27 juli 2018


En dat is gelukt, zo hebben de 15 deelnemers een Spitsbergen Ambitie geformuleerd waarin onder meer staat dat zij de klimaatimpact van al hun financieringen en beleggingen gaan meten en extern gaan rapporteren. Verder zullen ze doelen formuleren die zijn gebaseerd op klimaatwetenschap.

Arie Koorneef, directeur ASN Bank, presenteert de Spitsbergen Ambitie aan Ed Nijpels.

Zo vermindert ASN Bank de CO2-uitstoot

Wij meten onze klimaatimpact al en delen de resultaten in ons duurzaamheidsverslag. Daarbij hebben we onszelf ten doel gesteld om in 2030 klimaatpositief te zijn. Dit betekent dat we met onze financieringen CO2 uit de lucht moeten gaan halen. Dat kan door technologische oplossingen te financieren, maar ook door natuur te herstellen zodat de planeet in staat is om meer CO2 op te nemen dan nu het geval is. Dit laatste doen we bijvoorbeeld al door onze sponsoring van een Tiny Forest in Voorburg en de bomen die we planten in het ASN Bos te Benthuizen.

Actie verbinden aan impactcijfers

Jeroen Loots, senior adviseur klimaat bij ASN Bank en voorzitter van de klimaatwerkgroep van het Duurzaamheidsplatform van de Nederlandse Vereniging van Banken: “Het meten van de CO2-uitstoot die door de activiteiten van de financiële sector wordt veroorzaakt is een belangrijke eerste stap. Daarmee ben je er alleen nog lang niet.”

De klimaatambitie van ASN Bank.

Jeroen: “Er moet echt keiharde actie worden verbonden aan deze cijfers want anders is onze mooie planeet voor de volgende generatie simpelweg niet meer bewoonbaar. We moeten nu, per direct, ons geld op de juiste plekken inzetten. De financiële sector is in staat om een grote bijdrage te leveren aan de Nederlandse klimaatdoelen. En hoe groot die bijdrage precies is, zal duidelijk worden zodra eenieder haar klimaatimpact heeft berekend.”

ASN Bank deelt haar kennis

Voor ASN Bank is de Spitsbergen Ambitie onderdeel van een groter plan. Al een hele tijd jagen we andere instellingen aan om duurzamer te worden. Dit doen we door ambitieuze doelen voor onszelf te stellen en zo te laten zien dat het moet en dat het kan. Maar ook door anderen op weg te helpen, bijvoorbeeld met het initiatief tot oprichting van het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) in 2015 en met onze aanwezigheid in Parijs tijdens de klimaattop. In Spitsbergen gaf ASN directeur Arie Koornneef hier uitleg over aan andere partijen en hij deelde de voorbeelden.

Arie Koornneef: “Ons doel is bereikt; financiële instellingen in beweging krijgen en samen concrete plannen maken. Ik heb goed kunnen uitleggen hoe wij al jaren de klimaatimpact van onze investeringen meten. En dat dit óók voor hen haalbaar is. We blijven voorlopig hameren op concrete actie van de deelnemers en proberen samen met hen de voorstellen op korte termijn concreet uit te werken.”

Arie Koorneef op Spitsbergen.

Arie: “Zelf zijn we nu druk bezig om ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt om duurzame oplossingen voor je eigen huis te financieren, bijvoorbeeld de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen. Dat vereist een grote investering die mensen niet zomaar op kunnen brengen. Daar willen wij bij helpen, zodat een duurzaam huis voor meer mensen bereikbaar wordt.”

De komende maanden zullen we op Zo maakt geld gelukkig delen welke acties er uit de Spitsbergen Expeditie voortkomen. Wil je nu al zien hoe goed jouw bank of verzekeraar scoort voor het klimaat? Bekijk dan de Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer. Wil je meer weten over de expeditie lees dan Expeditie Spitsbergen in Goedgeld Magazine.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant