Aandelen
In de aandelenfondsen in de portefeuille is alleen plaats voor bedrijven die met hun activiteiten rekening houden met hun impact op mens, klimaat en biodiversiteit. Met andere woorden: het fonds belegt niet in activiteiten met een grote negatieve impact op het klimaat en de biodiversiteit. Waar belegt het dan wel in? In bedrijven die in hun bedrijfsvoering rekening houden met hun impact op het klimaat en de biodiversiteit, en deze impact proberen te minimaliseren. En in bedrijven die een bijdrage leveren aan energie-efficiëntie en een circulaire economie.
Obligaties
Het ASN Duurzaam Obligatiefonds belegt het grootste deel van de portefeuille in staatsobligaties. Daarnaast belegt het in groene en sociale obligaties.
Overheden van landen hebben een belangrijke rol in het realiseren van een duurzame, rechtvaardige samenleving. In theorie zorgt de overheid immers voor basisbehoeften als wonen, schoon water en gezondheidszorg. Dat geldt helaas niet voor alle landen van de wereld. Daarom belegt het ASN Duurzaam Obligatiefonds alleen in staatsobligaties van duurzaam goedgekeurde landen. Deze landen werken aan een eerlijke verdeling van de welvaart, zorgen goed voor hun inwoners en de natuur, en stimuleren de overgang van fossiele naar duurzame energie.
Groene en sociale obligaties zijn leningen aan overheden en bedrijven die daarmee klimaatvriendelijke en sociale projecten financieren. Een goed voorbeeld is de groene obligatie van Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP), het openbaarvervoerbedrijf van Parijs. Deze obligatie draagt bij aan het moderniseren en verduurzamen van het openbaar vervoer in Parijs en de rest van Frankrijk.
Microkrediet
De MFI’s waarin het ASN Microkredietfonds belegt, zetten zich in voor klanten die bij reguliere banken niet terecht kunnen, zoals vrouwen en boeren in afgelegen gebieden. Zo geeft het beleggingsfonds kansen aan mensen die dat het meest nodig hebben.
Het ASN Microkredietfonds belegde in het eerste kwartaal van 2024 $ 3,5 miljoen in Kaebuk Investmenu No Finansa (KIF) uit Oost-Timor. Deze MFI was nieuw in de fondsportefeuille. De organisatie heeft een grote sociale impact, want de klantenkring bestaat voor bijna 60% uit vrouwen, terwijl 85% van de klanten op het platteland woont. De gemiddelde lening die de klanten ontvangen bedraagt ongeveer € 1.350.
KIF verschaft zijn klanten niet alleen microkredieten, maar ook kleine leningen om onderwijs te financieren en hun huizen te verbeteren. Dit laatste is heel waardevol voor de klanten omdat Oost-Timor gevoelig is voor extreme klimaatomstandigheden. KIF werkt nauw samen met organisaties die zijn klanten helpen hun landbouwtechnieken of financiële geletterdheid te verbeteren.