De oorlog in Oekraïne is slechts een van de vele gewapende conflicten in de wereld. Denk aan de oorlog in Jemen, voortdurende conflicten in de Democratische Republiek Congo en de terreur van groepen als Boko Haram en de Taliban. De burgers in die gebieden kennen geen vrede en veiligheid, zoals we die in Nederland lang kennen.
De wapens die in deze conflicten worden gebruikt, worden meestal geproduceerd door (beursgenoteerde) bedrijven. Niet alleen instellingen als pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen kunnen investeren in deze bedrijven, ook particuliere beleggers hebben deze mogelijkheid en kunnen financieel rendement halen uit gewapende conflicten.
De visie van ASN Bank
We kiezen er bewust voor om investeringen in wapens altijd uit te sluiten. Sinds onze oprichting in 1960 streven we naar een duurzame samenleving waarin mensen kunnen leven in vrede en veiligheid. Wij beheren daarom onze eigen duurzame beleggingsfondsen, zodat we zelf kunnen kiezen waarin we investeren.
Onze visie is onverenigbaar met de productie en verkoop van wapens of daaraan gerelateerde producten en diensten. Als een bedrijf met een wapen gerelateerde transactie in verband wordt gebracht, is dat voor ons een reden om het bedrijf uit te sluiten van onze investeringen.
Oorlogsvoering en de rol van IT
‘Maar wat is nou precies een wapen?’ Die vraag is soms lastig te beantwoorden. Van een pistool of een tank is het duidelijk, maar hoe zit het met bijvoorbeeld een laptop die door burgers gebruikt kan worden, maar waar ook drones mee bestuurd kunnen worden? Of lichtmasten die zowel op een militaire vliegbasis of een luchthaven gebruikt worden? Of communicatiesoftware die verschillende legeronderdelen met elkaar kan verbinden?
Veel producten vallen in een grijs gebied. Dat is steeds meer het geval nu oorlogsvoering andere vormen begint aan te nemen. IT speelt een steeds belangrijkere rol. De defensie-industrie is daarmee opeens interessant geworden voor bedrijven in sectoren die daar vroeger geen enkel raakvlak mee hadden. Bedrijven die in dit grijze gebied vallen beoordelen wij per geval. Mochten we na een nauwkeurige analyse en discussie nog steeds twijfel hebben, dan hanteren wij het voorzichtigheidsbeginsel. Dat betekent, bij twijfel niet doen.
Uitsluiting of in gesprek
Als we het voorzichtigheidsbeginsel hanteren trekken we ons helemaal terug als investeerder. Wij zien geen heil in een dialoog met bedrijven over het verduurzamen van hun wapenproductie. Iets wat van zichzelf ongewenst is, valt in onze ogen niet te verbeteren. Behalve door er mee te stoppen. Voor tabak, kernenergie en olie- en gasbedrijven hanteren we een zelfde aanpak. Er zijn ook sectoren waar we wel kiezen voor een dialoog, bijvoorbeeld in de kledingsector op het gebied van leefbaar loon. We geloven dat het gesprek aangaan daar een effectief middel is om onwenselijke situaties te verbeteren.
Met het uitsluiten van wapens uit onze beleggingsfondsen willen we voorkomen dat we rendement realiseren door gewapende conflicten of geweld in het algemeen. Net als onze klanten willen we met de opbrengst van beleggingen bijdragen aan een betere wereld voor iedereen. Bij ons weet je dat je niet profiteert van gewelddadige conflicten.