Den Haag • 02 mei 2013
Voor de selectie van aandelen voor het het ASN Beleggingsuniversum onderzochten we onlangs de sector kantoorelektronica in Azië. Daarbij stuitten we op een opmerkelijk feit dat wereldwijd geldt voor deze sector: de meeste bedrijven gebruiken dierproeven om inkt en toners voor printers te testen, maar hebben daar geen beleid voor.
Inkt en toners worden volgens (inter)nationale wetten beschouwd als ‘nieuwe chemicaliën’. Bedrijven zijn vaak wettelijk verplicht deze op dieren te testen. Het is daarom belangrijk dat zij beleid voor dierproeven hebben. Vijf bedrijven maken samen 85% van alle inkt en toners: Canon, Epson, Brother, Samsung en HP. Alleen HP heeft beleid voor dierproeven. Wij beleggen echter niet in HP omdat het is betrokken bij wapens. Ook in Samsung en Epson beleggen we niet. Wat besloten we over de Aziatische bedrijven in deze sector?
Kantoorelektronica Azië
De sector kantoorelektronica in Azië onderzochten we ook op:
- bestuurlijke risico’s, zoals corruptie;
- het bestaan van een gedragscode, ook voor leveranciers;
- mensen- en arbeidsrechten; zo worden de gezondheid en veiligheid bedreigd door de zware metalen en gevaarlijke chemicaliën waarmee deze bedrijven werken;
- conflictgrondstoffen, want de sector maakt gebruik van (edel)metalen waarvan de winning gepaard gaat met sociale misstanden en milieuvervuiling;
- klimaatverandering en biodiversiteit, waaronder het risico van de enorme hoeveelheid elektronisch afval.
We keurden de onderzochte bedrijven – Brother, Canon, Konica Minolta en Ricoh – af vanwege onvoldoende beleid, dierproeven of betrokkenheid bij wapens.
Waarom selectie?
Een belangrijk instrument om de duurzame samenleving te bevorderen is selectie. De ASN Bank en ASN Beleggingsfondsen beleggen alleen in ondernemingen, projecten en landen die zijn geselecteerd op basis van hun strikte duurzaamheidscriteria. Ongeveer zes keer per jaar voert de ASN Selectiecommissie die selectie uit. Op maandag 22 april was de tweede Selectiecommissievergadering van 2013. Bijna honderd onderzochte bedrijven en instellingen kwamen aan bod. Hieronder de meest opvallende besluiten.
Verwijderd uit het beleggingsuniversum:
- Het Noorse TOMRA SYSTEMS leek duurzaam, want het is actief in recycling. Deze activiteiten omvatten tegenwoordig echter ook de winning van uranium voor kernenergie. Wij sluiten kernenergie uit. Tomra ziet deze activiteit juist als een belangrijke groeimarkt. Ook heeft Tomra recent een bedrijf overgenomen dat sorteermachines maakt voor de tabaksindustrie. Ook deze activiteit sluiten wij uit.
- Het Zweedse HUSQVARNA produceert en verkoopt ‘outdoor power’-producten, zoals kettingzagen, grasmaaiers en tractoren, en gereedschap voor de bouw- en steenindustrie. Deze werken vaak op verbrandingsmotoren. Husqvarna is ook marktleider in de ontwikkeling van de tweetaktmotor. De productie van verbrandingsmotoren is volgens het ASN Bank Klimaatbeleid een uitsluitingscriterium.
- Het Finse STOCKMAN beheert warenhuizen waar het kleding, lingerie, cosmetica, schoenen en accessoires verkoopt. Stockmann deze goederen van leveranciers in voornamelijk Europa en Azië. Stockmann heeft winkelketens in veel landen, zoals Finland, Zweden, Noorwegen, Rusland, de Baltische Staten en Saoedi-Arabië. Het ontbreekt echter aan beleid voor de eigen werknemers tegen kinderarbeid, gedwongen arbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid.
Nieuw toegelaten
Beleggingsuniversum ASN Duurzaam Aandelenfonds:
- WILLIAM DEMANT HOLDING (WDH). Sinds 1904 ontwikkelt, produceert en verkoopt dit Deense bedrijf producten om het gehoor te ondersteunen: gehoorapparaten, diagnostische instrumenten en persoonlijke communicatie. WDH heeft voldoende duurzaamheidsbeleid. Het is aangesloten bij het Global Compact. Dit initiatief van de Verenigde Naties stimuleert ondernemingen tien uitgangspunten op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie in hun beleid op te nemen en uit te laten voeren. WDH onderschrijft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het beleid van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO)
- IBEDEN CO (Japan) maakt elektronische producten, keramiek, bouwmaterialen en verleent aan de bouw gerelateerde diensten in Japan, Azië, Noord-Amerika en Europa. De producten lopen uiteen van printplaatjes voor telefoons tot keramiekvezels voor brandstofcellen. Ibiden heeft op alle beleidsonderdelen, waaronder mensenrechten en milieu, voldoende tot uitstekend beleid.Ook heeft Ibiden een beleidsdocument voor zijn leveranciers opgesteld.
Beleggingsuniversum ASN Milieu & Waterfonds:
- ACUITY BRANDS (VS) biedt energiezuinige verlichting aan en past daarom goed in het ASN Milieu en Waterfonds.
- RINNAI CORPORATION uit Japan ontwikkelt en produceert milieubewuste verwarmingsproducten.
Beleggingsuniversum ASN Duurzaam Small & Midcapfonds:
- ASOS is met de status ‘voorlopig’ toegelaten. Dit Britse bedrijf verkoopt online mode van ruim verschillende merken en eigen labels, waaronder dames- en herenmode, schoenen en schoonheidsproducten. Vanuit het centrale distributiecentrum in het Verenigd Koninkrijk gaan de producten naar klanten in meer dan 190 landen.Asos heeft beleid over ethisch handelen en mensenrechten dat geldt voor de eigen werknemers en de leveranciers. Het heeft sterk beleid tegen kinderarbeid, onder verwijziging vaar de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), tegen gedwongen arbeid en discriminatie, en voor vakbondsvrijheid. Asos betaalt alle werknemers een goed loon, stelt een maximum aan het aantal weruren en biedt gezonde, veilige arbeidsomstandigheden. Een onafhankelijke partij controleert of leveranciers zich hier ook aan houden. Asos wil zijn milieubelasting voortdurend verminderen. Het milieubeleid bestaat uit vier onderdelen: minder grondstoffen verbruiken, de CO2-uitstoot verminderen, afvalbeleid volgens de uitgangspunten ‘verminderen, hergebruiken en recyclen’, en vervuiling voorkomen. Asos maakt geen gebruik van bont en van vellen of pelzen van bedreigde diersoorten.Het beleid van Asos tegen corruptie is niet zo sterk. Volgens het bedrijf mag er geen omkoping plaatsvinden, ook niet bij leveranciers. Er is geen klokkenluidersregeling. Wij gaan hierover in gesprek met Asos.