Dankzij de gigantische batterij van Iwell gaat groene stroom niet verloren

Steeds meer van onze stroom komt uit wind en zon. Hartstikke goed natuurlijk, maar helaas kunnen wij niet bepalen wanneer de zon schijnt en wanneer de wind waait. Daarom investeert ASN Bank in batterijen die groene stroom opslaan voor later.

12689x bekeken

Het aandeel energie uit wind en zon is gegroeid in de laatste jaren. Vooral zonne-energie stijgt in Nederland, mede doordat de panelen steeds goedkoper zijn geworden.

Dat is een uitdaging voor onze verouderde elektriciteitsnetten. Een zonnepark levert vooral stroom bij mooi weer en een windpark wanneer de wind waait. Dat kan zorgen voor te weinig of juist te veel spanning in het elektriciteitsnet. Met als resultaat dat je de lampen thuis niet aan kunt doen, of dat de klok op je magnetron te snel gaat.

'Als we meer duurzame energiebronnen gebruiken in de energiemix, wordt het net steeds onvoorspelbaarder', legt Jan Willem de Jong, CEO en medeoprichter van Iwell, uit. Deze Utrechtse onderneming ontwikkelt batterijen en software zodat bedrijven die groene stroom opwekken beter kunnen omgaan met de duurzame energiebronnen die moeilijk te controleren zijn.

Een zonnepark levert vooral stroom bij mooi weer

Batterij in plaats van kolen

Tegenwoordig wordt stroom van kolen- en gascentrales ingezet om die bovengenoemde onvoorspelbaarheid in toom te houden. Zo wordt de spanning in een net constant gehouden. Je lampen blijven dus goed werken, ook bij weinig zon of wind, maar wél met behulp van fossiele brandstoffen. Van dat laatste willen we af. Vanaf 2030 mogen er in Nederland geen kolencentrales meer worden ingezet om elektra op te wekken.

Vandaar dat iedereen het tegenwoordig over batterijen heeft. En dan niet over de kleine batterijen die je in de afstandsbediening stopt. Qua formaat moet je eerder denken aan een containerwoning of een grotere studentenkamer. Zo'n megabatterij wordt geplaatst naast een zonneweide of windpark om de opgewekte energie voor later te bewaren. Zo wordt voorkomen dat het net bij veel wind of zon vol raakt, iets wat steeds vaker een probleem is in Nederland.

'Grote batterijen zijn absoluut nodig in de energietransitie. Nu zijn we in Nederland afhankelijk van kolencentrales om de groene stroom in het net in balans te houden. Dat is helemaal niet duurzaam', zegt Stephen Hotsma, accountmanager bij ASN Bank. Daarom investeert ASN Bank in de slimme batterijen van Iwell. Sinds begin 2023 staat hun Mega Cube te zoemen bij de energiecentrale van Eneco in Utrecht.

De Tesla-batterij, geplaatst door Iwell

Het dilemma van mineralen

Batterijen, zonnepanelen en windturbines hebben het probleem dat ze met of van lithium, kobalt of nikkel zijn gemaakt. Mineralen die in landen als Congo en Oeganda diep in de grond zitten. Het opgraven wordt onder zware omstandigheden en soms ook door kinderen gedaan.

'Het is een dilemma. Als duurzame bank hebben we de afweging gemaakt dat de energietransitie zo belangrijk is dat we er wél onderdeel van willen zijn', zegt Stef Driesen, duurzaamheidsanalist bij ASN Bank. 'Om af te stappen van fossiele brandstoffen en over te gaan op duurzame energiebronnen zijn we afhankelijk van deze mineralen. De omstandigheden waaronder ze uit de grond worden gehaald proberen we zoveel mogelijk in kaart te brengen.'

Zo wordt elk project waarin ASN Bank overweegt te investeren getoetst op duurzaamheidscriteria. Niet alleen wat klimaat en biodiversiteit betreft, maar ook op het vlak van mensenrechten. We vragen bedrijven waarin we mogelijk gaan investeren naar hun beleid om dwangarbeid te voorkomen. Ook doen we eigen onderzoek naar het bedrijf, en de hele keten waarin hun producten worden gemaakt.

Zo toetsen we bedrijven op duurzaamheid

De batterij die door Iwell bij Eneco is geplaats bevat geen nikkel of kobalt. Duurzaamheid in de gehele productieketen in belangrijk voor hen.

Af van het Russische gas

'Kijk 5 jaar terug en geen bank wilde in batterijen investeren', vertelt Willem de Jong van Iwell. Maar door de oorlog in Oekraïne en doordat de stroomnetten steeds voller en instabieler zijn geworden, is dat veranderd, stelt hij vast.

Er zijn steeds meer redenen voor beleidsmakers en andere burgers om af te willen van kolen en gas. Grote batterijen zijn keihard nodig om de energietransitie waar te maken.

'ASN Bank heeft daar echt hun nek uitgestoken en was bereid om een lening aan ons te geven. Want net zoals wij zien ze dat duurzaam ondernemerschap nodig is om de wereld te verbeteren', aldus de Jong.

Dit geld maakt gelukkig
Welk geld: Lening van ASN Bank uit spaargeld van klanten
Hoeveel: € 3,3 miljoen
Project: Het realiseren en plaatsen van de grote batterij Mega Cube van Iwell
Status: De batterij is opgeleverd en sinds maart 2023 aangesloten bij een energiecentrale van Eneco
Impact: Door de batterij in plaats van fossiele brandstoffen in te zetten en groene energie op te slaan, wordt er per jaar 2,6 gigaton CO2 minder uitgestoten. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van 2.000 huishoudens in een jaar.

Dit artikel is gepubliceerd op 16 november 2023.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant