Koffie & Knaken: Eddy Carree

“Beleggen geeft grip op onze financiële toekomst”

Over financiën praten we liever niet. Tegelijkertijd nemen we maar al te graag een kijkje in andermans kasboekje. In Koffie & Knaken praten we onder het genot van een kop koffie over toekomstdromen, beleggen en andere geldzaken. Deze keer: Eddy Carree (39) uit Utrecht: “Nu denk ik: was ik maar veel eerder begonnen met beleggen.”

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

7620x bekeken

Profiel

Naam: Eddy Carree
Leeftijd:
39 jaar
Beroep: zelfstandig communicatiestrateeg en -manager
Woonsituatie:
koophuis met vriendin en 3 kinderen (1, 3 en 4 jaar)
Belegt voor:
een
e-camper en pensioenopbouw
Toekomstdroom:
een duurzame woonboerderij
Houdt per maand over:
€3.500 (samen met vriendin)

Hoe ga jij met geld om?

“Heel bewust. Ik vind het belangrijk én leuk om goed zicht te hebben op wat erin komt en wat eruit gaat. Zes jaar geleden zorgde ik nog vooral voor mezelf, maar sinds ik mijn vriendin leerde kennen is er veel veranderd. Een koophuis en gezin brengen verantwoordelijkheden met zich mee. Die bewuste houding heb ik mezelf gaandeweg aangeleerd.”

Dan weet je waarschijnlijk exáct wat je overhoudt na je vaste lasten…

“Klopt! We gooien met z’n tweeën al ons geld op één hoop. Mijn vriendin werkt in loondienst, ik ben zelfstandig ondernemer en keer mezelf maandelijks salaris uit. Dat geld gaat naar onze gezamenlijke rekening. Samen houden we maandelijks 3.500 euro over.”

Waar geef je dat geld aan uit?

“De afgelopen jaren vooral aan woongenot. Vijf jaar geleden kochten we ons eerste huis: een soort museum van 80 m2 - qua onderhoud verkeerde het ook in historische staat. Inmiddels hebben we het volledig verduurzaamd en uitgebouwd tot 140 m2. Maar we geven ook graag geld uit aan leuke dingen buitenshuis. Met de kinderen een weekje kamperen in de meivakantie bijvoorbeeld. Zelf vind ik het leuk om kleding te kopen. Zoveel mogelijk tweedehands; bij veel dingen die ik koop, hou ik rekening met de impact op de wereld.”


Foto: Josh hild via Unsplash

Zijn er dingen waar je op bezuinigt?

“Niet specifiek, maar ik probeer geen rommel te kopen waarvan je kunt verwachten dat het snel kapot is. Ik heb het beste met onze planeet voor en handel zo duurzaam mogelijk. Als ik iets nieuws nodig heb, koop ik kwaliteitsproducten die lang meegaan. Dat betekent dat ik aan bepaalde dingen relatief veel geld uitgeef. Ik vind het een romantische gedachte dat mijn kinderen over dertig jaar zeggen: ‘Pap, heb je nou nog steeds die oranje pan van vroeger?’”

Bouw je - naast een degelijke pannenset - ook vermogen op?

“Jazeker. We sparen 1.000 euro per maand, dat zien we vooral als een buffer voor onvoorziene uitgaven. Daar betalen we ook grotere uitgaven van, voor ons huis bijvoorbeeld of een vakantie. Daarnaast sparen we 75 euro per maand voor ieder kind. Voor vermogensopbouw voor de langere termijn beleggen we 500 euro per maand.”

Wanneer startte je met beleggen?

“Zo’n 2,5 jaar geleden, maar ik heb het hele pakket tussentijds verkocht om geld vrij te maken voor ons huis. Sinds 1,5 jaar beleg ik echt voor de langere termijn.”

Waarom ben je gaan beleggen?

“In eerste instantie uit interesse voor de financiële markt. Maar ik ben ook altijd nieuwsgierig naar nieuwe manieren om een gezonde financiële situatie te creëren voor ons gezin. Toen ik me in beleggen begon te verdiepen, groeide het besef dat je hiermee serieus vermogen kunt opbouwen op de lange termijn. Samen met ons spaargeld en koophuis legt beleggen een fundament voor onze financiële toekomst. Omdat ik zelfstandig ondernemer ben, is het ook een vorm van pensioenopbouw.”

Welk beleggingsproduct heb je?

“Ik vind het leuk om me in de financiële markt te verdiepen, maar ik wil er ook niet te veel mee bezig hoeven zijn. Daarom doe ik aan fondsbeleggen via ASN Themabeleggen. Maandelijks gaat er 350 euro naar het ASN Milieu & Waterfonds en 150 euro naar het ASN Biodiversiteitsfonds. Het ASN Milieu & Waterfonds laat in behaalde resultaten meer rendement zien en is progressiever. Omdat het geld waarmee ik beleg niet keihard nodig is voor onze dagelijkse boodschappen, durf ik meer risico aan.”

Welke ideeën had je vooraf over beleggen?

“Dat ik serieus vermogen nodig had om te kunnen beginnen. Dat bleek een grote misvatting. Via ASN Bank, waar ik al klant was, werd ik getriggerd door informatie over beleggen. Wow, dacht ik: je kunt dus al beginnen met een klein bedrag en zonder er veel naar om te hoeven kijken. Nu denk ik: was ik maar véél eerder begonnen.”

Hoe bevalt het beleggen je?

“Goed. Het is prettig om te zien dat mijn portefeuille na 1,5 jaar al omvang krijgt. En ik heb er bijna geen omkijken naar, heel fijn. Toch kan ik het niet laten om iedere ochtend eventjes te kijken naar de ontwikkelingen van de vorige dag. Dat is een soort sport geworden; want op de lange termijn maken die koersbewegingen natuurlijk helemaal niks uit.”

Heb je een financieel doel?

“Mijn belangrijkste doel is mijn gezin een stabiele financiële toekomst bieden. Er zijn al zoveel onzekerheden in het leven, op financieel vlak hou ik graag grip op wat er gebeurt.”


Wat is je toekomstdroom?

“Over vijf tot tien jaar wil ik een elektrische camper kopen om met mijn gezin door Europa te reizen. Tegen die tijd moeten we maar zien of dat van ons spaargeld lukt, of dat we een deel van onze beleggingen gebruiken. Voor een verdere toekomst droom ik van een duurzame woonboerderij met dieren en veel natuur om ons heen. Beleggen kan een middel zijn om die droom mede mogelijk te maken.”

Beleggen met kleine bedragen?

Eddy is een enthousiaste belegger en bouwt daarmee aan een financieel gezonde toekomst. Met beleggen kan je geld harder groeien dan met sparen, je geld kan met beleggen ook minder waard worden. Daarom is het verstandig om net als Eddy te beleggen voor de lange termijn. Zo maak je meer kans op een goed rendement. Wist je dat je ook al kan beleggen met bijvoorbeeld € 20? Ook met een klein bedrag kun je bij ons vermogen opbouwen. Op deze pagina lees je meer over beleggen met kleine bedragen.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant: