Afgekeurd voor de fondsen: Disney
The Walt Disney Company is afgekeurd. Op het vlak van ketenbeleid en mensenrechten komt Disney te kort.
Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij de belangen van mens, dier en natuur een essentieel onderdeel uitmaken bij de keuze van aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Het betreft de belangen van mens, dier en natuur op het moment nu, en in de toekomst. Duurzaam beleggen wordt ook wel ethisch beleggen genoemd.
De mate waarin je met duurzaam beleggen duurzame impact maakt verschilt per aanbieder. Er zijn (nog) geen objectieve criteria om te bepalen wanneer een belegging tot duurzaam beleggen gerekend mag worden. Voor ASN Bank staat duurzaamheid al vanaf de oprichting in 1960 centraal.
"Toen ik zag hoe strikt ASN Bank is in het beoordelen van bedrijven op basis van mensenrechten en duurzaamheid. Daar kon ik me helemaal in vinden.”Michel Bovy is in 2022 begonnen met beleggen bij ASN Bank
Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
De bedrijven, overheden (obligaties) en organisaties die zijn goedgekeurd worden opgenomen in het beleggingsuniversum.
De duurzame impact van je beleggingen heeft betrekking op het creëren van positieve effecten. Je belegt dus wel in:
Bedrijven en projecten die bijdragen aan de energietransitie.
Bedrijven en projecten die de biodiversiteit beschermen en herstellen.
Overheden die goed scoren op onderwerpen als gelijkwaardige inkomensverdeling en tegengaan van discriminatie en corruptie.
De duurzame impact van je beleggingen heeft betrekking op het voorkomen van negatieve effecten. Je belegt niet in bedrijven die:
Fossiele brandstoffen produceren of producten of diensten aanbieden die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Zoals de auto- en vliegtuigindustrie.
Wapens (of onderdelen van wapens) produceren.
Direct of indirect (via toeleveranciers) gebruik maken van kinderarbeid.
De rechten van vrouwen en vakbondsrechten niet serieus nemen.
Er bestaan veel verschillen tussen duurzame (index)fondsen van verschillende aanbieders, met name in welke bedrijven, overheden en organisaties deze fondsen wel en niet beleggen. De kans is groot dat een door ons afgekeurd bedrijf wel voorkomt in een duurzaam (index) fonds van een andere aanbieder.
Bereken wat duurzaam beleggen kan opleveren
Ben je benieuwd welke bedrijven we hebben goedgekeurd en afgekeurd? Lees hieronder hoe onze experts tot die keuze komen.
The Walt Disney Company is afgekeurd. Op het vlak van ketenbeleid en mensenrechten komt Disney te kort.
Het Japanse concern Yamaha krijgt een plek in het beleggingsuniversum. Op het gebied van klimaat en biodiversiteit is het muziekbedrijf goed bezig.
De ASN Beleggingsfondsen beleggen niet in Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google. Het gebrek aan transparantie is één van de redenen dat niet in dit bedrijf wordt belegd.
In 2018 werd besloten The Times goed te keuren. Het bedrijf heeft een goed ethisch beleid en streeft er o.a. naar zijn CO2-uitstoot en afval te minimaliseren.
Nike is afgekeurd. Het ontbreken van beleid op het gebied van vakbondsvrijheid is één van de redenen om het bedrijf af te keuren.
Lees meer
Eind 2018 werd besloten om te beleggen in AstraZeneca. Redenen hiervoor zijn o.a. de vorderingen die het bedrijf maakt met zijn klimaatdoelen.
Netflix staat niet op de lijst met goedgekeurde bedrijven. Van de 20 relevante beleidsonderdelen die zijn onderzocht scoort het mediabedrijf slechts in enkele gevallen een voldoende.
In onze Goedgekeurd – Afgekeurd artikelen nemen we je mee welke bedrijven wel en niet passen in ons duurzaamheidsbeleid.
Een duurzame bedrijfsvoering betaalt zich vaak uit in financieel rendement én in een betere wereld. De ervaring leert dat het rendement van duurzaam beleggen op lange termijn vaak op zijn minst vergelijkbaar is met dat van ‘regulier’ beleggen.
De komende periode staan de bedrijven, overheden en organisaties grote maatschappelijke uitdagingen te wachten op het gebied van de verlaging van de CO2-uitstoot, het verbeteren van de biodiversiteit en de rechtvaardigde behandeling van mensen.
Bereken jouw mogelijke rendement
De duurzaamheidsexperts van ASN selecteren alleen bedrijven, overheden en organisaties die zijn ingesteld op deze grote maatschappelijk uitdagingen waardoor ze financieel gezond blijven.
Voor de toekomst zijn we ervan overtuigd dat bedrijven die respect hebben voor mens, dier en natuur beter in staat zijn om te overleven en financieel gezonder zijn.
Bekijk en vergelijk de rendementen van de duurzame ASN Beleggingsfondsen.
We hebben experts die ons duurzaamheidsbeleid bepalen. Ze volgen de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. En ze onderzoeken beleggingen aan de hand van onze duurzaamheidscriteria.
Daarnaast stemmen we op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven voor een duurzamere bedrijfsvoering. Zo maken we hen bewust van hun invloed op de toekomst. En moedigen we hen aan duurzamer te worden en te streven naar verbeteringen.
Zo spreken we met kledingbedrijven over een leefbaar loon voor textielarbeiders. En met farmaceutische bedrijven over eerlijke farma.
Mede namens jou praten de fondsmanager met bedrijven waarin de ASN fondsen beleggen. Als zich een misstand voordoet bij een bedrijf, spreken wij het bedrijf hierop aan. Dat leidt regelmatig tot aanpassing van hun beleid of praktijken. Voert een bedrijf geen verbeteringen door? Dan wordt dit bedrijf verwijderd uit de selectie en worden de aandelen verkocht.
Naast een financieel rendement in euro’s heeft je belegging ook een duurzaam rendement. Dit getal drukt de duurzame impact uit die je met je ASN Beleggingsfonds maakt. Jouw duurzame impact zie je in ASN Online Bankieren en de ASN app.
Welk ASN Beleggingsfonds je ook kiest je hebt altijd de zekerheid dat de belangen van mens, dier én natuur zijn gewaarborgd. Gewaarborgd door de strenge duurzame selectie van beleggingen.
Binnen het assortiment van de ASN Beleggingsfondsen kun je kiezen voor fondsen die over de volle breedte beleggen in alle aspecten van duurzaamheid of juist gericht beleggen in een duurzaam thema waar jij waarde aan hecht.
Beleg bijvoorbeeld in:
Bedrijven die oplossingen bieden voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, waterschaarste, schaarste aan grondstoffen of voeding
Europese kleine en middelgrote ondernemingen die zich inspannen om de duurzaamheid van de samenleving te bevorderen
Bedrijven en projecten die wereldwijd de biodiversiteit beschermen en herstellen
De financiering van energieprojecten in Nederland en Europa, met mogelijk fiscaal voordeel
Het verstrekken van microkredieten aan kleine ondernemers in opkomende economieën
Ook duurzaam beleggen in een van onze fondsen? Kies een beleggingsfonds dat het beste bij je wensen en mogelijkheden past. Kijk bijvoorbeeld naar de rendementen, risico’s, de strategie en doelen van een fonds.
Kies een duurzaam beleggingsfonds dat bij jou past
Beleggen voor beginners
De risico's van beleggen
Kosten van beleggen
Actief of passief beleggen