GoPro: qua duurzaamheid een go, qua rendement een no-go

In Goedgekeurd-Afgekeurd focussen we op bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. In deze editie aandacht voor GoPro. Al in 2017 werd de Amerikaanse producent van actiecamera’s goedgekeurd voor het ASN Beleggingsuniversum. Maar een ‘go’ om aandelen te kopen gaf onze fondsbeheerder niet. We leggen uit hoe dat komt.

433x bekeken

Goedgekeurd maar (nog) niet aangekocht : GoPro

Misschien gebruik je ‘m zelf wel eens of misschien ken je hem van een vriend, een familielid of een collega. Dat kleine vierkante cameraatje waarmee je kekke opnamen maakt van een fietsrit, een afdaling van een besneeuwde helling, een surfrit op een golf of een hond op weg naar een koele duik.

Onze fondsbeheerder schetste een minder kek beeld van GoPro. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren stevige verliezen geleden op de ontwikkeling, verkoop en uiteindelijke ontmanteling van cameradrones. Ook ondervindt het meer concurrentie van iPhones en Androidtelefoons die met steeds professionelere camera’s worden uitgerust. Dit leidt tot dalende prijzen en een lagere winstmarge in het lage- en middensegment van GoPro’s assortiment.

De ogen van onze fondsbeheerders zijn gericht op het succes van de onlangs gelanceerde Hero8 Black en Hero Max camera’s. GoPro had productieproblemen waardoor de lancering vertraagd was. Of het echt een succes wordt zal in het belangrijke vierde kwartaal moeten blijken. "We overwegen pas om de aandelen te kopen als we concreet bewijs zien dat de verkopen stabiliseren en de marges verbeteren" aldus de fondsbeheerder.

Lees na de afbeelding verder waarom we GoPro goedkeuren.

Hand die een Go Pro omhoog gooit

Leveranciers van GoPro moeten voldoen aan richtlijnen op eht gebied van mensenrechten, bestuur en milieu.

Daarom keurden we GoPro goed: het produceert pro-mens en pro-milieu

In 2017 keken de ASN duurzaamheidsonderzoekers al uitgebreid naar het Amerikaanse bedrijf. Met een kritische blik omdat GoPro zijn camera's onder meer produceert in landen als China, Maleisië en Vietnam; landen die niet bekend staan om de prettige werkomstandigheden in fabrieken. Onze onderzoekers waren positief over het uitgebreide ketenbeleid dat de eerlijke, menselijke productie bewaakt. In het ketenbeleid heeft GoPro aandacht voor mensenrechten, bestuur en milieu. Zo moeten alle leveranciers voldoen aan de GoPro Supplier Corporate Social Responsibility Code of Conduct. Deze geeft richtlijnen voor onderwerpen als het tegengaan van kinderarbeid, vakbondsvrijheid en veilige arbeidsomstandigheden. GoPro voert zelf audits uit en laat ook ook externe audits uitvoeren.

GoPro, zo begon het

Het verhaal van GoPro begint bij Nick Woodman, zoon van een investeringsbankier uit Californië en golfsurfer in zijn vrije tijd. Na 2 mislukte internet-startups schraapt hij zijn laatste spaargeld bij elkaar en reist hij in 2002 naar Australië. Daar bedenkt hij een nieuwe manier om close-up-actiefoto’s te maken. Het idee is simpel: met een waterdichte camera bevestigd aan zijn pols kan hij als golfsurfer staand foto’s van zichzelf schieten. Terug in Californië besluit hij het idee op de markt te brengen. Surfers zijn geïnteresseerd en in 2004 ontstaat de naam GoPro, afgeleid van ‘going professional’.

Hoewel het eerste type uit 2005 nog met een filmrolletje werkte, stapte GoPro een jaar later over op digitale fotografie én video. 13 jaar en 10 cameramodellen verder is Woodman nog steeds CEO van GoPro en verkoopt het bedrijf in 100 landen voor meer dan 1 miljard euro aan GoPro’s.

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Beginnen met beleggen?

Dat kan bij ASN Bank. Wij helpen je graag op weg.
Lees hier meer over beginnen met beleggen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 25 november 2019.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant