Biodiversiteit verbeteren? Zo doen we dat!

De biodiversiteit zit in een crisis. Net als het klimaat. Zonder ingrijpende maatregelen zullen tot een miljoen planten- en diersoorten worden bedreigd met uitsterven. Wat kunnen we doen om de biodiversiteit te verbeteren?
6733x bekeken

Onze biodiversiteitsadviseur Roel Nozeman zet zich iedere dag in voor een betere biodiversiteit. Met zijn werk bij ASN Bank werkt hij aan een methodiek om onze impact op biodiversiteit te meten.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is een term voor alle levensvormen op aarde. Het zijn alle planten, dieren, ecosystemen en micro-organismen. De biodiversiteit speelt een belangrijke rol op aarde. Zo zorgt het voor vruchtbare aarde, voedsel en grondstoffen voor bijvoorbeeld kleding en medicijnen.

Achteruitgang van biodiversiteit

De biodiversiteit neemt wereldwijd snel af. Er sterven talloze dieren en planten uit doordat natuurgebieden ruimte maken voor onder meer steden, landbouw en wegen. En het gebeurt op een steeds hoger tempo. Dat komt door het desastreuze domino-effect van de achteruitgang van de biodiversiteit: omdat soorten afhankelijk van elkaar zijn, sterven ze uit wanneer andere soorten ook uitsterven.

Veld met verschillende bloemen en een hoge biodiversiteit.

Impact op biodiversiteit meten

In 2030 willen we een netto positief effect op biodiversiteit hebben. Daarom heeft Roel een methodiek ontwikkeld om onze impact op biodiversiteit te meten. In 2017 hadden onze financieringen en beleggingen een impact van ruim 64.000 hectares. Dat zijn zo’n 95.000 voetbalvelden.

Roel: “Een van mijn belangrijkste activiteiten is verbetering van deze methodiek. Dit jaar ligt de focus op automatisering van een deel van de berekeningen. Ook wil ik dit jaar een antwoord krijgen op vragen over positieve impact. Zoals, wat heeft positieve impact op biodiversiteit en wat niet? En in hoeverre mogen we het vermijden van negatieve impact meetellen? Natuurlijk werk ik er hard aan om ons aantal hectares biodiversiteitsverlies zo snel mogelijk omlaag te brengen via de financiering van projecten.”

Zo verbeteren we de biodiversiteit

Natuurlijk meten we niet alleen onze impact op biodiversiteit, we zijn het ook actief aan het verbeteren.

  • We werken aan initiatieven om meer groene daken en tuinen aan te leggen. Daarom steunen we het Tiny Forests initiatief dat kleine, dichtbegroeide bossen in de stad creëert.
  • We toetsen de bedrijven waar we in beleggen aan hun gebruik van (single use) plasticverpakkingen. Dit doen we aan de hand van ons plasticbeleid dat Roel heeft geschreven.

Lees meer over wat wij doen om de biodiversiteit te verbeteren

Zo kun jij de biodiversiteit verbeteren

Wat kan je zelf doen voor een betere biodiversiteit? We hebben een paar tips op een rijtje gezet.

  • Koop biologische of lokale groenten en fruit. Heb je groene vingers? Leg dan een eigen moestuin aan.
  • Eet minder vlees en vis. Bij vlees kan je letten op het Beter Leven keurmerk. Eet je vis? Let dan op het MSC- of ASC-keurmerk. Je kan natuurlijk ook helemaal stoppen met vlees en vis eten. Lisa Goes Vegan heeft hier een paar tips op een rijtje gezet voor beginnen met vegan eten.
  • Bekijk hoe je de biodiversiteit in je tuin kan verbeteren. Haal een paar tegels eruit en zet er vlinder- en bij-vriendelijke planten voor in de plaats. Daar fleurt je tuin ook van op!
  • Vang regenwater op voor in de tuin. Met dit water kan je prima je planten water geven.

    Delen op:

    Dit vind je misschien ook interessant: