ASN Bank investeert in lichtgewicht zonnepanelen van Solarge

In korte tijd is Nederland Europees koploper zonne-energie geworden. We leggen ze graag op ons eigen dak en nu worden in de splinternieuwe fabriek van Solarge ook de zonnepanelen van de toekomst geproduceerd. Bij ASN Bank zijn we trots dat we Solarge mogen helpen om de energietransitie waar te maken.

21506x bekeken

Huiseigenaren zijn al goed op weg om hun daken vol te leggen met zonnepanelen, maar fabrieken, stallen en andere bedrijfspanden zijn een heel ander verhaal. Die daken zijn te zwak, en moeten eerst verstevigd worden. Dat is tijdrovend en soms ook ingewikkeld. Bovenal kost het geld en veroorzaakt het extra CO2-uitstoot.

"Veel energieleveranciers willen panelen installeren op velden. Dat is goed en belangrijk, maar we willen vooral dat de daken in ons land worden ingezet om meer groene energie op te wekken", vertelt Sonja van der Eijk, accountmanager financieringen bij ASN Bank.

Lichtgewist zonnepanelen uitkomst voor grote bedrijfspanden

Voor grote bedrijfspanden met daken die niet stevig genoeg zijn bieden de zonnepanelen van Solarge uitkomst. Die wegen maar vijf kilo per vierkante meter; de helft van het gewicht van traditionele panelen. Zo kan naar schatting 200 vierkante kilometer dak in Nederland extra worden ingezet voor de energietransitie. Dat is een oppervlakte vergelijkbaar met Aruba.

Eerste productielijn in Nederland

In juli rolden de eerste lichtgewicht panelen van de band in de fabriek in Weert. Daarmee is Solarge de eerste producent van circulaire zonnepanelen met een fabriek op Nederlandse bodem. Solarge kent nu nog één productielijn, die gefinancierd is met een lening van ASN Bank.

Grote delen van de fabrieksvloer zijn nu nog leeg, wat een goede hint geeft van de plannen. Er staan nog twee productielijnen op de planning. Uiteindelijk wil het bedrijf 600.000 zonnepanelen per jaar produceren.

De opening van de productielijn werd bijgewoond door Rob Jetten, Minister voor klimaat en energie

Solarge staat op dit moment voor een belangrijke uitdaging: hun panelen kosten zo'n 20 procent meer dan die van de concurrenten. In zonnepanelen investeren is vaak flink duur voor ondernemers en particulieren, ook als het gaat om de goedkopere varianten. Wie zonnepanelen overweegt, heeft al het gevoel dat zij of hij goed bezig is. Hoezo zou iemand dan voor panelen gaan die duurder zijn dan anderen?

Waar zijn de zonnepanelen van Solarge van gemaakt?

De panelen van Solarge kosten inderdaad ietsje meer. Dat is omdat ze worden gemaakt van recyclebaar kunststof, vrij van giftige stoffen zoals PFAS. Daardoor kost de productie minder energie dan het maken van reguliere panelen, die uit glas en aluminium bestaan. De lichtgewicht panelen worden bovendien in lagen gemaakt, zonder dat alle onderdelen aan elkaar vast worden gesmolten.

Dat is mooi, want over twintig jaar kunnen ze uit elkaar worden gehaald en de materialen volledig worden gerecycled. "Over een paar decennia staan we voor een enorme vuilnisbelt met oude zonnepanelen, daarom willen we er nu al verantwoordelijkheid voor nemen", zegt Jan Vesseur, CEO en oprichter Solarge.

Energiesystemen in Nederland bouwen

We hebben meer zonne-energie nodig in Europa om de energietransitie te versnellen. "Tegelijkertijd is het duidelijk dat we nog kwetsbaar zijn door onze afhankelijkheid van import uit andere continenten", zegt Vesseur. "Dan is het een extra zekerheid als we onze eigen energiesystemen – zoals zonnepanelen – ook in Nederland bouwen."

Toekomstplannen van Solarge

Hoe verder weg de oorsprong, hoe moeilijker het voor een producent is om de hele productieketen te overzien. Zoals de arbeidsomstandigheden van mensen die (indirect) betrokken zijn bij het maken van de panelen. Om dit in handen te hebben wil Solarge op termijn ook zonnecellen uit een Europees land kopen, vertelt CEO Jan Vesseur. Dat is nog niet gelukt, omdat er geen grootschalige productie van zonnecellen bestaat in Europa.

Bij ASN Bank stellen we hoge eisen aan de bedrijven waar we geld in steken. Zij moeten voldoen aan ons strenge duurzaamheidsbeleid voor klimaat, natuur en mensenrechten. Solarge houdt de markt rond zonnecellen nauwlettend in de gaten; het is een prioriteit om – wanneer dat mogelijk is – zonnecellen te gebruiken die dichter bij huis worden geproduceerd.

ASN Bank roept ondernemers op om mee te doen

Het is duidelijk dat Solarge wil ondernemen voor de lange termijn. Dat past bij ASN Bank; samen met onze klanten zetten we ons al sinds 1960 in voor klimaat, biodiversiteit en mensenrechten wereldwijd. Accountmanager Sonja van der Eijk roept meer ondernemers op om mee te doen. "We zien graag dat projectontwikkelaars en eigenaren van grote daken aan de slag gaan om lichtgewicht panelen te plaatsen. Als ze moeite hebben om financiering te vinden, dan zijn we bij ASN bereid om daarnaar te kijken."

Dit geld maakt gelukkig
Welk geld: Lening van ASN Bank uit spaargeld van klanten
Hoeveel: € 4.4 miljoen
Project: Een productielijn opzetten in de zonnepanelenfabriek van Solarge
Status: De productie loopt sinds juli 2023
Doel: Op termijn wil het bedrijf 600.000 panelen per jaar maken

Dit artikel is gepubliceerd op 19 juli 2023.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant