De economische groei in Europa is afgezwakt. Duitsland balanceert op het randje van een recessie. De groei in China blijft zwak en de economie in de Verenigde Staten koelt ook geleidelijk af. In deze situatie blijven de vooruitzichten voor Europa matig. De kans dat Europa in een diepe recessie terechtkomt lijkt echter nog beperkt, want de arbeidsmarkt is sterk, de spaarquote is hoog en de reële lonen zijn positief. Wel zijn de risico’s toegenomen door de politieke onrust in Frankrijk en de aanstaande verkiezingen in Duitsland. Daarnaast is het afwachten hoeveel impact het beleid van Trump zal hebben op de Europese economie.
De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente in 2025 waarschijnlijk verder verlagen in de richting van 2%. Wij verwachten dat de inflatie na januari weer terugzakt naar 2% of lager. De kerninflatie, die de prijsstijging van de belangrijkste producten weergeeft, gaat naar verwachting omlaag doordat de prijzen in 2025 minder hard stijgen dan in 2024 en de loonsverhogingen afnemen. Als de economische groei blijft tegenvallen, kan de ECB de rente tot 1,5% verlagen.
Een matige groei, lage inflatie en renteverlagingen blijven erop wijzen dat de rentecurve steiler wordt. Dat wil zeggen dat de korte rente (op kortlopende leningen) aanzienlijk lager is dan de lange rente (op langlopende leningen). Deze factoren zijn positief voor de landenspreads (het verschil tussen de rentes van Europese landen en de Duitse rente).
Europese landen hebben in 2025 iets minder financiering nodig dan in 2024. De ECB koopt echter vanaf januari helemaal geen obligaties meer op. Daardoor zal de netto-uitgifte van obligaties toch weer zeer hoog zijn. Dit kan vooral de spread van landen met een hoog overheidstekort onder druk houden.