Duurzaam beleggen

Dit zeggen onderzoekers over duurzaam beleggen en rendement

Sinds de start van de duurzame ASN beleggingsfondsen, al 30 jaar lang dus, is het een vraag die nieuwsgierige beleggers stellen. Is het rendement van duurzaam beleggen lager dan dat van niet-duurzaam beleggen? De hoogste tijd voor een rondje langs onderzoeksvelden.
1681x bekeken

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

2.200 gecombineerde studies over duurzaam beleggen en rendement

Het meest uitgebreide onderzoek komt uit Hamburg. Wetenschappers aan de Universiteit van Hamburg Gunnar Friede, Timo Busch en Alexander Bassen keken naar de invloed van duurzaam ondernemerschap op de financiële prestaties van bedrijven. Daarvoor plozen ze maar liefst 2.200 bestaande studies uit. Onderzoeken die tussen 1970 en 2015 aan universiteiten over de hele wereld waren uitgevoerd. Hun conclusie: van de 2.200 studies tonen meer dan 2.100 een neutraal tot positief verband aan tussen de duurzame inspanningen van een bedrijf en de financiële prestaties.

duurzaam beleggen

Duurzaamheid in 3 letters

Voordat we verder gaan, is het goed om het begrip duurzaamheid nader te duiden. Drie letters die daarbij steeds terugkomen zijn E, S en G. De E staat voor environment en zegt iets over de mate waarin bedrijven zich inspannen om bijvoorbeeld hun CO2-uitstoot, hun waterverbruik en hun afval te verminderen. De S van social behelst de inspanningen die bedrijven doen om mensen- en arbeidsrechten in hun bedrijfsketen te respecteren. De G van governance gaat over bestuurlijke zaken als een goede man-vrouw-balans in de Raad van Bestuur, bestuurders die een pet in plaats van twee petten dragen en openheid over vergoedingen aan bestuurders.

Duurzame en niet-duurzame beleggingsfondsen vergelijken

Het eerder aangestipte onderzoek uit Hamburg had een brede basis: het ging om de ESG-prestaties van beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld. Het is ook interessant om uit te vinden hoe de prestaties van duurzame beleggingsfondsen zich verhouden tot die van niet-duurzame beleggingsfondsen. Een interessant (niet-wetenschappelijk) onderzoek tegen van Morningstar geeft antwoord. Morningstar is een van origine Amerikaans onderzoeksbureau dat wereldwijd de prestaties van beleggingsfondsen in kaart brengt.

Succesratio bij verschillende duurzame beleggingsfondsen

Dit onderzoek over duurzame beleggingsfondsen door Morningstar uit 2020 zet de ‘succesratio’ van verschillende type fondsen voor 1, 3, 5 en 10 jaar een rij. Over 10 jaar presteerde twee derde van wereldwijd beleggende fondsen zoals het ASN Duurzaam Aandelenfonds beter dan de niet-duurzame beleggingsfondsen. Over een periode van 5 jaar ging het zelfs om 76,9% van deze duurzame fondsen. Wederom een bevestiging dat duurzaam beleggen vaak een hoger rendement oplevert.

Invloed van duurzaamheidsscores op de koers

Dirk Gerritsen en Rients Galema, beiden verbonden aan de School of Economics van de Universiteit van Utrecht, onderzochten de invloed van ESG-prestaties op aandelenkoersen. In het bijzonder de wijzigingen in duurzaamheidsscores van bedrijven door rating agencies als Sustainalytics, Bloomberg en MSCI. Gerritsen en Galema kozen voor 3.500 Amerikaanse aandelen in de periode 2013 – 2019.

Waarom Amerikaanse bedrijven? Hiervan was het data-aanbod en dus de ratings uitgedeeld door het Amerikaanse MSCI het grootst. Deze data werd onder meer geschoond voor koersbewegingen na bijstelling van winstverwachtingen door aandelenanalisten. Hiervan was al bekend dat deze invloed hebben op de koers.

Dick Gerritsen deelt belangrijkste bevinding over beleggen

Hoewel het onderzoek naar verwachting pas volgend jaar gepubliceerd wordt, vond Dirk Gerritsen het geen punt om de belangrijkste bevinding nu al met ons delen. Bij een verlaging van een duurzaamheidsscore bleek de koers gemiddeld met 1,5% over een periode van 6 maanden te dalen. Dit effect wordt vooral gedreven door veranderingen in de score voor environment. De les voor fondsbeleggers? Duurzame prestaties van bedrijven hebben invloed op koersen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Hoe zwaar weegt duurzaam rendement voor jou?

In dit artikel hebben we een vergelijking gemaakt tussen het financiële rendement van duurzaam beleggen en dat van niet-duurzaam beleggen. Er is nog een andere manier waarop je duurzaam en gewoon fondsbeleggen met elkaar kunt vergelijken. Dit maken we elke dag visueel. Beleggers kunnen het duurzaam rendement van de ASN-beleggingsfondsen dagelijks in de ASN-app bekijken. Ook geven we inzicht in de gezamenlijke impact van alle ASN-beleggers.

Dit artikel is gepubliceerd op 10 november 2022. Tekst: Iwan Oving

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant