De grootste misvattingen bij beleggen


Heb je om te beleggen veel kennis, tijd en geld nodig? Is het nu geen goed moment op te starten? Wij nemen de 4 grootste misvattingen met je door.


Gelijk aan de slag?
Kies jouw manier van beleggen >

De 4 misvattingen

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Misvatting 1: ‘Beleggen kan alleen als je veel geld hebt'

Veel mensen denken dat je alleen kunt beleggen als je veel geld hebt. Bij ASN Bank kun je al met € 20 per maand beleggen. Een bedrag dat je kunt vergelijken met een telefoonabonnement. Of je nu wilt gaan beleggen met een groot of met een klein bedrag, bepaal altijd voor jezelf of je het bedrag waarmee je gaat beleggen voor langere tijd kunt missen.

“Dat ik serieus vermogen nodig had om te kunnen beginnen. Dat bleek een grote misvatting."
Eddy Carree is in 2021 begonnen met beleggen bij ASN Bank

Sparen of beleggen: vergelijk het zelf

Wil je weten wat beleggen jou kan opleveren? De groene lijn laat zien wat je resultaat met beleggen kan zijn in een slecht, gemiddeld of goed scenario. De rode lijn toont het rendement van sparen.

Bron: Ortec Finance
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.  De uitkomsten van deze berekening mogen niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

  • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
  • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
  • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

Uitleg risiconiveau en spaarrente

Wie berekent de verwachte resultaten?

Misvatting 2: ‘Voor beleggen is veel kennis nodig’

Je hoeft geen expert te zijn om naar een goed rendement te streven. De fondsmanagers bepalen welke beleggingen interessant zijn. Daarbij kijken ze naar het rendement, het risico en de duurzame kant. Het enige dat jij hoeft te doen is te kiezen welke manier van beleggen bij jou past. Dat doe je met onze handige keuzehulp. Eerst meer lezen over de risico’s en kosten van beleggen? Lees dan meer over beginnen met beleggen.

Kies jouw manier van beleggen

Misvatting 3: ‘Om rendement te behalen moet je altijd veel risico nemen’

Het klopt dat je bij beleggen meer rendement kunt halen als je bereid bent om meer risico te nemen. Maar ook als je weinig risico wilt lopen kun je al een interessant rendement halen. Je kunt niet zonder risico’s beleggen. Maar je kunt wel grip krijgen op de risico’s.

Misvatting 4: ‘Er is geen goed moment om te starten met beleggen’

Niemand weet wat een goed moment is om te starten met beleggen. Zelfs de professionals niet. Daarom is het verstandig te beleggen voor de lange termijn, waardoor de kans op een goed rendement toeneemt. Met periodiek beleggen maakt het minder uit wanneer je start met beleggen.

Doe de keuzehulp

Er zijn verschillende soorten beleggingen. Weet je nog niet waar je in wilt beleggen? Dan hebben wij een handige keuzehulp. In maximaal 4 vragen kom je erachter of beleggen bij ASN Bank mogelijk iets voor jou is en welke type belegging goed bij je zou kunnen passen.

Kies jouw manier van beleggen

Bekijk de video:

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Wil je meer weten over beleggen?

Meer weten? Lees meer over:

Duurzaam beleggen
Sparen of beleggen
Misvatting: Spaargeld wordt nooit minder waard
De risico’s van beleggen
3 meestgestelde vragen over beleggen
Speculeren of beleggen?
Beleggen en de Belastingdienst