Den Haag • 8 juni 2017

Veel productiemedewerkers in de kledingindustrie krijgen geen leefbaar loon uitbetaald. ASN Bank wil daar iets aan doen. Onder meer met een nieuwe handleiding die kledingbedrijven helpt om een leefbaar loon in te voeren.

Leefbaar loon is een loon dat voorziet in de basisbehoeften van productiemedewerkers en hun gezin. Geen van de veertien bedrijven die ASN Bank goedgekeurd heeft om in te beleggen, betaalt productiemedewerkers een leefbaar loon. Dat bleek uit onderzoek dat wij vorig jaar hebben gepubliceerd.

Wij willen dat kledingbedrijven zich bewuster worden van dit probleem en het gaan aanpakken. Daarom hebben wij een langetermijndoel geformuleerd: in 2030 hebben alle kledingbedrijven in het ASN Beleggingsuniversum een leefbaar loon ingevoerd. Om ze daarbij te helpen hebben we een handleiding geschreven.

Stappenplan

Met de veertien bedrijven uit ons onderzoek zijn wij in gesprek over leefbaar loon. De handleiding is daarbij een hulpmiddel. Kledingbedrijven kunnen daarin lezen welke stappen ze kunnen zetten om een leefbaar loon in te voeren voor hun eigen productiemedewerkers en die van directe leveranciers.

Dat gaat in vijf stappen, die in het kort hierop neerkomen:

  1. Bedrijven zien het belang van invoering van een leefbaar loon in.
  2. Bedrijven vergelijken de huidige lonen die zij hun productiemedewerkers betalen, met een leefbaar loon.
  3. Als blijkt dat er een kloof is tussen de huidige lonen en een leefbaar loon, bepalen bedrijven een strategie met daarin een visie, definitie en beleid om deze kloof te dichten.
  4. Bedrijven starten met het invoeren leefbaar loon.
  5. Bedrijven rapporteren regelmatig aan de buitenwereld over de voortgang van de invoering van een leefbaar loon.

Invloed uitoefenen als belegger

Met deze handleiding stimuleren en helpen we de bedrijven om werk te maken van een leefbaar loon. Zo oefenen wij als belegger invloed uit op het beleid van de kledingbedrijven, en daarmee op hun praktijk. Want uiteindelijk is een leefbaar loon niet meer dan normaal. Zo kunnen wij met geld de wereld mooier maken. En werken we samen met de bedrijven aan een duurzame samenleving.

Lees meer over het langetermijndoel leefbaar loon

Delen op: