Meer duurzame energie met minder windmolens

Een windpark heeft geen eeuwig leven, en na een paar decennia worden de turbines vervangen. Is dat duurzaam? Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee laat een coöperatie van burgers zien hoe je een windpark vernieuwt.

395x bekeken

Duurzaam leven is vanzelfsprekend voor veel bewoners op Goeree-Overflakkee. Ze zijn terecht trots op hun schilderachtige eiland, gekenmerkt door rijke natuurgebieden en oude dorpskernen. Het vlakke eiland is ook ideaal om windenergie op te vangen. Al twintig jaar transformeren windturbines de sterke winden in groene stroom. Nu is windpark Piet de Wit, vernoemd naar een oprichter van de lokale windcoöperatie, na jarenlange dienst aan vernieuwing toe.


"Omdat duurzaamheid hoog in het vaandel staat bij ons wordt al het materiaal van het oude windpark hergebruikt", vertelt Andries Middelbos, procesbegeleider bij de lokale windcoöperatie Deltawind. "Met wat kleine aanpassingen kunnen we de oude bekabeling gebruiken, dan bespaar je materieel en hoef je niet opnieuw de grond in. En het beton dat vrijkomt als we de oude fundamenten slopen gebruiken we opnieuw in het bouwproces."

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Bron afbeelding: Windbase.eu

Nieuwere, betere windmolens

Onderaan de streep zullen de turbines in het nieuwe windpark De Plaet de energiebehoefte van 33.000 huishoudens per jaar dekken. Het nieuwe park heeft een vermogen van 33,4 mw, vergeleken met de 21 mw van het oude park. Die hogere productie krijgt het voor elkaar met een kleiner aantal windturbines: zeven nieuwe, in plaats van de oorspronkelijke twaalf.

Omdat de nieuwe turbines zwaarder zijn, moeten er nieuwe fundamenten worden gegoten in de grond. Dit gebeurt wel langs dezelfde kustlinie, aan het zuidoostelijke deel van het eiland.

Wat gebeurt er dan met de oude windmolens? Die zijn verkocht aan een bedrijf in Kazachstan. Daar zullen ze weer worden opgezet om nieuwe energie op te vangen.

"Technisch gezien werken ze nog steeds prima. Maar de Nederlandse regels schrijven voor dat de turbines regelmatig gecertificeerd moeten worden om te mogen draaien. We zouden grote aanpassingen moeten doen om te voldoen aan de eisen van deze tijd", vertelt Middelbos.

Een goede businesscase

Een moderner en efficiënter windpark bleek uiteindelijk de duurzaamste optie te zijn. Dit wordt mogelijk gemaakt door een financiering van ASN Bank.

"We zijn altijd op zoek naar goede businesscases, en die hebben we gevonden in windpark De Plaet", zegt Emiel van Zwet, accountmanager duurzame financieringen bij ASN Bank. "De wind waait veelal in van de kust; het vlakke landschap en de lage bebouwing op het eiland zorgen ervoor dat je heel veel wind kunt opvangen. Daardoor wordt er veel duurzame energie opgewekt en is het ook voor ons een veilige financiering."

Windpark De Plaet is ook een mooi voorbeeld van hoe ASN Bank zich inzet voor de lokale gemeenschap, vertelt Van Zwet. Naast energiebedrijf en aandeelhouder Promill is burgercoöperatie Deltawind voor 50 procent eigenaar van het windpark. 2.400 inwoners van de gemeente hebben tot maximaal € 5.000 mogen investeren in obligaties. Zo krijgen zij een rendement van 6 procent met het opvangen van duurzame energie.

Bron afbeelding: Businessinwind.com

Een windfonds voor alle bewoners

De coöperatie zet zich in voor alle bewoners op Goeree-Overflakkee. De winst die ze krijgen uitgekeerd als aandeelhouders in het windpark wordt gedeeltelijk gebruikt voor een windfonds, vertelt Andries Middelbos.

"Dit doen we samen met de andere windparken op het eiland – zo kunnen we meer betekenen voor de mensen die hier wonen. Een goed overzicht en een goede coördinatie van alle lokale windprojecten was ook een wens van de eilandelijke natuurorganisatie."

Een kinderboerderij, het schoolplein vergroenen en bankjes in de openbare ruimte waar je je telefoon door middel van zonne-energie kunt opladen – dit zijn allemaal ideeën voor het windfonds. De windcoöperatie heeft daarnaast ook een team lokale energiecoaches ingeschakeld die burgers helpen om van het gas af te stappen. Middelbos: "Bewoners mogen zelf suggesties indienen bij het windfonds. Zo proberen we ons ook in te zetten voor duurzaamheid op sociaal vlak."

Dit geld maakt gelukkig
Welk geld: Financiering van ASN Bank
Hoeveel: € 27 miljoen
Project: Windpark op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee
Status: Het windpark wordt in 2021 verbouwd en eind dit jaar aangesloten op het energienet.
Energiedoel: 90 miljoen kwh duurzame elektriciteit, ofwel het jaarverbruik van 33.000 huishoudens.

Dit artikel is gepubliceerd op 26 mei 2021.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant