Zelf een voederhuisje voor vogels maken: wat heb je nodig?
Ga je zelf een voederhuisje maken? Daarvoor heb je de volgende materialen nodig:
- Een leeg pak melk of sap
- Stift of potlood
- Liniaal
- Schaar
- Takjes en lijm om het voederhuisje te versieren
- Een touw om het voederhuisje op te hangen
Maak in 6 stappen een voederhuisje voor tuinvogels
- Spoel het lege pak goed om, zodat de binnenkant schoon is. Zorg dat het pak aan de bovenkant dicht is. Dit kan met de plastic schroefdop of een plakbandje.
- Teken op de zijkant van het melkpak een grote rechthoek of cirkel. Dit wordt het gat waardoor de vogels bij het voer kunnen. Je kunt dit aan één zijkant doen, maar natuurlijk ook aan alle kanten.
- Knip het figuur van stap 2 uit. Wees voorzichtig, zodat het karton niet indeukt.
- Maak met de schaar een klein gaatje vlak onder de figuren die je hebt uitgeknipt. Hier steek je een takje over dwars doorheen. Daar kunnen de vogeltjes op zitten terwijl ze eten.
- Je hebt nu de basis van het voederhuisje. Die kun je nu verder versieren met de takjes. Lijm de takjes aan de zijkanten en bovenkant van het pak, zodat deze er leuk uitziet voor in de tuin.
- Maak met de schaar 2 gaatjes aan de bovenkant van het melkpak. Hier haal je het touw doorheen. Daaraan kun je het vogelhuisje in de tuin ophangen.
Een voederhuisje van natuurlijke materialen
Gebruik je thuis geen pakken om uit te drinken? Dan kun je ook een voederbakje maken van natuurlijke materialen, zoals een uitgeholde sinaasappel of pompoen. Hang deze op aan een touw en stop het vogelvoer in de uitgeholde sinaasappel of pompoen.
Wat eten tuinvogels graag?
Om de vogels te voeren, kun je vetbollen kopen. Je kunt ook zelf vetbollen maken van zaadjes en ongezouten en ongebruikt frituurvet. Of rijg pinda’s aan een draad en maak een leuke pindaslinger! Gebruik geen melk, margarine of olie in het vogelvoer. Veel vogelsoorten kunnen daar niet goed tegen. Ook zijn peulvruchten te groot om te eten voor kleine tuinvogels. En ga je zelf vetbollen maken? Gebruik dan ongezouten noten en pinda’s.
ASN Bank maakt zich sterk voor biodiversiteit
ASN Bank bankiert met respect voor mens en natuur. Daarom is ons doel in 2030 een positief effect te hebben op biodiversiteit. We zetten ons in voor grote onderwerpen, zoals plastic in de oceaan en ontbossing. Maar ook voor de kleine dieren in Nederland, zoals tuinvogels.
Lees meer over wat ASN Bank doet voor biodiversiteit