Beleggingsfraude
Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op social media: advertenties met beroemdheden die je vertellen dat je door een slimme investering razendsnel rijk kunt worden. Vaak gaan er oplichters schuil achter dit soort advertenties. Deze oplichters hebben maar 1 doel: slachtoffers vinden die ze zo veel mogelijk geld afhandig kunnen maken. De ‘investering’ zie je natuurlijk nooit meer terug. Deze vorm van fraude wordt ook wel beleggingsfraude of investeringsfraude genoemd. Weten hoe je dit kunt herkennen? Lees dan verder.
Wat is beleggingsfraude?
Bij beleggingsfraude probeert een oplichter je ervan te overtuigen om geld te investeren in bijvoorbeeld aandelen of virtuele valuta, ook wel crypto’s genoemd. Dit zijn een soort digitale munten die niet gecontroleerd, uitgegeven of gegarandeerd worden door een centrale bank of overheid, bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum.
Oplichters beloven hoge winsten. Op het moment dat je de gemaakte winst of een deel daarvan wilt opnemen, is dit ineens niet mogelijk. Je moet zogenaamd allerlei extra kosten betalen. Of je moet eerst nog een bedrag investeren voordat er kan worden uitbetaald. In werkelijkheid zijn er helemaal geen investeringen gedaan en je bent je inleg kwijt: de oplichter is er met jouw geld vandoor.
Hoe herken je beleggingsfraude?
Over het algemeen geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Wees dan dus extra voorzichtig.
Hieronder vind je een aantal tips hoe je beleggingsfraude kunt herkennen en voorkomen:
Wees extra kritisch wanneer je onverwacht wordt benaderd om geld te investeren. Oplichters benaderen slachtoffers vaak onverwacht via social media, per e-mail of telefonisch. Ze proberen vervolgens om druk uit te oefenen om snel geld te investeren. Dit kan een signaal zijn dat je met een oplichter te maken heeft. Laat je dus niet onder druk zetten.
Controleer de bron van de informatie. Oplichters maken advertenties die lijken op artikelen van omroepen en kranten, maar in werkelijkheid betreft dit een sterk staaltje fotomanipulatie. Je kunt naar de echte website van de krant of omroep gaan en zoeken naar het betreffende artikel. Vind je het niet of vind je zelfs een waarschuwing van de beroemdheid dat diens naam misbruikt wordt? Dan is de advertentie waarschijnlijk vervalst.
Check waarschuwingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In Nederland is de AFM de toezichthouder voor geregistreerde investeringsmaatschappijen. Op hun website kun je nagaan of er waarschuwingen zijn afgegeven over een investeringsmaatschappij.
Installeer geen meekijksoftware. Een oplichter die zich voordoet als investeringsdeskundige kan vragen of je een programma wilt installeren zoals AnyDesk, TeamViewer of andere meekijksoftware. Hiermee kan de oplichter meekijken op je computer, tablet of telefoon. Dus ook als je inlogt in je bankomgeving. Dit hoort niet bij een legitieme investering. De bank zal je nooit vragen om dit soort programma’s te installeren en de besturing van je apparaat over te nemen.
Stuur je identiteitsbewijs niet op. Je kunt door de oplichter gevraagd worden om een onbewerkte kopie van je identiteitsbewijs op te sturen. Bijvoorbeeld om een account aan te maken of je rendement te krijgen. Wil je een kopie van identiteitsbewijs insturen? Gebruik dan altijd de ‘KopieID-app’. Dit is een app van de Rijksoverheid waarmee je zelf een veilige kopie van je identiteitskaart of paspoort kan maken. Een onbewerkte kopie van je identiteitsbewijs kan worden misbruikt voor fraude.
Niet betalen om rendement te krijgen. Vaak wordt bij een verzoek tot uitbetaling eerst gevraagd om de daarvoor te maken kosten te betalen. Betalen voordat je jouw rendement krijgt, is een duidelijk signaal dat er sprake kan zijn van oplichting.
Overweeg je toch om te investeren? Check dan of de aanbieder een vergunning heeft in Nederland. Dit kun je controleren op de website van de AFM. Daarnaast kun je de aanbieder vragen om eerst informatie op te sturen over het beleggingsproduct, de bijbehorende kosten en de risico’s.
Twijfels?
Twijfel je of je met een echte investeringsmaatschappij te maken hebt? Of over de echtheid van gekregen documenten? Bij twijfel kun je altijd terecht bij de ASN Klantenservice via 070 - 35 69 335. We staan voor je klaar.
Let op: Finfluencing
Bij finfluencing doen influencers zich online voor als financieel expert of ervaringsdeskundige. Ze vertellen je hoe je snel rijk kunt worden. Soms geven ze onjuiste financiële tips en te rooskleurige adviezen. Ze posten video instructies, bieden online trainingen aan of verkopen hun boek.
Natuurlijk kan het zo zijn dat een finfluencer beleggingsadvies geeft waarmee hij of zij veel geld heeft verdiend. Dat je het ook wilt uitproberen is begrijpelijk. Maar het zijn niet altijd echte adviseurs of financieel experts. De kans dat je snel rijk wordt, is niet groot.
Bedenk altijd: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.