Amerikaanse techreus Nvidia op lijst met goedgekeurde bedrijven

1 april 2025 - Sinds de herfst van 2024 staat het computerbedrijf Nvidia op de lijst met goedgekeurde bedrijven. Hoe duurzaam is de hardwarefabrikant die een belangrijk aandeel had in de opkomst van kunstmatige intelligentie?
67x bekeken

'We zijn een technologiebedrijf dat onder meer software verwerkt voor wetenschappelijk onderzoek dat zonder ons bijna niet mogelijk is', zei Nvidia's topman Jensen Huang in een recent interview op CNBC.

Maar Nvidia is toch die grafische kaartenmaker voor computergames? Dat was in de jaren ‘90 inderdaad hun eerste product. Maar onderweg bleek dat Nvidia’s computerchips tot veel meer in staat waren dan Super Mario of Tetris.

In maart 2025 introduceerde Jensen Huang knuffelrobot Blue (een co-productie met onder meer Disney) | Foto: Nvidia

Computerchips voor dummies

Om die evolutie te begrijpen, kijken we eerst een moment onder de motorkap van een computer. In de jaren ’80 en begin ’90 was de CPU (de microprocessor) het belangrijkste onderdeel van een computer. Deze chip (vaak van het Amerikaanse Intel) werkte samen met de besturingssoftware van Microsoft (Windows) of Apple (MacOS).

Een CPU werkt taken één voor één af. Dit gebeurt met de nodige rekenkracht en precisie. Huang en twee andere ingenieurs bedenken in 1993 een grafische processor (GPU) die het grafische werk van de microprocessor kan overnemen. Het resultaat: snellere en vloeiendere computergames.

GPU: snelle multi-tasker

Waar een CPU taken één voor één afwerkte kon een GPU voortaan meerdere taken tegelijk doen. Het essentiële verschil tussen deze computeronderdelen werd in 2009 door een Amerikaans tv-duo levendig verbeeld in een experiment waarbij verfballetjes een voor een of tegelijk werden afgeschoten. Het CPU-paintball-kanon toverde in minder dan 10 seconden een smiley op wit canvas, het GPU-kanon (gesponsord door Nvidia) reproduceerde in minder dan een seconde een Mona Lisa.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

De mythbusters in actie tijdens een experiment uit 2009

Nvidia had in de jaren ’90 zo’n 5 jaar nodig om zijn eerste grafische kaart daadwerkelijk te produceren. Met hulp van de Taiwanese chipfabrikant TSMC lanceerde het in 1999 de GeForce 256. De videokaart werd een groot succes. Nvidia was voortaan het favoriete merk van gamers en ging in hetzelfde jaar naar de Amerikaanse aandelenbeurs.

Nvidia bundelt rekenkracht voor wetenschap

Ook buiten de ‘gamerswereld’ vielen de videokaarten van Nvidia in de smaak. Aan de Universiteit van Stanford ontstond het idee om GPU’s aan elkaar te koppelen en hun rekenkracht te bundelen. De resultaten waren veelbelovend. Nvidia zag het potentieel, gaf de afgestudeerde Stanford-student van het GPU-project een baan in het bedrijf en startte in 2007 met het platform Cuda. Wetenschappers gebruikten het door de jaren heen onder meer om ziekten in kaart te brengen, klimaatmodellen te verfijnen en kwantummechanische simulaties te maken.

Deze supercomputer staat in Engeland en helpt de medische wetenschap met onderzoek. Foto: Nvidia

2012: oerknal AI

In september 2012 vond de oerknal van kunstmatige intelligentie (AI) plaats en zat Nvidia op de voorste rij. Wetenschappers aan de Universiteit van Toronto wonnen een objectherkenningswedstrijd met een straatlengte voorsprong. Hun AI-model (AlexNet) herkende zelfstandig 85% van de objecten uit foto’s in 1000 categorieën. Een ongekend hoog aantal. Het model maakte gebruik van Nvidia’s Cuda.

In november 2022 kwam de eerste gratis versie van ChatGPT op de markt. Jarenlang had het bedrijf hard gewerkt aan een chatbot voor het grote publiek. Het trainen van het model gebeurde op een supercomputer (de DGX-1 ) die Nvidia in 2016 cadeau had gedaan. Inmiddels bestaat het ‘machinepark’ van ChatGPT voor een groot deel uit Nvidia computers.

Volvo maakt gebruik van veiligheidssoftware en hardware van Nvidia | Foto: Nvidia

Kwetsbaar Nvidia

Het succesvolle Nvidia heeft echter ook een achilleshiel: het is sterk afhankelijk van de eerder genoemde Taiwanese chipproducent TSMC. Deze fabrikant produceert de geavanceerde chips die Nvidia in de VS ontwerpt. Met de oplopende spanningen tussen China en Taiwan en de handelsoorlog tussen VS en China maakt het bedrijf zich zorgen over de stabiliteit van deze overzeese productielijn. Om dit bedrijfsrisico te verkleinen bouwt TSMC een chipfabriek in Arizona. Deze fabriek gaat in de nabije toekomst producten voor Nvidia maken.

Onze duurzaamheidsonderzoekers over Nvidia

In ons onderzoek van september 2024 scoorde het bedrijf voldoendes op bestuurlijk vlak en mensenrechten. Omdat Nvidia zelf geen computerchips produceert is het ketenbeleid (waarin staat welke regels de producent oplegt aan leveranciers) extra belangrijk. Nvidia verwacht van chipmakers als het Taiwanese TSMC dat ze geen conflictmetalen in hun chips gebruiken en dat de basismetalen zonder kinderarbeid of dwangarbeid worden gedolven. Ook wijst Nvidia afnemers van zijn producten erop dat mensenrechten gerespecteerd moeten worden. Het bedrijf geeft aan regelmatig onderzoek te doen naar het gebruik van zijn producten. Als blijkt dat een afnemer toch mensenrechten schendt, belooft Nvidia de zakenrelatie te ‘beperken of te beëindigen’.

Duurzame verbeterpunten Nvidia

De serverparken van Nvidia (bijvoorbeeld van Cuda) hebben grote hoeveelheden water nodig om de computers te koelen. Nvidia brengt dit waterverbruik in kaart en laat ook zien waar de water-stress-gebieden zijn. Een vervolgstap die we graag zouden zien is dat Nvidia doelen opstelt over het verminderen van zijn waterverbruik. Heeft Nvidia nog verbeterpunten? Zeker. Onze duurzaamheidsonderzoekers hebben Nvidia gevraagd doelen voor CO2-reductie van verkochte producten op te stellen en die te laten verifiëren.

Conclusie: goedgekeurd voor ASN Fondsen

Nvidia’s bijdrage aan AI raakt onze dagelijkse levens, nu en in de toekomst. Denk aan medische diagnoses, zelfrijdende auto’s en robots in en om het huis. Tegelijkertijd gaan deze ontwikkelingen gepaard met ethische, juridische en maatschappelijke uitdagingen. In ons duurzaamheidsonderzoek en de beslissing van ASN Impact Investors om dit techbedrijf een plaats op de lijst met goedgekeurde bedrijven te geven zijn deze uitdagingen zoveel mogelijk meegenomen.

Wie is Jensen Huang?

De oprichter en CEO van het Amerikaanse techconcern Nvidia werd in 1963 in Taiwan geboren. Op zijn 9e verhuisde hij met zijn oudere broer naar een oom in de VS. Zijn ouders vonden Taiwan te onveilig. Als tiener vond hij er snel zijn draai. Hij blonk uit in wiskunde, informatica én tafeltennis.

Als bijbaan werkte de jonge Jensen als afwashulp in een Denny’s restaurant. Jaren later sprak hij met twee oud-collega’s af in een Denny’s vestiging in Californië om te praten over het opstarten van een eigen bedrijf. Het bedrijf ging videokaarten maken maar had nog geen naam.

Huang en zijn twee oud-collega’s van Sun Systems kozen de afkorting NV als startpunt voor een naam. Next Version was een term die veel gebruikt werd door computeringenieurs. Daar werd de naam Envidia aan vast geplakt. De naam van een Romeinse godin die jaloezie verbeeldt. Het idee erachter? De videokaarten zouden de concurrentie groen van jaloezie maken.

Jensen Huang

Steve Jobs droeg een zwarte coltrui, Huang draagt een zwart leren motorjack tijdens presentaties en interviews. Dit modeadvies werd hem ingefluisterd door zijn vrouw en dochter.

Zijn bedrijf maakt deel uit van een groep Amerikaanse bedrijven die de Magnificent 7 worden genoemd. Techbedrijven met een beurswaarde boven de 1000 miljard dollar. Het zijn Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Tesla. Van deze bedrijven is alleen Nvidia goedgekeurd voor de ASN Fondsen.

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Beginnen met beleggen?

Dat kan bij ASN Bank. Wij helpen je graag op weg. Lees hier meer over beginnen met beleggen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 1 april 2025. Tekst: Iwan Oving

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant