Den Haag • 03 november 2014
De ASN Bank wil in 2030 helemaal klimaatneutraal zijn. Niet alleen met onze kantoororganisatie, maar met al onze financieringen en beleggingen. Dat laatste heeft een invloed op het klimaat die naar schatting duizend keer groter is dan de CO2-uitstoot van ons energie- en papierverbruik.
Op woensdag 15 oktober 2014 presenteerde Jeroen Loots, senior adviseur Klimaat & Biodiversiteit bij de ASN Bank, deze klimaatneutraaldoelstelling tijdens de jaarvergadering van het United Nations Environment Programme Finance Intiative (UNEP FI) in Genève.
De ASN Bank en UNEP FI
UNEP FI is de organisatie van de VN die zich bezighoudt met internationale initiatieven op het gebied van natuur en milieu in de financiële sector. De ASN Bank is een van de ruim tweehonderd leden. Veel van de grote duurzaamheidsvraagstukken, zoals klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit, spelen zich namelijk af op mondiaal niveau. Via UNEP FI kunnen we laten zien wat onze visie is, welke keuzes we maken en hoe wij een positieve bijdrage willen leveren aan de verduurzaming van de maatschappij.
Voorbeeld en inspiratie
Een belangrijke keuze is onze klimaatneutraaldoelstelling. We zijn de eerste en vooralsnog enige bank ter wereld met zo’n doelstelling. Via UNEP FI kunnen we dit internationaal onder de aandacht brengen. We hopen zo andere financiële instellingen, maar ook overheden en beleidsmakers te inspireren om ons voorbeeld te volgen. Jeroen Loots kon in Geneve tijdens een workshop en in de wandelgangen collega’s van andere financiële instellingen vertellen over het ASN-beleid voor biodiversiteit en klimaat.
‘Carbon protocol’ voor de financiële sector
De financiële sector is een van de laatste die de impact van haar activiteiten op het klimaat nog niet meet, erover rapporteert en ernaar handelt. Daarom is de VN is bezig om voor de financiële sector een ‘carbon protocol’ te ontwikkelen. Doel hiervan is de CO2-voetafdruk van investeringen door financiële instellingen te bepalen.
Jeroen Loots heeft deelgenomen aan de besprekingen hierover, maar is teleurgesteld over het resultaat tot nog toe. De discussie gaat nog steeds over technische details. Terwijl er actie nodig is om de CO2-uitstoot die de investeringen en leningen van financiële instellingen veroorzaken, in kaart te brengen en – nog veel urgenter – te verminderen.
Kolenbanken
Het Carbon Disclosure Project roept sommige banken uit tot Climate Leaders. Maar dat is omdat ze de CO2-voetafdruk van hun kantoren verminderen. Dat is mooi, maar valt volledig in het niet bij de CO2-uitstoot die banken indirect veroorzaken door hun investeringen in bijvoorbeeld kolencentrales. Die CO2-uitstoot is duizend tot soms vierduizend keer meer dan de CO2-uitstoot van hun kantoren. Ironisch genoeg worden sommige “Coal Banks” zelfs uitgeroepen tot Climate Leaders in de financiële sector.
Enthousiasme
Gelukkig hebben mensen binnen en buiten Nederland enthousiasme en aandacht voor onze klimaataanpak. Volgens de directeur van UNEP FI, Charles Anderson, is de ASN Bank een belangrijk voorbeeld van hoe het anders kan en moet. Om de financiële sector echt in beweging te krijgen is er volgens hem meer inspirerend leiderschap nodig. De ASN Bank gaat verder praten met vertegenwoordigers van UNEP FI over hoe we onze rol als aanjager nog beter kunnen invullen.
Lees meer over de klimaatneutraaldoelstelling van de ASN Bank