan een financieel gezonde toekomst. Met beleggen kan je geld harder groeien dan met sparen, je geld kan met beleggen ook minder waard worden. Daarom is het verstandig om net als Michel te beleggen voor de lange termijn. Zo maak je meer kans op een goed rendement.

Wist je dat je ook al kan beleggen met bijvoorbeeld € 20? Ook met een klein bedrag kun je bij ons vermogen opbouwen. Op deze pagina lees je meer over beleggen met kleine bedragen.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant: