Het doel was om met deze brede vertegenwoordiging afspraken te maken om sneller de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 te halen. Dat is goed gelukt, volgens Arie. “We hebben onder andere
gesproken over hoe we huiseigenaren kunnen ontzorgen bij het verduurzamen van hun woning. Bijvoorbeeld door eenvoudigere financiering voor het isoleren van de woning. En we hebben een voorstel gemaakt hoe financiering voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) mogelijk kan worden”. Deze onderwerpen worden besproken aan de sector tafel gebouwde omgeving van het Klimaatakkoord.
Reis als onderdeel van klimaatprogramma
De expeditie naar Spitsbergen is georganiseerd door klimaatjournalist Bernice Notenboom. Vooraf is door experts van de deelnemende instellingen een inhoudelijk programma opgesteld. De twee hoofdthema’s waren duurzaam beleggen en verduurzaming van de bebouwde omgeving.
Naast dit programma deden de deelnemers metingen die gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek van ESA (European Space Agency). Nu de reis voorbij is houden de instellingen contact over de voortgang van de gemaakte afspraken. Het proces stopt dus niet na de reis.
Duurzame aanjager
Voor ASN Bank is Spitsbergen onderdeel van een groter plan. Al een hele tijd jagen we andere instellingen aan om duurzamer te worden. Dit doen we door ambitieuze doelen voor onszelf te stellen en zo te laten zien dat het kan. Maar ook door anderen op weg te helpen, bij voorbeeld met het initiatief tot oprichting van het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) in 2015 en met onze aanwezigheid in Parijs tijdens de klimaattop. In Spitsbergen gaf Arie hier uitleg over aan andere partijen en hij deelde de voorbeelden. Dat leidde tot commitment van anderen om ook de klimaatimpact van hun investeringen te meten en hierop te sturen.