Platform Living Wage Financials (PLWF) heeft 10 september in Parijs een internationale prijs gewonnen voor beste initiatief op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen en actief aandeelhouderschap. PLWF is opgericht door ASN Bank, samen met Triodos en pensioenfonds MN. Irina van der Sluijs, senior adviseur mensenrechten, ging naar Parijs om de prijs in ontvangst te nemen.
Met het Platform Living Wages Financials (PLWF), dat nu precies één jaar bestaat, maken banken, verzekeraars en pensioenfondsen zich sterk voor een leefbaar loon in de kledingindustrie, de detailhandel en de agrarische sector. Het is niet gek dat ASN Bank een belangrijke rol had bij de oprichting van het platform. In 2016 ontwikkelden we een methodiek om te meten hoe ver kledingbedrijven zijn met het invoeren van een leefbaar loon.
De mensen achter PLWF zijn blij met de erkenning (van links naar rechts op de foto): Frank Wagemans van Achmea IM, Karlijn van Lierop van MN, Vincent Triesschijn van ABN Amro, Irina van der Sluijs van ASN Bank, Peter van der werf van Robeco, Narina Mnatsakanian van Kempen en Adrie Heinsbroek van NN IP.
Impact
Het afgelopen jaar sloten nog eens 8 bedrijven zich aan bij het PLWF: Achmea Investment Management, verzekeraar a.s.r., ABN Amro Bank, NN Investment Partners, Kempen, ING, Robeco en de Franse vermogensbeheerder Amundi. In totaal zijn er nu 11 leden. Hoe meer financiële bedrijven zich aanmelden hoe groter de impact van het platform. Inmiddels bedraagt het totale belegd vermogen van de 11 deelnemers € 2,3 biljoen (of te wel € 2,300 miljard).
Waarom is leefbaar loon zo belangrijk?
In veel landen is het minimumloon in de kledingsector niet genoeg om van te leven. Dat raakt tientallen miljoenen mensen wereldwijd. De invoering van een leefbaar loon helpt om de levensstandaard van arbeiders en hun gezin te verhogen. Het helpt om uit de vicieuze cirkel van armoede te raken.
Meer lezen over leefbaar loon?
Wil je weten waarom en hoe wij ons sterk maken voor hogere lonen in de internationale kledingindustrie? Lees het artikel Leefbaar loon in de kledingindustrie.