Moestuin beginnen? Zo maak je een moestuinbak

‘Hé mam, waar komt de sla eigenlijk vandaan?’ Hoe leuk is het om het antwoord op die vraag geleidelijk te zien groeien, in je achtertuin. We leggen je uit hoe je een moestuinbak maakt. En wanneer je kunt zaaien.

Een eigen moestuin: groente met meer smaak

Het is niet alleen educatief om een moestuin te beginnen. Je zult merken dat de veldsla, rucola en spinazie uit je eigen moestuin beter smaken. Dat komt omdat de plant in haar eigen tempo kan groeien en bloeien. Dus zonder hulp van kunstlicht of kunstmatige voeding. Daarnaast is je eigen groente ook nog eens gezonder als je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Meer tips over hoe je kunt bijdragen aan een duurzame wereld? Lees hier onze andere blogs.

Zelf een moestuinbak maken: dit materiaal heb je nodig

Ook in een kleine tuin of op een balkon kun je een moestuin beginnen. Bijvoorbeeld in een moestuinbak. Je kunt er zelf eentje maken. Of je schaft ‘m aan als je 2 linkerhanden hebt. Al voor een paar tientjes kun je een bak en aarde kopen. Google maar eens op ‘moestuinbak kopen’.

Ga je zelf aan de slag? Dit zijn de materialen die je nodig hebt:

  • Schuttingplanken met een hoogte van bijvoorbeeld 14 centimeter. Hiermee maak je de zijkanten van de bak
  • Een vierkante balk van 8 bij 8 centimeter en een lengte van maximaal 1,5 meter. Deze gebruik je voor de hoeken van de bak
  • Schroeven voor hardhout
  • Schroefboormachine
  • Handzaag of decoupeerzaag
  • Zak bemeste tuinaarde
  • Zaden van de groente die je gaat verbouwen
  • Worteldoek en een schaar
Meisje zaait groente in een moestuinbak

Maak een eigen moestuinbak in 8 stappen. Beeld: Pixabay.

Een moestuinbak maken in 8 stappen

  1. Bepaal de maat en de hoogte van je bak. 2 schuttingplanken op elkaar is aan te raden. Dan heeft de bak een hoogte van 28 centimeter en hebben de wortels van de plant genoeg ruimte.
  2. Kies je voor een vierkante bak? Zaag de planken dan op gelijke lengte. Ga je voor een rechthoekige bak? Zaag dan lange en kortere planken.
  3. Zaag de balk in 4 kleinere stukken om de hoeken van de bak te maken. Hoe lang de stukken zijn hangt af van de hoogte van de 2 schuttingplanken boven elkaar. Bevestig je bijvoorbeeld 2 planken van 14 centimeter boven elkaar, dan heb je een balkje van minimaal 28 centimeter nodig om de 2 planken boven elkaar te schroeven.
  4. Leg 2 planken boven elkaar en leg de op maat gezaagde balkjes er aan de uiteinden bovenop. Herhaal dit. Je hebt nu 2 van de 4 kanten af.
  5. Gebruik de schroefboormachine en de schroeven om de balkjes aan de 2 planken te bevestigen.
  6. Schroef de delen met de balkjes aan de delen zonder de balkjes. Nu zit de bak in elkaar.
  7. Knip het worteldoek iets groter dan de moestuinbak. Dit wordt de onderkant van de bak. Schroef het doek vast aan de onderste planken van de bak.
  8. Draai de bak om, bemeste tuinaarde erin en je bent klaar om te zaaien.

Wat zet je in je moestuin?

Iedere maand kun je wel groente of fruit in je moestuin zaaien of oogsten. Zelfs in de winter! Benieuwd welke groenten passen bij welk seizoen? Lees hier wanneer je kunt zaaien en oogsten.

Zaaien in het najaar

Deze groente kun je in het najaar nog zaaien: tuinkers, rabarber en winterpostelein. Die laatste is een vergeten groente waar je een heerlijke stamppot van kunt maken.

Zaaien in het voorjaar en de zomer

De meeste groente kun je in het voorjaar zaaien. Spinazie, veldsla en rode bietjes om er een paar te noemen.

Je volgende project: een bijenhotel

Wist je dat er zonder bijen geen noten, fruit, groenten of zelfs chocolade bestaat? Bijen zorgen voor de bestuiving van 80% van de planten op aarde. En ze hebben het moeilijk in Nederland. Help jij met een bijenhotel in je tuin of op je balkon?

Een bijenhotel maken: zo doe je dat!

Delen op: