Fairphone: van idee tot duurzame smartphone

In 2011 stuurde Bas van Abel zijn idee voor een eerlijke geproduceerde smartphone in voor deelname aan de ASN Bank Wereldprijs. Zeven jaar later is hij niet alleen winnaar van déze prijs, maar ook van vele andere. Hij heeft inmiddels 150 duizend modulaire, duurzame Fairphones verkocht!

1346x bekeken

Grote kans dat je dit artikel op je telefoon zit te lezen. Gemiddeld gebruiken we onze smartphone zo’n drie uur per dag intensief. Vooral jongeren lijken onafscheidelijk verbonden met hun apparaat. De impact van de productie van al onze telefoons is gigantisch, want ze zijn helaas totaal niet duurzaam. Zo worden eigenlijk alle smartphone gemaakt met schadelijke chemicaliën en vaak ook conflictgrondstoffen. Fairphone brengt daar verandering in.

ASN Bank helpt Fairphone groeien

Door zelf een smartphone te maken van zoveel mogelijk eerlijke materialen, wil Fairphone de elektronica-industrie van binnenuit inspireren om óók anders te gaan produceren. Ze laat zien dat het mogelijk is om als commercieel bedrijf een positieve maatschappelijke impact te genereren. Van het aanschaffen van grondstoffen tot en met distributie en recycling van de telefoons: over elke stap is nagedacht hoe deze zo eerlijk mogelijk kan.

ASN Bank was direct groot fan van de onderneming. “Het winnen van de ASN Bank Wereldprijs was een belangrijk steuntje in de rug. Niet alleen financieel, maar vooral sterkte het ons in het idee dat er maatschappelijke behoefte was aan een eerlijkere telefoon en een duurzamere elektronica-industrie”, aldus Fairphone oprichter Bas van Abel.

Bas van Abel neemt de ASN Bank Wereldprijs 2011 in ontvangst.

En ook consumentenorganisaties zijn enthousiast over de onderneming. In 2017 stond Fairphone bovenaan de lijst van Greener Electronics (pdf) en ook in de lijst van Rankabrand staat Fairphone bovenaan.

Een smartphone die blijft verbeteren

Het stokpaardje van het bedrijf is de Fairphone 2. Dankzij het modulaire ontwerp kunnen gebruikers zelf onderdelen vervangen. Zo zorg je er zelf voor dat je telefoon aan je wensen blijft voldoen. Je fikst bijvoorbeeld makkelijk zelf een kras in je scherm. Voor de productie van dit tweede model zijn er nog meer verbeterslagen gemaakt op het gebied van de grondstoffen, de werkomstandigheden voor fabrieksmedewerkers en recycling.

Maar succes creëert ook uitdagingen. Zo was de Fairphone 2 niet altijd voorradig door een grotere vraag dan aanbod. De afgelopen maanden is flink geïnvesteerd in de productie en bedrijfsprocessen waardoor de wachtlijst nu weg is. “Dit moment grijpen we met beide handen aan om onze beweging voor eerlijke elektronica van de daken te schreeuwen en nieuwe mensen te verwelkomen”, aldus Bas.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant