Energiezuinig wonen

  • Energie besparen met isolatie of warmtepomp
  • Zelf energie opwekken met zonnepanelen
  • In 3 eenvoudige stappen je huis energiezuinig maken

Het energiezuinig maken van je woning is voor veel mensen slim om te doen. Je bespaart energie en daarmee geld en je hebt minder last van wisselende energieprijzen. En het is goed voor het klimaat, doordat je hiermee CO₂ bespaart. Maar waar begin je?

Isolatie: sowieso een goed idee

Het verbeteren van de isolatie van je woning is de eerste stap bij het energiezuinig maken van je huis. Door het isoleren van je spouwmuur, dak, vloer of ramen zorg je ervoor dat je huis zo min mogelijk warmte verliest. Daarbij maakt het niet uit of je een cv-ketel of een warmtepomp hebt of op een warmtenet bent aangesloten. Door isolatie is sowieso minder energie nodig om je huis te verwarmen. Dat is goed is voor het klimaat en je portemonnee. Dit maakt isolatie een ‘no-regret’-maatregel: een maatregel die sowieso een goed idee is.

Zonnepanelen: hoe zit het met de salderingsregeling?

De winst van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is voor veel mensen slim om te doen. De winst van zonnepanelen kun je vergelijken met een rente van 4% op je spaarrekening. En met 8 zonnepanelen op je dak bespaar je ongeveer 650 kilo CO₂ per jaar (bron: Milieu Centraal, 2024). Sinds 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen verlaagd van 21% naar 0% en hoef je de btw ook niet meer apart terug te vragen (bron: Belastingdienst).

Salderingsregeling en terugleverkosten

Maar de laatste tijd is er ook veel te doen rond de salderingsregeling en terugleverkosten voor eigenaren van zonnepanelen. Hoe zit het daarmee? Als je nu zonnepanelen koopt, maak je gebruik van de zogenaamde ‘salderingsregeling’. Dat betekent dat je alleen hoeft te betalen voor het verschil tussen de de stroom die je gebruikt en de stroom die je met je zonnepanelen teruglevert aan het net. Deze salderingsregeling kost het energiebedrijf geld. Daarom moet je bij sommige energiebedrijven tegenwoordig terugleverkosten betalen. Toch blijven zonnepanelen ook bij terugleverkosten interessant: Milieu Centraal legt het helder uit.

Warmtepomp: all-electric of hybride?

Een hybride warmtepomp kan veel gas besparen. Dit type warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en sluit aan op de al aanwezige radiatoren en eventuele vloerverwarming. Als je helemáál van het gas af wil, dan is een “all-electric” warmtepomp meer geschikt. Het is dan wel belangrijk dat je huis al heel goed geïsoleerd is.

Risico's van duurzame maatregelen

Duurzaam wonen is goed voor je energierekening en het klimaat. Maar voor het zover is, moet je vaak eerst kosten maken. En dat is nooit zonder risico’s. Denk je erover om zonnepanelen te plaatsen? Verdiep je in de verschillende mogelijkheden en kijk wat bij jou past.

Lees verder over de risico's van zonnepanelen

Energiebespaarlening

Via de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je als eigenaar van een woning tegen een aantrekkelijke rente tot € 28.000 lenen voor energiezuinige maatregelen. Voor eigenaren met een inkomen van minder dan € 60.000 is de rente tijdelijk zelfs 0%. De Energiebespaarlening geldt voor meer dan 20 vastgestelde energiezuinige maatregelen in je huis, zoals isolatie, hoogrendementsglas (dat is glas dat twee tot drie keer beter isoleert dan dubbel glas) en een warmtepomp.

Onder andere ASN Bank en de overheid maken deze lening mogelijk. In sommige gevallen is de rente die je over de Energiebespaarlening betaalt aftrekbaar en hoef je minder belasting te betalen. Of dat voor jou geldt, vraag je na bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een Energiebespaarlening op warmtefonds.nl.

Je huis energiezuiniger maken, hoe financier je dat?