Met het spaargeld van onze klanten beschermen we de biodiversiteit. Dat is de belofte van ASN Bank. Daarom investeerden we € 74 miljoen in het eco.business Fund, een fonds dat kleine lokale ondernemers in Latijns-Amerika, de Caraïben en Sub-Sahara Afrika helpt om koffie, bananen en andere producten te verbouwen met respect voor de natuur.
Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
Wat is biodiversiteit en biodiversiteitsherstel?
Om bij het begin te beginnen: biodiversiteit is de verscheidenheid aan dieren en planten die ervoor zorgen dat je genoeg voedsel hebt, in leven blijft en überhaupt kunt bestaan. Door menselijk toedoen vermindert wereldwijd de biodiversiteit. Met biodiversiteitherstel probeert men dit te veranderen.
Dit doet eco.business Fund
Maar liefst 50% van de wereldwijde biodiversiteit bevindt zich in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het stimuleren van lokale bedrijven die goed doen voor de natuur, is essentieel voor het behoud van het unieke ecologische landschap van de regio. Daar draagt het eco.business Fund sinds 2014 aan bij.
Het eco.business Fund steunt kleine, lokale ondernemers. Foto: eco.business Fund.
Het fonds steunt lokale ondernemers die werkzaam zijn in de sectoren landbouw, bosbouw, visserij of duurzaam toerisme om bij te dragen aan het behoud van de biodiversiteit. Een cacaoboer die duurzaam gebruik maakt van zijn omgeving bijvoorbeeld, of een bloementeler die bijdraagt aan de beperking van klimaatverandering.
Wat heeft eco.business Fund tot nu toe bereikt?
Sinds de oprichting in 2014 heeft eco.business Fund een aardige weg afgelegd. Groene financieringen waren in die gebieden destijds een niche. Er is hard gewerkt om het bewustzijn van het belang van duurzaam bankieren daar te laten groeien. Met succes: het fonds heeft inmiddels bijgedragen aan 23,3 miljoen ton vastgelegd CO2, een besparing van 4,8 miljoen kubieke meter water en het vermijden van 134.000 liter bestrijdingsmiddelen. Daarnaast hebben 625.000 mensen een baan binnen bedrijven die het eco.business Fund financiert.
ASN Bank over eco.business Fund
Ronald Zeeman, manager Duurzame Energie bij ASN Bank: ‘Het eco.business Fund is een echte duurzaamheidsaanjager, en stimuleert lokale ondernemers om de natuur te helpen. De bananenteler kan telen zonder gebruik van kunstmest. De koffieboer kan lokale in plaats van exotische bomen op zijn plantage planten, zodat er minder water nodig is voor de teelt. De impact van dit soort activiteiten op de lange termijn is groot.’
Tussenkomst van lokale duurzame financiële instellingen
Het fonds investeert rechtstreeks in lokale bedrijven die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit, maar doet dat ook via tussenpersonen die zich inzetten om groene financieringen te bevorderen. Eén daarvan is Banco Hipotecario in El Salvador. Deze bank ontvangt geld van het eco.business Fund, waarmee ze ter plekke duurzame ondernemers steunen.
‘Banken als Banco Hipotecario in El Salvador maken echt het verschil. Ze geven niet alleen om cijfers, maar ook om de impact van hun investeringen, en dat is bijzonder’, vertelt Jens Mackensen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het eco.business Fund.
Banco Hipotecario helpt ondernemers te verduurzamen. Foto: eco.business Fund.
Lokale financiële instellingen over verduurzaming van hun land
De lokale financiële instellingen zijn op hun beurt blij dat ze met de investering kunnen bijdragen aan de verduurzaming van hun land. ‘Met het eco.business Fund hebben we een doorgang gevonden voor onze duurzame missie en visie’, zegt Nora Mercedes Miranda, president van Banco Hipotecario. ‘Met de investering kunnen we onze werknemers opleiden om de koffiesector te onderzoeken. Zo weten ze waar ze op moeten letten als we op het punt staan een lokale cacaoboer te financieren.’
Van koffieboonboom tot kopje koffie
Miguel Menéndez is oprichter van Café Casal en rentmeester van warmtebronnen en bossen in El Salvador. Hij is cacaoboer en ontvangt krediet van het eco.business Fund. ‘Ik erfde de koffiehandel van mijn vader en grootvader: een molen, maar verder niets. Mijn boerderij moest worden gefinancierd door het fonds, net als bijna al mijn machines. Maar ik had een missie: mensen traceerbare kwaliteitskoffie leren drinken. En dat is gelukt. Ik weet precies waar mijn koffie vandaan komt, volg het van de boom tot het kopje, en dat vertel ik mijn klanten ook.’
Jonge koffieplanten zoals gebruikt door Café Casal. Foto: eco.business Fund.
Wat maakt de koffieproductie bij Café Casal duurzaam?
Miguel opereert zo duurzaam mogelijk, en draagt waar hij kan bij aan natuurbehoud. ‘Als molenaar gebruiken we koffiewassers in plaats van fermentatie, wat betekent dat de molen ecologisch is. En we zorgen goed voor het milieu. El Salvador is bijna volledig ontbost: officieel is er nog maar 2% natuurlijk bos over. Daarom blijf ik van de eeuwenoude bomen hoog in de bergen af, en plant ik zelf nieuwe bomen. Het water dat we uit dit nieuwe bos verzamelen, wordt gefilterd en gaat naar de putten van ons nationale waterbedrijf. Vanuit daar levert het water aan de hele bevolking.’
Deze ondernemingen maken ook een verschil voor de natuur
Duurzame bloemen bij Florverde Sustainable Flowers in Colombia
Met Miguel zijn er vele andere kleine lokale ondernemingen die door het eco.business Fund een verschil maken voor de natuur. Zoals bloemenkwekers die zijn gecertificeerd door het Colombiaanse Florverde Sustainable Flowers. Deze certificeringverstrekker zorgt ervoor dat bloemen duurzaam worden geproduceerd, zodat het milieu en de lokale economie kunnen floreren.
Moníca Lucía Vera, impact coördinator bij Florverde: ‘Elke maand registreren de kwekers hun water-, energie- en ingrediëntenverbruik, zodat we deze bronnen kunnen beheren en controleren. We stimuleren de kwekers om chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden en we bevorderen efficiënt gebruik van regenwater. Momenteel is 54% van het water dat door gecertificeerde kwekers wordt gebruikt, afkomstig van opgevangen regenval.’
Florverde zorgt ervoor dat bloemen duurzaam geproduceerd worden. Foto: eco.business Fund.
Biodiversiteit wereldwijd
Bloemkwekers als deze en cacaoboeren als Miguel zijn hard nodig bij biodiversiteitsherstel. Het gaat namelijk slecht met de wereldwijde biodiversiteit. Plant- en diersoorten sterven uit, terwijl zij ontzettend belangrijk zijn voor het leven op aarde. Gratis geven zij de aarde alles wat ze nodig heeft om te kunnen voortbestaan: zoals plankton en oceanen die CO2 opslaan, bestuivers die ons van voedsel te voorzien en mangroves die onze kusten beschermen tegen stormvloeden.
Veel economische sectoren zijn afhankelijk van een variatie aan planten, dieren en insecten in de wereld. Maar in de afgelopen 50 jaar is alleen het aantal wilde dieren wereldwijd al met 60% verminderd, stelt het WNF. Hun leefgebieden worden door ons vernietigd, want er is visserij nodig, en infrastructuur, en landbouwgrond. En dat is gevaarlijk. Zonder veel van deze dieren, en ook vele plantsoorten, is onze toekomst op deze planeet niet gegarandeerd.
Zo maakt geld gelukkig
‘Via onze investering aan het eco.business Fund dragen onze spaarklanten hun steentje bij aan het behoud van de biodiversiteit’, zegt Zeeman. ‘Als financier hebben we hierbij een duidelijk doel voor ogen: in 2030 willen we met onze investeringen en beleggingen een netto positief effect op de biodiversiteit hebben. Die impact-gedreven aanpak kenmerkt ook de cultuur van het eco.business Fund.’
Welk geld: ASN Bank |
Hoeveel: € 74 miljoen sinds de oprichting van het fonds |
Project: ondersteunen van kleine, lokale ondernemers |
Status: in 2014 van start gegaan |
Doel: het beschermen van de biodiversiteit |
Dit artikel is gepubliceerd op 25 november 2022.