Den Haag • 4 mei 2023
De vijfde editie van het nationale wateronderzoek ‘Vang de Watermonsters’ is 2 mei van start gegaan. Iedereen kan zich aanmelden als burgeronderzoeker om de waterkwaliteit van een slootje of beekje in de buurt te testen. Dat is belangrijk, aangezien schoon water goed is voor mens en natuur. Het burgeronderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu en ASN Bank in samenwerking met diverse partners.
De waterkwaliteit in de kleine wateren in Nederland wordt door bijna niemand structureel gemeten. Sinds 2019 bestaat daarom ‘Vang de Watermonsters’. In de afgelopen vier jaar is van meer dan 4.400 kleine wateren door betrokken burgers enthousiast de waterkwaliteit in kaart gebracht. De gegevens die burgers verzamelen worden door onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW gecontroleerd, ze vullen ze aan en maken het onderzoeksrapport.
Uit het laatste burgeronderzoek in vennen, sloten, grachten en plassen bleek dat 80% van alle kleine wateren een matige tot slechte waterkwaliteit heeft. Dit is bijvoorbeeld te zien aan een drijflaag van kroos, of algen en troebel water. Slechts 20% van de gemeten wateren had een goede kwaliteit.
Schoon water noodzakelijk voor de biodiversiteit
Expert biodiversiteit bij ASN Bank, Roel Nozeman, vertelt waarom goede waterkwaliteit noodzakelijk is voor de biodiversiteit. “In en rond schoon water groeien veel soorten waterplanten en vinden watervogels, kikkers en insecten hun voedsel. Vissen kunnen er schuilen of paaien. Dit onderzoek is een volgende stap om de waterkwaliteit te verbeteren en dat is noodzakelijk voor behoud en verbetering van de biodiversiteit.”
Naast het meten van de waterkwaliteit is het daarom ook belangrijk om te kijken naar alles wat er in of rond de plas of sloot leeft. Bepaalde planten, waterdiertjes en insecten geven veel informatie over de waterkwaliteit.
Hulp van burgeronderzoekers is nodig
Om mee te doen volgen burgeronderzoekers voor dit nieuwe onderzoek een gratis training (live of online) tussen 22 mei en 4 juni. De training wordt gegeven door ecologen van het NIOO-KNAW. Hierna ontvangen deelnemers een meetkit met daarin een handleiding, een zoekkaart voor waterdiertjes, vijf reageerbuisjes om watermonsters te nemen en een retourenvelop om de watermonsters terug te sturen.
De reageerbuisjes met watermonsters mogen vervolgens gratis opgestuurd worden naar het NIOO-KNAW, dat de resultaten analyseert. De resultaten van het onderzoek worden in het najaar naar buiten gebracht.
Aanmelden
Wil je meehelpen met het burgeronderzoek? Meld je dan aan via natuurenmilieu.nl/watermonsters.