Beleggen in Starbucks: herkomst melk en broodbeleg geen zuivere koffie

In Goedgekeurd-Afgekeurd staan we regelmatig stil bij bedrijven waar de ASN Beleggingsfondsen wel en niet in beleggen. Dit keer aandacht voor Starbucks, een bedrijf waar de ASN fondsen niet meer in beleggen. Lees waarom we de koffiehuisketen in 2018 afkeurden.

11307x bekeken

Koffiereus Starbucks

In elke grote Europese, Aziatische of Amerikaanse stad staat wel een filiaal van Starbucks. In totaal zijn er meer dan 30.000 vestigingen in bijna 80 landen en maandelijks komt er wel een nieuwe bij. Geen koffiedikkijker had bij de opening van de eerste vestiging in Seattle durven voorspellen dat het bedrijf zó groot zou worden.

In 1971 was het niet meer dan een winkel in koffiebonen en koffieapparaten. Midden jaren ’80 wist een ondernemer de 3 oorspronkelijke oprichters te overtuigen om onder de naam Starbucks koffiehuizen te openen. De man werd later CEO van het bedrijf. Saillant detail is dat Italië, hét land waar koffie een bijna heilige status heeft, maar één Starbucks-filiaal telt, in Milaan.

Daarom keurden we Starbucks af: onvoldoende beleid voor dierenwelzijn

Starbucks maakte al sinds 2000 deel uit van het beleggingsuniversum. Vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat het duurzame beleid voor dieren tekortschoot. Onder meer voor het vleesbeleg op de broodjes en de melk in de koffieproducten voldoet het bedrijf niet aan onze eisen voor het welzijn van dieren.

Een dier mag wat ons betreft niet worden blootgesteld aan ondervoeding, angst, lijden en pijn. We gingen hierover met het bedrijf in gesprek maar zagen helaas geen verbetering. In het besluit om Starbucks af te keuren woog ook een aantal misstanden mee: gevallen van gedwongen arbeid in Brazilië en fraude rond de certificering van koffieboeren.

Vrouw loop Starbucks binnen

Doordat het duurzame beleid in dieren tekortschiet, belegt ASN Bank belegt niet langer in Starbucks.

Starbucks in Nederland?

In Nederland heeft het koffieconcern rond de 70 filialen. Dat is niet veel als je kijkt naar China (ruim 3.500 filialen) of Groot-Brittannië (ruim 1.000 filialen). Toch heeft Starbucks een bijzondere band met ons land. Via Nederland maakt Starbucks, zoals zoveel multinationals, handig gebruik van belastingverdragen met als doel om de winstbelasting zo laag mogelijk te laten uitkomen. Deze legale manier van belasting betalen staat bekend als belastingontwijking en Nederland is wereldwijd een grote speler in deze fiscale tak van sport.

Het Europees Hof van Justitie deed een poging de fiscale route van Starbucks te dwarsbomen, maar verloor deze zaak uiteindelijk. Met het oog op een eerlijke verdeling van lusten en lasten door bedrijven hebben we moeite met belastingontwijking. Zolang het legaal gebeurt, is belastingontwijking voor ons geen reden om een bedrijf af te keuren.

Starbucks
opgericht in 1971
aantal medewerkers: 291.000
CEO: Kevin Johnson
oprichters: Jerry Baldwin, Zev Siegl en Gordon Bowker.
beursnotering: New York
in NL: 70 vestigingen
status: afgekeurd in 2018

Goedgekeurd/Afgekeurd

In deze rubriek staan we stil bij bedrijven die zijn goed- of afgekeurd. Bedrijven die zijn goedgekeurd krijgen een plekje in het ASN Beleggingsuniversum, een lijst met meer dan 300 bedrijven.

Goedkeuren en afkeuren van bedrijven, doet ASN Bank dat zelf?

Beginnen met beleggen?


Dat kan bij ASN Bank. Wij helpen je graag op weg.
Lees hier meer over beginnen met beleggen.

Let op: Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit artikel is gepubliceerd op 28 oktober 2019 en voor het laatst aangepast op 30 september 2020.

Delen op:

Dit vind je misschien ook interessant