Netto positief effect op biodiversiteit in 2030

ASN Bank zet zich in voor bescherming en herstel van de biodiversiteit. Biodiversiteit is de variëteit aan planten- en diersoorten op onze aarde. Het is de basis van alles wat ons en onze wereld in leven houdt. Belangrijk om te behouden dus, maar onze biodiversiteit neemt momenteel snel af. Daarom hebben wij onszelf een langetermijndoel gesteld. 

Please find the information in English here

Langetermijndoel: netto positief effect op biodiversiteit

Met onze kantooractiviteiten hebben ASN Bank en vermogensbeheerder ASN Impact Investors nauwelijks een ecologische voetafdruk. Maar het geld dat we investeren in ondernemingen, landen en projecten kan de biodiversiteit wél belasten en daarmee verlies veroorzaken. Om verder verlies van biodiversiteit te voorkomen en negatieve impact op de natuur te verminderen, hebben we een ambitieus langetermijndoel opgesteld. 
 
We streven ernaar dat het totaal van de beleggingen en financieringen van ASN Bank en ASN Impact Investors in 2030 een netto positief effect op de biodiversiteit hebben. Dit betekent dat we uiteindelijk meer positieve dan negatieve impact op de biodiversiteit veroorzaken. Zo willen we in 2030 actief bijdragen aan versterking van de natuur in Nederland en daarbuiten.

Zo werken we aan ons doel

Ons eigen duurzaamheidsbeleid

ASN Bank heeft een uitgebreid duurzaamheidsbeleid voor het thema biodiversiteit. Al onze investeringen en de beleggingen van ASN Impact Investors worden getoetst aan de hand van dit beleid. We kijken naar de mogelijke impact van investeringen en beleggingen en kiezen bewust voor activiteiten die een minder negatieve impact op de biodiversiteit hebben. Zo streven we ernaar het biodiversiteitsverlies dat door onze investeringen ontstaat zoveel mogelijk te verminderen.  
 
Ook beschermen en herstellen we biodiversiteit door te investeren in projecten die bijdragen aan natuurbescherming en ontwikkeling, duurzame energie en een circulaire economie. Bijvoorbeeld het Nederlandse bedrijf Avantium dat een milieuvriendelijker alternatief op plastic ontwikkelt en op de markt brengt. Of Solarge die lichtgewicht zonnepanelen produceert, die ook nog eens volledig recyclebaar zijn.

Hoe bereken we de impact op de biodiversiteit? 

Met de Biodiversity Footprint Financial Institutions-methode (BFFI) berekenen we de verwachte impact van onze investeringen, en houden we in de gaten hoe die zich ontwikkelt. Deze methode hebben we ontwikkeld in samenwerking met PRé en CREM. De afgelopen jaren is de methode en de kwaliteit van de data verbeterd, waardoor we de verwachte impact op biodiversiteit beter kunnen meten. Door bewust te zijn van de impact, kunnen we betere keuzes maken voor biodiversiteit. En door de BFFI-methodiek te delen, kunnen andere financiële instellingen ook meer inzicht krijgen in hoe zij hun impact op biodiversiteit kunnen meten. 

Hoe verbeteren we de biodiversiteit?

We werken op verschillende manieren aan het verbeteren van de biodiversiteit. Bijvoorbeeld met het ASN Biodiversiteitfonds dat ASN Impact Investors in 2021 heeft opgericht. Het Biodiversiteitsfonds investeert in projecten die biodiversiteit beschermen en herstellen. Dat gebeurt in vier sectoren: duurzame bosbouw, boslandbouw en regeneratieve landbouw, duurzame visserijen, en ecotoerisme. Klanten van ASN Bank kunnen in dit fonds beleggen. Lees verder voor meer informatie over het ASN Biodiversiteitsfonds.

De financiële sector helpen

We stimuleren duurzame vooruitgang door zelf te investeren in activiteiten die bijdragen aan een duurzame toekomst. Maar we inspireren graag ook andere financiële instellingen. Samen kunnen we voor grotere positieve impact op biodiversiteit zorgen. Belangrijk is om dan wel van dezelfde definities, data en impactmeting uit te gaan. Dat is een grote uitdaging. 
 
Daarom richtten we in 2020 samen met 5 andere financiële instellingen het Partnership Biodiversity Accounting Financials (PBAF) op, dat inmiddels bestaat uit 67 financiële instellingen uit 19 landen. Het is een wereldwijde standaard om de impact van de financiële sector op biodiversiteit te meten. Lees verder voor meer informatie over PBAF

Samenwerken met partners 

We werken samen met natuurorganisaties die bijdragen aan biodiversiteit, zoals het project De Rijke Noordzee. We nemen deel aan het Sustainable Finance Platform van De Nederlandsche Bank en zijn mede-initiatiefnemer van de werkgroep biodiversiteit van dit platform. Ook zijn we actief in de financiële sector, bij onder meer bij de Taskforce for Nature Related Financial Disclosures (TNFD), het EU Business en Biodiversity platform, het EU Align-project en de Natural Capital Investment Alliance. 
 
En we zijn verbonden aan het Naturalis Biodiversity Centrum. Experts van Naturalis onderzoeken met het onderzoeksplatform KennisNatuurlijk! verschillende vraagstukken die bijdragen aan verduurzaming en verbetering van de biodiversiteit. ASN Bank steunt dit onderzoek met 10% van de inkomsten van de duurzame verzekeringen via ASN Bank. 

Wat betekent dit voor jou?

We streven ernaar om met het geld van onze klanten de biodiversiteit zo min mogelijk te beschadigen. Dit doen we door alle investeringen te toetsen aan de hand van ons duurzaamheidsbeleid. De ecologische voetafdruk van investeringen is op dit moment nog negatief. Met onder andere de hierboven beschreven strategieën, werken we er naartoe om onze negatieve impact zoveel mogelijk te verkleinen en bij te dragen en herstel en behoud van biodiversiteit. Zodat we in 2030 meer positieve dan negatieve impact op de biodiversiteit realiseren.

Make Nature Count: De waarde van de natuur

Eind 2023 publiceerden we het Make Nature Count 2.0-rapport om de discussie over ons huidige economische systeem te openen. Grote vervuilers van de natuur betalen hier vaak niet voor, en partijen die natuur herstellen worden niet financieel beloond. In het rapport laten we zien wat er nodig is om de waarde van de natuur, en wat zij economisch oplevert, mee te nemen in de besluitvorming van investeerders. Zodat er keuzes worden gemaakt die zowel positief zijn voor de economie als voor de natuur.

Nieuwsberichten asnbank.nl

Externe media