3 meestgestelde vragen over beleggen
Direct naar de vragen:
Vraag 1. Wat is beleggen?
Beleggen betekent dat je iets koopt, met de verwachting dat dit over een aantal jaar meer waard is. Beleggen doe je voor de lange termijn. Zo hebben de onderliggende bedrijven bijvoorbeeld de tijd met hun activiteiten toegevoegde waarde te creëren.
Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.
Zijn crypto’s hetzelfde als beleggingen?
Nee, want met crypto's kun je alleen speculeren. Beleggen wordt vaak verward met speculeren. Als je speculeert neem je de gok dat iets wat je koopt op korte termijn fors in waarde stijgt. Dit doe je om in korte tijd winst te maken en dit soort speculaties moet je goed in de gaten houden zodat je op tijd koopt en verkoopt. Dat vereist veel kennis en gaat gepaard met hoge risico’s. Met crypto's (bijvoorbeeld bitcoin) speculeer je en daarom is dit niet hetzelfde als beleggen. Lees meer over het verschil tussen beleggen en speculeren
Welke beleggingsvorm past bij mij?
In maximaal 4 vragen kom je erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is en welk type belegging goed bij je zou kunnen passen.
Vraag 2. Wat is duurzaam beleggen?
Duurzaam beleggen is populair en dat is niet gek. Het geeft natuurlijk een goed gevoel als je je geld belegt op een manier die beter is voor de wereld. Maar de definitie van duurzaam beleggen is niet voor ieder duurzaam beleggingsfonds hetzelfde.
Kun je duurzaam beleggen in vervuilende industrieën?
De een zegt duurzaam te zijn door het uitsluiten van schadelijke industrieën, zoals bont of tabak. En de ander kiest ervoor om alleen te beleggen in bedrijven die minder slecht zijn dan de rest van de sector. Dan beleg je dus bijvoorbeeld nog steeds in olie, maar wel in het minst schadelijke oliebedrijf. De ASN beleggingsfondsen leggen de lat een stuk hoger. Zo beleggen wij bijvoorbeeld nooit in wapens, kernenergie en fossiele brandstoffen. Lees meer over duurzaam beleggen bij ASN Bank
Vraag 3. Wat zijn de risico’s van beleggen?
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Dat hoor je vaker, en het klopt ook. Geld beleggen zonder risico bestaat niet. De waarde van je beleggingen kan veranderen. Als je je beleggingen verkoopt als de waarde hoger is dan toen je ze kocht maak je winst, doe je dat wanneer de waarde lager ligt dan raak je een deel van je inleg kwijt.
Hoe kun je de risico’s van beleggen beperken?
Gelukkig kun je de risico’s van beleggen zelf goed beheersen door te spreiden en geduld te hebben. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Lees meer over de risico’s van beleggen
Bereken jouw mogelijke rendement
Wil je weten wat beleggen jou kan opleveren in vergelijking met sparen? De groene lijn laat zien wat je resultaat met beleggen kan zijn in een slecht, gemiddeld of goed scenario. De rode lijn toont het rendement van sparen.
Bron: Ortec Finance
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De uitkomsten van deze berekening mogen niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.
Drie scenario's uitgelegd
De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?
- Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
- Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
- Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.
Uitleg risiconiveau en spaarrente
Wie berekent de verwachte resultaten?
Wil je weten of beleggen bij ASN Bank bij jou past?Doe de keuzehulp
Of vergroot je basiskennis over beleggen
Meer weten? Lees meer over:
Sparen of beleggen bij ASN Bank
Misvattingen van beleggen
Beleggen met kleine bedragen
Bekijk onze webinars
Beleggen en de Belastingdienst
Kosten van beleggen