De 8 meestgestelde vragen en antwoorden over succesvol blijven beleggen
Is het wel slim om nu met beleggen te starten? Waarom niet even wachten tot de crisis voorbij is
Kan ik niet beter nu uitstappen en als de beurs lager staat weer instappen?
Heeft het zin om meerdere mixfondsen te combineren voor meer spreiding en minder risico?
Wat betekent Duurzaam beleggen bij ASN Bank, wat zijn de toekomstverwachtingen en zijn er duurzame ETF’s?
Als ik wissel / switch van fonds, hoe werkt dat en welke kosten betaal ik?
Vraag 1: Is het wel slim om nu met beleggen te starten? Waarom niet even wachten tot de crisis voorbij is?
De koersen van aandelen op de beurzen zijn de laatste periode wereldwijd fors gedaald. Politieke en militaire spanningen en het beleid van centrale banken blijven vooralsnog onrust veroorzaken op de aandelenmarkten. We verwachten dat de beweeglijkheid van aandelenkoersen de komende periode aanzienlijk zal zijn. Deze beweeglijkheid kan zowel positief als negatief uitpakken. Dit zal afhangen van de toekomstige, niet te voorspellen, ontwikkelingen.
Vraag 2: Wat is een goed moment om als belegger in te stappen?
Dat is moeilijk te zeggen. Meer in z’n algemeenheid is de overtuiging dat beleggen voor de lange termijn de beste kansen biedt op goed rendement. Op korte termijn de koersrichting van de beurs voorspellen kan bijna niemand. Dus zijn ook de hoogte- en dieptepunten nauwelijks te voorspellen. Een beurscrisis hoort bij de financiële markten. Er zijn er meerdere geweest en er zullen er meer volgen. Uit beursanalyses over de afgelopen 100 jaar blijkt dat beurzen weer herstellen, ook in geval van enorme crisissen. Wanneer het dieptepunt was weet je alleen achteraf. Als je belegt voor de lange termijn dan kun je elk moment overwegen te starten met beleggen. Wil je voorkomen dat je vlak voor een koersdaling veel aankoopt? Overweeg dan periodiek beleggen.
Vraag 3: Kan ik niet beter nu uitstappen en als de beurs lager staat weer instappen?
In principe natuurlijk wel, alleen niemand weet of de beurzen de komende periode gaan dalen of stijgen. Er gaat helaas geen belletje als het diepte- of hoogtepunt is bereikt. Daarom is de overtuiging dat beleggen voor de lange termijn de betere kansen biedt op goed rendement, dan te proberen te voorspellen op korte termijn of de beurs gaat dalen of stijgen.
Vraag 4: Is het verstandig om periodiek te beleggen in deze tijden en kan ik beter een bedrag ineens inleggen of in delen en welke kosten zijn hier aan verbonden?
Als je financiële reserves wilt opbouwen door regelmatig geld opzij te zetten kan periodiek beleggen interessant zijn. Periodiek beleggen is een flexibele en laagdrempelige manier van beleggen. Je kiest zelf wanneer en hoeveel je inlegt en hoe lang je belegt. Je hoeft dus geen groot geldbedrag te hebben om te beginnen en je kunt stoppen wanneer je dat zelf wil. Je kunt al periodiek beleggen met € 20,-. Kies je voor periodiek beleggen dan maakt het niet uit wanneer je start. Je kiest namelijk niet 1 moment om te starten, je start telkens opnieuw met het gedrag dat je periodiek inlegt.
Wil je een groot bedrag inleggen dan kan het spannend zijn dit in een keer te doen. Een alternatief kan zijn dit bedrag over 6 tot 12 maanden te verdelen. Dit heet gespreid inleggen.
Bij ASN Bank betaal je geen losse aan- en verkoopkosten. Dus het maakt voor de kosten niet uit hoeveel aan- en verkopen je doet en hoe groot het bedrag is.
De kosten van beleggen bij ASN Bank vind je op de website (https://www.asnbank.nl/beleggen/de-kosten-van-beleggen.html). Hoe de kosten uw rendement kunnen beïnvloeden wordt ook uitgebreid uitgelegd inclusief een rekenvoorbeeld.
Vraag 5: Heeft het zin om meerdere mixfondsen te combineren voor meer spreiding en minder risico?
Het verschil tussen de mixfondsen is de verhouding tussen obligaties, microkredieten en aandelen. De spreiding van mixfondsen is gelijk, ze beleggen in dezelfde bedrijven, obligaties van landen en microkredieten. Het heeft dus geen toegevoegde waarde om meerdere mixfondsen te combineren.
Beleggen in meerdere mixfondsen kan wel zinvol zijn als je een deel van het geld wilt beleggen voor een kortere periode en een deel voor een langere periode. Je belegt dan bijvoorbeeld in een mixfonds met een laag risico voor een periode van 3 jaar en een ander deel beleg je in een mixfonds met een hoog risico voor een periode van 15 jaar. Doe je dit via ASN Gespreid Beleggen dan kan het raadzaam zijn 2 rekeningen te openen, zodat je met de ASN Beleggingsplanner beide portefeuilles goed kunt volgen.
Vraag 6: Wat betekent Duurzaam beleggen bij ASN Bank, wat zijn de toekomstverwachtingen en zijn er duurzame ETF’s?
ASN Bank is sinds 1993 de eerste aanbieder van duurzame beleggingsfondsen. Wij kiezen heel bewust welke duurzame beleggingsfondsen we in ons assortiment opnemen. De duurzaamheidsexperts beoordelen alle bedrijven, overheden en projecten op basis van het duurzaamheidsbeleid, gebaseerd op drie pijlers: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit.
Lees meer over duurzaam beleggen bij ASN Bank
Een duurzame bedrijfsvoering betaalt zich vaak uit in financieel rendement én in een betere wereld. De ervaring leert dat het rendement van duurzaam beleggen op lange termijn vaak op zijn minst vergelijkbaar is met dat van ‘regulier’ beleggen. Voor de toekomst zijn we ervan overtuigd dat bedrijven die respect hebben voor mens, dier en natuur beter in staat zijn om te overleven en financieel gezonder zijn.
Bekijk en vergelijk de rendementen van de duurzame ASN Beleggingsfondsen
Sommige beleggers kiezen voor indexfondsen of Exchange Traded Funds (ETF's) vanwege de lage kosten. ASN Bank biedt geen duurzame indexfondsen of duurzame ETF’s aan. De hogere kosten van onze duurzame ASN beleggingsfondsen wegen wat betreft nettorendement (rendement na kosten) en duurzame selectie ruimschoots op tegen de lagere kosten van duurzame indexfondsen en ETF’s.
Waarom ASN Bank geen indexfondsen of ETF’s aanbiedt
Vraag 7: Als ik wissel / switch van fonds, hoe werkt dat en welke kosten betaal ik?
Je kunt bij ASN Bank eenvoudig van fonds wisselen. Dit doe je als volgt:
Open ASN Online Bankieren of de app
Ga naar de beleggingsrekening
Kies Aan- en verkopen
Via de optie Fonds switchen kun je een fonds ruilen
In principe verkoop je de ene beursdag het fonds en de volgende beursdag wordt het nieuwe fonds van je keuze aangekocht. ASN Bank hanteert geen losse aan- en verkoopkosten. Het kan wel zo zijn dat de fondskosten verschillen.
De kosten van beleggen bij ASN Bank vind je op de website (https://www.asnbank.nl/beleggen/de-kosten-van-beleggen.html). Hoe de kosten je rendement kunnen beïnvloeden is ook uitgebreid uitgelegd inclusief een rekenvoorbeeld.
Meer weten over beleggen?
Wil je meer weten over beleggen bij ASN Bank? Kijk dan onze webinars terug, of lees meer:
Webinars over beleggen
Duurzaam beleggen
Periodiek beleggen
Actief of passief beleggen