Zo dragen wij bij aan duurzaamheid sinds 1960

Of je nu al heel duurzaam bezig bent of nog een beetje hulp kunt gebruiken, bij ons ben je op je plek. We spannen ons sinds 1960 in voor een duurzamere wereld.

1960 en jaren '70: bank met een sociale oorsprong

Wat is jouw associatie met de sixties? Misschien denk je aan kleurige kleding, hoge kapsels en rock & roll. Het was ook de tijd waarin ASN Bank werd opgericht; in 1960 om precies te zijn. Door een voorloper van vakbond FNV en verzekeringsmaatschappij De Centrale. De eerste werknemers van ASN Bank zorgden ervoor dat het spaargeld van vakbondsleden op een maatschappelijk verantwoorde manier werd geïnvesteerd. De term duurzaamheid gebruikten we toen nog niet. Die kwam in 1987. Maar onze inzet voor een socialere wereld zit in de oorsprong van ASN Bank.

Jaren ’80: Rente zonder bijsmaak

Het milieu komt steeds hoger op de agenda te staan. Vanaf de jaren ’80 spreken we ons uit over bedreigingen als milieuvervuiling en zure regen. Met de campagne ‘Rente zonder bijsmaak’ laten we weten niet te investeren in landen waar ernstige mensenrechtenschendingen voorkomen. Had je een spaarrekening bij ASN Bank dan wist je zeker dat je geld niet terechtkwam in Zuid-Afrika waar op dat moment een gewelddadig en racistisch regime heerste.

Jaren ’90: Respect voor mens, dier en natuur

Vanaf de jaren ’90 kunnen ook duurzame beleggers bij ons terecht. Het eerste duurzame aandelenfonds van Nederland werd gelanceerd door de voorloper van ASN Impact Investors. We begonnen ons beleid op papier te zetten. Daarin staat wat we tot op de dag van vandaag in de kern doen: het geld van onze klanten investeren met respect voor mens, dier en natuur. Ook worden we een dochteronderneming van SNS Bank, en krijgen we alle ruimte om verder te groeien als bank die bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Dat duurzaamheidsbeleid, wat staat daar in?

2000 - 2019: duurzame groei en ambitieuze doelen

In deze jaren groeiden we hard. Omdat steeds meer mensen met al hun bankzaken wilden overstappen, kwamen we in 2009 met de ASN Bankrekening en de ASN Creditcard. Ook zakelijke klanten en zzp’ers kunnen bij ons terecht. In de jaren voor de klimaattop van 2015 in Parijs werkten we aan een rekenmethode om de CO2-uitstoot van onze investeringen te meten, met het doel om ze te verlagen.

Om deze methode te verbeteren en te delen met andere banken begonnen we het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF). Inmiddels staat deze organisatie op eigen benen en hebben 400 banken, verzekeraars en pensioenfondsen uit de hele wereld zich aangesloten met het doel om de impact van bankactiviteiten op het klimaat te meten.

We werken ons duurzaamheidsbeleid verder uit. Met langetermijndoelen voor mensenrechten, klimaat en biodiversiteit staan we voor duurzaamheid in ruime zin. Sinds 31 december 2016 is ASN Bank een handelsnaam van de Volksbank, en zij nemen ons duurzaamheidsbeleid over.

2020 en verder: jouw gids voor een duurzamer leven

Het verlies van dier- en plantensoorten is ook iets waar we ons als bank druk om maken. Daarom is er sinds 2021 de mogelijkheid om als klant van ASN Bank te beleggen in het eerste Nederlandse beleggingsfonds dat investeert in de bescherming en het herstel van biodiversiteit. Let op. Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of deel daarvan verliezen.

De afgelopen jaren heeft de Volksbank (en dus ook ASN Bank) regelmatig een positieve score gekregen in de vergelijking van banken van de Eerlijke Bankwijzer.

En we lanceren ons platform Vanaf Hier , waar we een dagelijkse dosis duurzame inspiratie delen: van tips om duurzamer te wonen, te winkelen en te leven tot inspirerende columns, achtergrondverhalen, interviews en beeldverhalen. Zo maken we duurzaamheid bereikbaar voor iedereen.

Groene bedoelingen? Stap gemakkelijk over

Je geld laten bijdragen aan een duurzamere wereld? Overstappen naar ASN Bank is makkelijker dan je denkt. Met de overstapservice is het zo geregeld.

Stap ook over