Financieel onafhankelijk worden (FIRE)

Wil je financieel onafhankelijk worden? Dan heb je veel geld nodig. Bepaal waarom je financiële onafhankelijkheid wil, vanaf welke leeftijd en hoeveel geld je nodig hebt. Start daarna met het opbouwen van vermogen om FIRE te worden.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Er zijn verschillende definities over wat financieel onafhankelijk precies is. Volgens de FIRE-beweging ben je financieel onafhankelijk voor de rest van je leven als je een vermogen hebt opgebouwd dat 25 keer je jaaruitgaven is. Maar volgens het CBS ben je financieel onafhankelijk als je inkomen hoger is dan het minimumloon.

Waarom wil je financieel onafhankelijk worden?

Financiële onafhankelijkheid kan ook voortkomen uit een persoonlijk doel of wens. Bijvoorbeeld 2 jaar lang geen inkomen nodig hebben om je levensstandaard te handhaven. Of de wens om vanaf je 60ste te stoppen met werken.

FIRE: Financial Independence Retire Early

Als je het hebt over financiële onafhankelijkheid, kom je al snel uit bij de FIRE-beweging. Deze beweging die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, staat voor Financial Independence Retire Early (FIRE). Het doel van mensen uit deze beweging was in eerste instantie om zo vroeg mogelijk met pensioen te kunnen.

Tegenwoordig staat de FIRE-beweging vooral voor het zuinig en bewust omgaan met je financiën. Zodat je meer ruimte overhoudt om bijvoorbeeld te sparen en te beleggen. Het streven naar financiële onafhankelijkheid, noemen we vaak ook FIRE worden.

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn, hangt dus af van je definitie van financiële onafhankelijkheid. Voordat je bepaalt hoeveel geld je nodig hebt, moet je dus eerst duidelijk je doel formuleren waarom je FIRE wilt worden.

Wil je bijvoorbeeld 2 jaar stoppen met werken om te reizen of een sabbatical te nemen? En wil je tijdens deze periode je huidige levensstandaard behouden? Dan is het handig om eerst inzichtelijk te krijgen wat precies je inkomsten en uitgaven zijn en van hoeveel je rond kan en wilt komen.

Bereken wat je nodig hebt met de rekentool Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud.

Eerder stoppen met werken

Hetzelfde geldt voor als je eerder wilt stoppen met werken. Krijg dan eerst inzicht in hoe groot het financiële gat is wat je moet overbruggen tot je pensioen en je gewenste laatste werkdag. Maak op basis daarvan een plan hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.

Wil je bijvoorbeeld 3 jaar eerder met pensioen en verdien je nu 3.000 euro netto per maand? Dan heb je 36 maanden x 3.000 euro = 108.000 euro nodig.

Lees meer over eerder stoppen met werken.

Hoe kan je financieel onafhankelijk worden?

Heb je duidelijk wat je doelbedrag is om financieel onafhankelijk te zijn? Dan maak je een plan hoe je dit bedrag wilt bereiken. Er zijn verschillende manieren om FIRE te worden:

  • sparen

  • beleggen

  • je uitgaven verlagen

  • je maandelijkse inkomsten verhogen

Een combinatie van deze manieren kan natuurlijk ook.


Bereken wat beleggen met kleine bedragen kan opleveren
Voordelen van periodiek beleggen

Hoe beleggen kan helpen om financieel onafhankelijk te worden

Durf je wat meer risico te nemen? Dan kan je het bedrag wat je extra per maand overhoudt ook gebruiken om te beleggen. Beleggen is een vorm van investeren met als doel je geld te laten groeien. Het wordt daardoor vaak gebruikt om financieel onafhankelijk te worden.

Door te beleggen voor een langere termijn (5 jaar en langer) maak je kans op een hoger rendement dan met sparen. Wees je wel bewust van de risico’s van beleggen. Je loopt het risico dat de actuele waarde van je beleggingen (tijdelijk) minder wordt dan het geld dat je hebt ingelegd.

Met kleine bedragen een mooi vermogen opbouwen


Beleggen met een klein bedrag? Geen probleem. Heb je voldoende spaargeld staan voor (onverwachte) uitgaven op de korte termijn? Denk dan naast sparen ook eens aan beleggen voor de lange termijn. Met kleine bedragen kun je al bouwen aan je vermogen. Bij ASN Bank beleg je al met bijvoorbeeld € 20. Eenmalig of per maand. Bij ASN Bank zit je er niet aan vast.

Bereken wat kleine bedragen kunnen opleveren

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

“Met beleggen investeer ik in vrijheid”
Michel Bovy is in 2022 begonnen met beleggen bij ASN Bank

Bereken hoe je financieel onafhankelijk kunt worden met de ASN Beleggingsplanner

De ASN Beleggingsplanner helpt je in 3 stappen berekenen hoe je met beleggen je doelbedrag om financieel onafhankelijk te worden, kan bereiken.

Zo gebruik je de ASN Beleggingsplanner:

  1. Bepaal welk doelbedrag je wilt hebben en wanneer dat doelbedrag beschikbaar moet zijn (einddatum) om financieel onafhankelijk te zijn. Goed om te weten: de grootste kans om met beleggen bij te dragen aan je financiële onafhankelijkheid is als je een termijn van minimaal 3 jaar aanhoudt. Wil je op korte termijn een hoog rendement halen dan ga je speculeren. Hieraan kleven een paar belangrijke nadelen.
  2. Bepaal je eenmalige inleg en het risico dat je bereid bent te nemen. Je ‘eenmalige inleg’ is het bedrag waarmee je begint te beleggen. Daarnaast kun je ook maandelijks inleggen: dit rekent de beleggingsplanner voor je uit bij stap 3.
  3. Ga draaien aan de knoppen om de oplossing te kiezen die het beste bij jou past. Nadat je de beleggingsplanner hebt ingevuld krijg je te zien hoeveel je maandelijks moet inleggen om je doelbedrag te realiseren en financieel onafhankelijk te zijn bij een gemiddeld scenario. Je ziet ook welk eindbedrag je realiseert bij een slecht scenario.

Bereken zelf

Bron: Ortec Finance
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.  De uitkomsten van deze berekening mogen niet worden aangemerkt als beleggingsadvies.

Drie scenario's uitgelegd

De grafiek toont het verwachte resultaat in een slecht, gemiddeld of goed scenario als je belegt of spaart. Wat betekent dat?

  • Gemiddeld: dit is het verwacht resultaat bij een gemiddeld scenario. Je hebt ongeveer 50% kans op een hoger of een lager eindbedrag.
  • Slecht: dit is het verwacht resultaat bij een slecht scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een lager eindbedrag.
  • Goed: dit is het verwacht resultaat bij een goed scenario. Je hebt ongeveer 10% kans op een hoger eindbedrag.

    Uitleg risiconiveau

    Wie berekent de verwachte resultaten?

    Hoe start je met beleggen om FIRE te worden?

    Er zijn verschillende manieren van beleggen waarmee je FIRE kan worden. Zo kan je beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Je kunt ook speculeren in bijvoorbeeld crypto’s, opties en futures. Je kunt gaan voor de korte klappen (ook wel speculeren genoemd) of voor rendement op de lange termijn.

    Geen enkele vorm is goed of fout, zolang het maar bij je past. Om je te helpen ontdekken welke vorm bij jou past hebben we een keuzehulp gemaakt. Beantwoord de 4 vragen om te bepalen of beleggen iets voor je is en welke ASN beleggingsvorm bij jou past.

    Doe de keuzehulp beleggen

    Meer lezen over beleggen

    Heb je nog niet eerder belegd? Of wil je meer weten waarom je bij ASN Bank duurzaam kunt beleggen? Lees dan meer over: